شناسه : 20663688
رئیس دبیرخانه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان یزد تشریح کرد

ظرفیت‌های استان یزد در تحقق اقتصاد مقاومتی؛ از کشاورزی تا فناوری‌های نوین


رئیس دبیرخانه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان یزد گفت: بدون شک جهت تحقق اهداف مندرج در سیاست های اقتصاد مقاومتی و منویات مقام معظم رهبری، توجه به مزیت ها و پتانسیل های مناطق و استانها، رکن اصلی محسوب می گردد.

به گزارش یزد آوا، نامگذاری سال ۱۳۹۵ به نام سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل از سوی مقام معظم رهبری، نقشه راه دولت، مردم و دستگاه‌های اجرایی و حکومتی در دیگر قوای کشور است تا پاشنه‌های آشیل اقتصادی کشور به نقاط قوت تبدیل شده و با تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها، ایران را به جایگاه اقتصادی نخست منطقه نزدیک‌تر سازد.

صراحت پیام رهبری در پیام نوروزی امسال و همچنین بیانات معظم‌له در نخستین روز فروردین سال 1395راه را برای هرگونه تفسیر به رأی یا كوتاهی احتمالی در اجرایی كردن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی می‌بندد و حالا نوبت دولت و مردم است كه با درك صحیح از واقعیت‌های بیرونی و درونی اقتصاد ایران، به مسئولیت خویش عمل كنند.

عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور از همین جهت طی بخشنامه‌ای به استانداران،‌ روند ساماندهی اجرای برنامه‌های مصوب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی را به نمایندگان عالی دولت در استان ها ابلاغ کرد.

بخش اول گفتگوی تفضیلی خبرنگار سایت یزد آوا با مجید دهقانی زاده رئیس دبیرخانه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان را در زیر می‌خوانید.

وی در پاسخ به اولین سوال که « کدام ظرفیت ها در یزد می تواند برای تحقق فرمان رهبر انقلاب مبنی بر تحقق اقتصاد مقاومتی کمک کند؟» چنین گفت:  بدون شک جهت تحقق اهداف مندرج در سیاست های اقتصاد مقاومتی و منویات مقام معظم رهبری، توجه به مزیت ها و پتانسیل های مناطق و استانها، رکن اصلی محسوب می گردد. در این راستا و در چارچوب سیاستهای دولت تدبیر و امید و راهبردهای توسعه استان، عمده ترین ظرفیتهای استان به شرح زیر می باشد:

ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های استان یزد در حوزه کشاورزی

استان یزد از دیرباز به خشکی و کم ‌آبی شهره بوده، اما همت، خلاقیت و سخت‌کوشی کشاورزان آن به کم‌آبی مجال نداده و وضع کشاورزی را به جایی رسانده که اکنون در تولید تعدادی از محصولات کشاورزی پیشتاز بوده و توانسته جایگاه مناسبی را در زمینه تولید محصولات کشاورزی کسب نماید. استان یزد از حدود 121 هزار هکتار سطح زیر کشت برخوردار بوده که کمتر از یک درصد اراضی کل کشور است. قریب به 39 درصد از اراضی کشاورزی استان، زراعی و بیش از 61 درصد آن اراضی باغی می باشد. محصولات عمده زراعی استان گندم، جو و ذرت و محصولات عمده باغی پسته، انار و بادام و محصولات گلخانه ای می‌باشد. استان یزد در زمینه تولید گوشت بلدرچین و کبک، تولید رناس، سرانه تولید گوشت مرغ و ایجاد مجتمع‌های دام و طیور در سطح کشور در جایگاه برتر قرار دارد؛ همچنین در تولید پسته، زعفران، بادام، انار و برخی دیگر از محصولات نیز جایگاه مناسبی در سطح کشور دارد. استان یزد با تولید حدود 380 هزار تن انواع تولیدات گلخانه ای، جزو استان های برتر محصولات گلخانه ای كشور به شمار می رود. از مهمترین مزایای كشت های گلخانه ای می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1-         اشتغال زایی بالا (به ویژه برای جوانان و كار آموختگان كشاورزی).

