شناسه : 35891605
عضو شورای فقهی بانک مرکزی ایران:

اجرای ناصحیح قراردادهای بانکی؛ مهمترین مشکل سیستم بانکی کشور است


عضو شورای فقهی بانک مرکزی ایران عدم اجرای صحیح قراردادهای بانکی را یکی از موارد غیرمغایر با احکام اسلامی در سیستم بانکی عنوان کرد.

به گزارش یزد آوا به نقل از روابط عمومی بانک مهر اقتصاد استان یزد؛ دکترسید عباس موسویان عضو شورای فقهی بانک مرکزی ایران وسازمان بورس و اوراق بهادار کشور با بیان این که پیاده سازی احکام اسلام در جامعه کار آسانی نیست، اظهار کرد: هر چند احکام اسلامی در جامعه اجرا می‌شود اما آنطور که مورد رضایت علما باشد، نیست این مسئله در نظام بانکی نیز وجود دارد به طودی که عملیات اجرای آن نیز برای مقامات اجرایی کار دشواری است.

وی عدم اجرای صحیح قراردادهای بانکی را یکی از موارد غیرمغایر با احکام اسلامی در سیستم بانکی عنوان کرد و افزود: متاسفانه در عقد قراردادهای بانکی شرایط و مفاد قرارداد برای مشتریان شرح داده نمی‌شود از طرفی مشتریان نیز طالب آگاهی از شروط قراردادهای نیستند.

عضو شورای فقهی بانک مرکزی ایران و سازمان بورس و اوراق بهادار کشور با بیان این مسئله به عنوان مهمترین مشکل سیستم بانکی کشور تصریح کرد: برخی از کارگزاران بانک‌ها نیز در این رابطه اطالاعات کافی ندارند در صورتی که برخی دیگر از بانک‌ها مانند بانک مهر اقتصاد خود را موظف به برگزاری دوره‌هایی اموزشی حتی به مدت ۴۰ ساعت کرده‌اند.

وی این مشکل جدی را ناشی از عدم فرهنگ مناسب جامعه دانست و گفت: علاوه بر کارگزاران بانکی، علما و مراجع تقلید و مردم باید نسبت به آگاهی از این مشکل اقدام کنند و علما نسبت به حساس کردن مردم در این زمینه مسیول هستند.

موسویان بالا بودن میانگین نرخ‌های سود بانکی را به عنوان دومین مشکل سیستم بانکی یاد کرد و گفت: هر چند این مسیله اشکال دارد اما نباید بانک‌ها را زمینه ساز این مشکل دانست و متصور شد که بانک‌های اسلامی نرخ سود بالایی دارند در صورتی‌که بانک‌های ربوی با این مسیله سر و کاری ندارند.

وی افزود: دولت مردان عامل بالا بودن سود نرخ بانکی هستند چرا که این مشکل به نرخ تورم بستگی دارد و ربوی یا اسلامی بودن عامل تعیین کننده این رقم‌ها نیست به طوری که در کشورهایی مانند ترکیه و ارژانتین نرخ تورم بالا و سودهای بانکی حتی در بانک‌های ربوی به بالای ۳۰ درصد نیز می‌رسد.

این مسئول سوء مدیریت مدیران ارشد اقتصاد کشور را عامل بالا بودن نرخ تورم و به دنبال ان بالا بودن نرخ سودهای بانکی دانست و تصریح کرد: متاسفانه بر خلاف تصور بانک‌ها خود منبع درامد و پولزایی ندارند به طوری که بانک مرکزی کشور ۸ درصد سرمایه دارد و مابقی آن را سرمایه سپرده گذاران تعیین می‌کند از این رو این سرمایه نمی‌تواند پاسخگوی تغییرات نرخ تورم و ثبات سودهای بانکی به میزان‌های کم مانند درصدهای تک رقمی چون ۲ و ۳ درصد باشد.

وی در بخش دیگری تزریق پول به جامعه را راهکاری بسیار خطرناک دانست و گفت: سرعت گردش پول در کشورمان ضریب شش دارد و تاثیر پول به طور مثال حدود یک میلیارد تومان به جامعه به میزان شش میلیارد تومان تاثیر می‌گذارد از این رو به پول بانک مرکزی پول پر قدرت هم می‌گویند لذا پایین آوردن نرخ سودهای بانکی با تزریق پول بانک مرکزی به جامعه راهکار بسیار اشتباهی است.

موسویان درمورد دریافت بهره دیرکرد  بانک‌ها بیان کرد: بهره دیر کرد حرام است و سال ۱۳۶۰ علما و مراجع تقلید نسبت به دریافت بهره دیرکرد اشکال گرفتند اما عدم دریافت این عامل نیز تبدیل به معصلی برای بانک‌ها شد به طوری که ادامه این روند راعاملی بر ورشکستگی خود می‌دانستند.

وی تصویب دریافت وجه التزام را راهکار برطرف کردن مشکل عدم دریافت بهره دیرکرد عنوان کرد و گفت: وجه التزام به عنوان مبلعی برای پایبندی به قرارداد که بسیار شبیه به بهره دیرکرد است سال ۱۳۶۱ توسط شورای فقای نگهبان پیشنهاد و تصویب شد که برخی از علما و مراجع تقلید نیز نسبت به دریافت وجه التزام ایراد گرفتند.

وی با بیان این‌که بانک‌ها تابع قانون و به تبع ان قانون تابع احکام اسلامی است، تصریح کرد: در صورتی که مراجع تقلید افراد با دریافت وجه التزام مخالف هستند فرد می‌تواند از بانک تسهیلات دریافت کند اما باید پایبند به قرارداد خود باشند تا اشکال شرعی بر آن‌ها وارد نباشد.

این مسئول ادامه داد: پرداخت وجه التزام در موارد قرض و مشارکت نیز با چندین دیدگاه از سوی علما و مراجع تقلید روبرو است که از این منظر که در قانون پرداخت وجه التزام پذیرفتنی است به عقاید و دیدگاه هر مرجع تقلید بستگی دارد.

گفتنی است اولین همایش بانکداری اسلامی استان یزد با پشتوانه بانک مهر اقتصاد با حضور اساتید دانشگاه و حوزه و فعالان پاسخگوی شرعی در محل تالار غدیر یزد برگزار شد.

انتهای پیام/س*




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.