شناسه : 10111088
نوام چامسکی:

مردم آمریکا اعتمادی به حکومتشان ندارند/ملت آمریکا حکومت را نماینده خود نمی دانند / انتخابات در آمریکا فرمایشی است


از نظر آنان اکنون دو دولت جمهوری خواه و دموکرات بوش و اوباما چندان تفاوتی با هم نداشته اند و آمریکا در هر دو دوره به سمت زوال پیش رفته است. ضمن اینکه اعتماد مردم به سیستم حکومتی هم به تبع این تحولات کاهش یافته است. این عدم اعتماد موجب شده است که مردم پیش خود فکر کنند که مشارکت انتخاباتی تنها صحنه سازی و فریب افکار عمومی است. واقعیت این است که آمریکا در گرداب سرمایه داری در حال غرق شدن است.

به گزارش یزد آوا  به نقل از دیدبان آمریکا، انتخابات اخیر کنگره آمریکا و مشارکت بسیار کم مردم که بر اساس متوسط آمارها زیر 20 درصد بوده است، از سوی بسیاری از تحلیلگران بین المللی به عنوان نماد عدم اعتماد مردم به سیستم سیاسی آمریکا تعبیر می شود. همچنین بسیاری از ناظرین بین المللی و افکار عمومی مردم دنیا برخوردهای تبعیض آمیز و خشن پلیس و دولت آمریکا در برابر اعتراضات مسالمت آمیز مردم عدالت طلب این کشور را نمونه های عینی نقض اصول دموکراسی و مردم داری می دانند که به سرکوب این اعتراضات در بیش از 170 شهر دنیا منتج شده است.

در این زمینه دیدبان آمریکا با نوام چامسکی نظریه پرداز و فیلسوف مشهور آمریکایی گفت و گویی ترتیب داده است:

به نظر شما مهم ترین علل مشارکت پاییین مردم در انتخابات اخیر کنگره چیست؟

انتخابات نوامبر کنگره همواره مورد اقبال کمتری به نسبت انتخابات ریاست جمهوری قرار می گیرد اما این دوره مشارکت مردم از حد معمول کمتر بود. این مساله ناشی از این است که انتظارات آمریکائیان از دولتشان در زمینه های اقتصادی و رفاهی و همچنین سیاست های اجتماعی محقق نشده است. بسیاری از مردم آمریکا از وعده های دولتمردان این کشور خسته شده اند. از نظر آنان اکنون دو دولت جمهوری خواه و دموکرات بوش و اوباما چندان تفاوتی با هم نداشته اند و آمریکا در هر دو دوره به سمت زوال پیش رفته است. ضمن اینکه اعتماد مردم به سیستم حکومتی هم به تبع این تحولات کاهش یافته است. این عدم اعتماد موجب شده است که مردم پیش خود فکر کنند که مشارکت انتخاباتی تنها صحنه سازی و فریب افکار عمومی است. واقعیت این است که آمریکا در گرداب سرمایه داری در حال غرق شدن است. آمال طیف بسیار کوچکی که فقط یک درصد جامعه آمریکا را تشکیل می دهند تبدیل به هدف اصلی حکومت شده است و همه دست و پازدن دولت و کنش های اقتصادی و حتی مداخلات نظامی در کشورهای دیگر برای تامین خواسته ها و اجابت توقعات این اقلیت سرمایه دار ثروتمند می باشد.

 

تا چه حد نبود حزب سوم و محدودیت فعالیت سیاسی افراد مستقل در این بی اعتمادی مردم نقش داشته است؟