2-         بهره وری مناسب زمین و آب.

3-         امكان استفاده از اراضی نامناسب.

4-         بهره وری مناسب نهاده ها.

5-         ارز آوری بالا.

 

ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های استان یزد در حوزه صنعت

نام استان یزد با صنعت و فعالیت‌های تولیدی و صنعتی همراه بوده و صنعتگران این استان از گذشته‌های دور در تأمین کالاهای مورد نیاز کشور نقش شاخص و قابل توجهی داشته‌اند. مزیت‌های نسبی استان از جمله قرار گرفتن در مرکز کشور و امکانات زیربنایی و خدمات مناسب در زمینه راه، راه آهن، فرودگاه، انرژی، مخابرات و غیره بستر مناسب برای توسعه صنعت در استان را فراهم نموده است. به طور کلی صنعت غالب در استان یـزد از گذشته صنایع نساجی بوده ولیکن با توسعه صنعت به ویژه از ابتدای برنامه اول توسعه تاکنون تقریباً در اغلب شاخه‌های صنعت مانند کاشی و سرامیک، سیم و کابل و صنایع فلزی،: واحدهای قابل توجهی در استان به بهره‌برداری رسیده و مشغول فعالیت می‌باشند. توسعه خوشه های صنعتی از جمله در صنایع نساجی، كاشی و سرامیك، فولاد، شیرینی و فرآورده های كنجدی (مواد غذایی) و طلا و جواهر از دیگر اقدامات شاخص صورت گرفته در استان است كه یزد را به عنوان قطب بزرگ صنعتی كشور در حوزه های مذكور تبدیل نموده است.


ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های استان یزد در حوزه گردشگری

استان یزد یکی از استان‌های پنج‌گانه و برترکشور از نظر جاذبه‌های متنوع گردشگری است که با در اختیار داشتن بافت سنتی و معماری گلین و خشت خام و جاذبه‌های متنوع تاریخی، طبیعی، فرهنگی و مذهبی از نظر گردشگری دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای می‌باشد. این استان به لحاظ داشتن جاذبه‌های متنوع تاریخی و مذهبی خود (پیش و پس از اسلام)، قادر است جایگاهی ویژه در گردشگری و جهانگردی در عرصه ملی و جهانی ایفا كند و بسیاری از شیفتگان تاریخ و فرهنگ ایران‌ زمین را به خود جلب نماید. علاوه بر این، وجود پهنه‌های وسیع بیابانی در كنار توده‌های كوهستانی باعث پدید آمدن ریز‌ اقلیم‌های متنوعی شده است؛ به طوری كه یك گردشگر می‌تواند در زمانی كوتاه خود را از محیطی گرم و سوزان به یك محیط سرد طبیعی برساند. همچنین استان یزد در حوزه های خاصی چون بافت زیلو و ترمه، تولید سفال و سرامیك و زیورآلات سنتی جایگاه بی بدیلی در كشور دارد. علاوه بر این وجود ده ها بیمارستان و مركز بهداشتی درمانی معتبر اعم از خصوصی، دولتی و خیری و همچنین تعداد زیادی از پزشكان متخصص و فوق تخصص بویژه در حوزه ناباروری و قلب، یزد را به مركز خدمات سلامت در سطح منطقه و حتی فراملی تبدیل نموده است. لازم به ذكر است استان یزد هم اكنون به همراه تهران دارای بیشترین تخت فعال بیمارستانی نسبت به جمعیت بوده كه با عنایت به هزینه های هنگفت احداث تخت بیمارستانی، پتانسیل كم نظیر استان را در این زمینه نشان می دهد. ارزانی نسبی خدمات بهداشتی و درمانی در استان به همراه پتانسیل های فوق الذكر باعث گردیده تا خیلی عظیمی از متقاضیان از استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان جنوبی و حتی متقاضیانی از سایر کشورها، یزد را به عنوان مقصد درمانی خود انتخاب كنند.


