بازگشت به صفحه کامل

شناسه : 19560451
آشنایی با بازار مسگری یزد؛

بازار مسگری یزد بازاری با قدمت 600 ساله/ ظروف مسی سوغات پرآوازه و کهن شهر یزد+تصاویر


گفتنی است مسگری از صنایع پرآوازه و کهن شهر یزد بوده و از این رو یزد از جمله مراکز عمده تولید این هنر دستی بوده است. رواج و رونق مسگری در یزد به حدی بوده است بازاری تحت عنوان بازار مسگری در شهر یزد وجود دارد. قدمت این بازار به قرن نهم ه.ق و دوران تیموری باز می‌گردد.

به گزارش  یزدآوا، شهر یزد از یک سو به واسطه آثار تاریخی و قدیمی و از سویی دیگر به دلیل داشتن صنایع دستی و سوغات خوشمزه و متنوع خود هر سال مقصد بسیاری از مسافران نوروزی است. علاوه بر وجود شیرینی های مشهور یزدی صنایع دستی این استان نیز زبان زد است.

در میان صنایع دستی متنوع استان یزد ظروف و کالاهای از جنس «مس» آن هم به دلیل کیفیت، تنوع و طرح‌های متعدد توجه بسیاری از افراد را به خود جلب می کند.
 

گفتنی است مسگری از صنایع پرآوازه و کهن شهر یزد بوده و از این رو یزد از جمله مراکز عمده تولید این هنر دستی بوده است. رواج و رونق مسگری در یزد به حدی بوده است بازاری تحت عنوان بازار مسگری در شهر یزد وجود دارد. قدمت این بازار به قرن نهم ه.ق و دوران تیموری باز می‌گردد. همانند سایر آثار تاریخی یزد از خشت، گل و آجر به عنوان مصالح اصلی در ساخت بنای این بازار قدیمی استفاده شده است.


این بازار قدیمی که هسته اصلی بازارهای یزد را تشکیل می دهد، در گذشته‌های دور محل فعالیت استادکاران قدیمی زیادی بود که مشغول تولید ، خرید و فروش انواع ظروف مسی بوده‌اند که آمار آن‌ها را تا 160 مسگر عنوان می کنند اما اکنون تعداد کمی از آنها در این حرفه مشغول فعالیت هستند.

سقف بازار مسگری به صورت طاق و و تویزه با قوس جناحی است و دارای ارزش فرهنگی و تاریخی خاصی است. این اثر تاریخی در اسفند سال 1381 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.


تولیدات این هنر دستی در قدیم سيني، کماجدان، لگن، ملاغه، کف گير و ... بوده است اما با تغییرات بوجود آمده در زندگی امروزه اندازه و نوع تولیدات مسی نیز به تبع تغییر کرده است و شاهد تولید محصولات متنوع ظروف مسی در اشکال تزئینی نظیر قندیل آبی، قوری، ساعت، کشکول، مرغ و ماهی، اشکال تخت جمشید ، گل وبوته با برجسته کاریهای ترمه و ... هستیم.

در گذشته های نه چندان دور ظروف غالب مورد استفاده در خانه‌های ایرانیان مس بوده است و به هر عروس حداقل ۱۰۰ کیلو ظروف مسی جهاز می دادند و هرچه بر وزن این ظروف افزوده می شد، بر افتخار نوعروسان افزوده می شد اما با تغییر سبک زندگی به مرور ظروف مسی از خانه های ایرانیان در حال حذف شدن بود که به گفته بازاریان در سال‌های اخیر به دلایل گونانگون از جمله نمایان شدن بیشتر خواص درمانی ظروف مسی تمایل مردم نیز برای استفاده از آن افزایش یافته و بازار مسگری یزد جانی دوباره گرفته است.


گردشگران و مسافران نوروزی علاوه بر بازدید از این بازار قدیمی و ، استادکارانی یزدی که همچنان در این بازار فعال هستند می‌توانند سوغات زیبا، درمانی و متناسب با ذائقه ایرانی را با خود به همراه ببرند.


 






رای شما
میانگین (1 رای)
The average rating is 2.0 stars out of 5.