بدیهی است که اکنون بیش از هر زمان دیگری به وجود احزاب سوم نیاز داریم. احزابی که بتوانند انحصار قدرت را از الیگارشی احزاب دموکرات و جمهوری خواه خارج ساخته و زمینه را برای ایفای نقش فعالتر قشر مستقل فراهم سازند. مردم آمریکا دیگر مانند سابق وجود سیستم دو حزبی را مرادف برقراری دموکراسی در این کشور نمی دانند و هر چند گردش نخبگان در برهه های خاصی در سیستم سیاسی رخ می دهد اما مردم معتقدند که همیشه این ثروتمندان هستند که با تبلیغات گزاف انتخاباتی و صرف میلیون ها دلار پول به سمت های سیاسی دست پیدا می کنند و یا برای ورود به کنگره تلاش می کنند. از این نظر این فقط قشر سرمایه دار هستند که امکان دستیابی به مناصب حکومتی را پیدا می کنند. طبیعی است که همین افراد نیز در عملکرد خود منافع سرمایه داران را بیشتر در نظر خواهند گرفت. این روال و این فرآیند قطعا در نظر مردم به عنوان یکی از مهم ترین نقاط ضعف سیستم سیاسی آمریکا محسوب می شود و از همین رو مردم از وجود افراد و احزاب مستقلی که نماینده اقشار متوسط جامعه باشد حمایت می کنند. فلسفه جنبش وال استریت هم همین بود. مردم از انحصار طلبی سرمایه داران جمهوری خواه و دموکرات خسته و نالان شده بودند و بر حمایت از طبقات فقیر و متوسط جامعه تاکید داشتند. در جریان انتخابات اخیر کنگره همین نگرش می تواند یکی از مهم ترین عوامل کاهش مشارکت انتخاباتی باشد.

به نظر شما ریشه های اعتراضات سیاهپوستان و واکنش های شدید دولت و پلیس آمریکا در چیست؟

سیاهپوستان در جامعه آمریکا جمعیت قابل توجهی دارند و البته بنا بر ریشه های تاریخی و نگرش های شکل گرفته در اذهان عمومی، تحت عنوان نژاد فرودست همواره مورد تبعیض قرار گرفته اند. این تبعیض هم سیستمی است و هم فردی. سیاهپوستان در آمریکا با نگرش تحقیر آمیزی در جامعه مواجه می شوند و مردم نگاه خوبی به آنها ندارند. از نظر سیستمی نیز به سیاهپوستان به عنوان افراد غیر اجتماعی و غیر مدنی نگریسته می شود که استعداد و ظرفیت فراوانی در ایجاد اغتشاشات، دزدی و گرفتاری به آسیب های اجتماعی مختلف دارند. در فرهنگ آمریکا و عناصر شکل دهنده به آن این نگاه تحقیر آمیز نهادینه شده است و مثلا در فیلم های هالیوودی و سریال های تلویزیونی همیشه سیاهپوستان نقش افراد جامعه ستیزف دزد و تبهکار را ایفا می کنند. پلیس آمریکا نیز به سیاهپوستان چنین دیدی دارد و بر همین اساس است که آمار قتل سیاهپوستان به دست پلیس بسیار بالاست. ما کشورهای دیگر را به اعمال خشونت بر ضد مردم خود متهم می کنیم، در حالی که اعتراضات اخیر نشان داد که پلیس آمریکا چقدر می تواند خشن و غیر خوددار باشد. اوباما با اینکه خود فردی سیاهپوست محسوب می شود و حمایت سیاهپوستان از وی نقش موثری در پیروزی های انتخاباتی وی داشته است اما هرگز نتوانسته است به خواسته های بر حق آنان پاسخ دهد و نگرانی های آنان را رفع کند. بر اساس این تبعیض های فراوان و احساس تحقیر است که مردم سیاهپوست آمریکا تلاش می کننددر اعتراضات مسالمت آمیز و با تجمع در شهرها و مناطق مختلف برای احقاق حقوق خود تلاش کنند.

ایالات متحده طی چند ماه اخیر تحولات گسترده ای را از سر گذرانده است. کشته شدن «مایکل براون» نوجوان سیاه پوست غیر مسلح به دست نیروی پلیس در فرگوسن، برگزاری انتخابات میان دوره ای کنگره و درصد پایین مشارکت مردمی و اعلام حکم تبرئه «دارن ویلسون» قاتل براون از جمله اخباری است که تحولات این کشور را در صدر اخبار جهانی قرار داده است.