جایگاه تخصصی در اكتشاف، استخراج و فرآوری مواد خام معدنی از جمله سرب و روی و سنگ آهن

 بدون شك استان یزد در كنار استان كرمان به عنوان بهشت معادن كشور قلمداد می گردد به گونه ای كه از مجموع كل ذخایر فلزی شناسایی شده كشور بالغ بر 17 درصد آن در این استان قرار گرفته و 30 درصد از تولید فعلی كانی های فلزی كشور به استان یزد اختصاص دارد. یزد اولین استان بزرگ تولید كننده سنگ آهن كشور به شمار می رود (تولید 45 درصد سنگ آهن كشور). ضمن آنكه عمده ذخایر سرب و روی ایران نیز مربوط به استان یزد می باشد. علاوه بر این معادن مس و اورانیوم از جمله پتانسیل های بی بدیل یزد در سطح كشور محسوب می گردد. معادن سنگ های تزئینی و نما و مصالح ساختمانی از دیگر ظرفیت های معدنی استان است. با این اوصاف، اصل مزیت نسبی و لزوم تقویت مناطق مركزی و شرقی كشور ایجاب می نماید تا یزد به عنوان قطب تخصصی اكتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی كشور مطرح گردد.

 

مركز بازرگانی و تجارت نوین و از مراكز اصلی بار اندازی ملی و پخش و صدور كالا

موقعیت خاص جغرافیایی استان یزد، قرارگیری در مركز كشور و چهارراه ارتباطی شمال- جنوب و شرق- غرب اعم از جاده ای و ریلی، همچنین شرایط آب و هوایی مناسب برای انبار داری، این منطقه را به عنوان یكی از مناسب ترین نقاط كشور برای توسعه تجارت و بارانداز ملی مطرح ساخته است. تجارب ارزنده یزدی ها در امر بازرگانی، امنیت بالا، داشتن شرایط مناسب در زمینه پدافند غیر عامل از دیگر مزیت های استان یزد در این خصوص می باشد. علاوه بر این ایجاد بندر خشك یزد كه تاكنون بالغ بر پنجاه میلیارد تومان هزینه در برداشته و عملیات اجرایی آن پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است، یزد را در جایگاه برتر تجارت و ترانزیت در سطح ملی قرار داده است.

ارائه دهنده خدمات برتر مرتبط با فناوری های نوین در سطوح ملی و فراملی

یزد به فرموده مقام معظم رهبری دارالعلم لقب گرفته كه به خوبی گویای وجه غالب علم و فناوری در فرایند توسعه استان است. به كارگیری دانش برتر بومی در حفر قنوات طولانی، وجود مراكز علمی و كتابخانه های متعدد در طول تاریخ، جایگاه نخست نسبت نخبگان به جمعیت در سطح كشور، پیشتازی 22 ساله دانش آموزان یزدی در كنكور سراسری از جمله مصادیق جایگاه دارالعلمی یزد می باشد. وجود ده ها مركز پژوهشی و تحقیقاتی، دانشگاه ها و مراكز آموزش عالی، همچنین پارك علم و فناوری استان به عنوان یكی از دو پارك بزرگ و برتركشور (بر اساس رتبه بندی وزرات علوم) از جمله ظرفیت هایی است كه می تواند یزد را به عنوان قطب فناوری در سطوح ملی و فراملی مطرح نماید. تصویب منطقه ویژه علم و فناوری یزد در شورای عتف كشور (به عنوان یكی از چهار منطقه ویژه علم و فناوری كشور)، عضویت پارك علم و فناوری یزد در انجمن پارك های علمی آسیا، به عنوان عامل توسعه علمی، فناوری و صنعتی در منطقه آسیا از دیگر مزیت های خاص یزد در حوزه علم و فناوری به شمار می آید.

 

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.