در همین زمینه با «نوام چامسکی» زبان شناس برجسته و استاد دانشگاه ام.ای.تی آمریکا به مصاحبه پرداخته ایم. چامسکی که از منتقدان مشهور دولت آمریکا و سیاست های سلطه جویانه است، ساختار سیاسی آمریکا را ساختاری تک حزبی می داند.

دیدبان آمریکا: نظر شما در خصوص درصد پایین مشارکت در انتخابات اخیر آمریکا چیست؟ این موضوع چه ارتباطی با اعتماد مردم به حکومت می تواند داشته باشد؟

چامسکی: انتخابات میان دوره ای اخیر که در ماه نوامبر برگزار شد از پایین ترین میزان مشارکت طی سال های پس از جنگ جهانی دوم برخوردار بود. هنوز تحلیل دقیقی در خصوص علل این مسئله صورت نگرفته است، اما به احتمال زیاد درصد پایین مشارکت نشان دهنده این است که ملت آمریکا حکومت را نماینده خود نمی دانند. یافته های یک پژوهش آکادمیک نیز صحت این فرضیه را تایید می کند.

 

دیدبان آمریکا: نظر شما در خصوص ساختار سیاسی دوحزبی آمریکا چیست؟ آیا از کارایی لازم برخوردار است؟ نظر جنابعالی در زمینه لزوم وجود یک حزب سوم چیست؟

چامسکی: بر طبق نتایج مشاهده ای که پیشتر در مورد ساختار سیاسی آمریکا صورت گرفته بود، ایالات متحده واجد یک حزب سیاسی یعنی حزب سرمایه داری و تجارت بود که به دو بخش دموکرات و جمهوری خواه تقسیم می شد. هم اکنون دیگر نتایج این بررسی صادق نیست. در دوران معاصر باید گفت که این حزب واحد تنها یک بخش دارد و دموکرات ها دیگر در آن جایی ندارند، بلکه جایگاه آنها را جمهوری خواهان معتدلی گرفتند که به تسامح دموکرات خوانده می شوند. حزب جمهوری خواه به قدری از این طیف فاصله گرفته است که حتی «نورمن آرنستین» تحلیل گر سیاسی برجسته و مورد وثوق جمهوری خواهان نیز وضعیت این حزب را «شورشی رادیکال» می خواند که حتی سیاست های پارلمانی(قوانین ) را نیز زیر پا می گذارند. در حال حاضر با نزدیکتر شدن جهت گیری دموکرات ها به سمت و سوی راست در دوران سلطه نئولیبرالیسم، اغلب دموکرات ها را همان جمهوری خواهان معتدل سابق تشکیل می دهند. در این شرایط که نتیجه انتخابات از پیش تعیین شده است و انتخابات تقریبا خریداری شده، فرصت برای حزب سوم بسیار ناچیز است.

دیدبان آمریکا: در مورد جاسوسی برخی از نهادهای اطلاعاتی آمریکا از جمله آژانس اطلاعات ملی از مردم عادی آمریکا طی یک سال اخیر اخبار گسترده ای منتشر شده است. به نظر شما این قبیل اقدامات اعتماد مردم به حکومت را می تواند تغییر بدهد؟

چامسکی: بدون شک جاسوسی از مردم اعتماد آنها را به حکومت کم می کند اما به طور مشخص نمی توان میزان آن را مشخص کرد. به این نکته نیز باید توجه کرد که عمده برنامه های جاسوسی به واسطه شرکت های خصوصی همچون گوگل، فیس بوک و غیره صورت پذیرفت اما توجه چندانی به این مسئله نشد.

 

دیدبان آمریکا: این روزها سیاه پوستان در اقساء نقاط ایالات متحده به اعتراض پرداخته اند. نظر شما در مورد ریشه های سیاسی این اعتراضات چیست؟

چامسکی: این اعتراضات در پاسخ به نظامی شدن نیروهای پلیس و هدف قرار دادن سیاه پوستان صورت گرفته است. این دو موضوع در تاریخ آمریکا ریشه های گسترده ای دارد.

منبع: دانا




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.