شناسه : 41036005
نامهربانی با یار مهربان؛

حوزه کتاب یزد این روزها حال خوبی ندارد


حوزه کتاب، همواره از آسیب‌های مختلف در ادوار تاریخ رنج برده است، که از عمده‌ترین آن‌ها کاغذ و گرانی آن و بالا رفتن قیمت تمام شده کتاب بوده است.

به گزارش یزدآوا، کتاب و کتاب‌خوانی رابطه مستقیم با افزایش آگاهی، معرفت و درک آدمی و به‌تبع آن، جامعه دارد چراکه هر کتابی حاوی مفاهیم، معارف و اطلاعاتی است که می‌تواند در حد وسع همان کتاب، وجود انسان را حرکت دهد، حال این حرکت می‌تواند جهت عالی یا دانی داشته باشد اما به هر جهت، در انسان و جامعه حرکت می‌آفریند.

دنیای مدرن خواسته یا ناخواسته، حریفی در برابر آموزندگی، حرکت و پویایی انسان و جامعه شده، به بهانه انتقال سریع اطلاعات، آگاهی از همه‌چیز، راحتی، پیشرفتگی و... در معامله‌ای نابرابر و خسارت‌بار، زمان و عمر آدمی را می‌گیرد و گوشی تلفن همراه، کاناپه و تلویزیون، اینترنت و رایانه و خانه‌نشینی و کارمندی را به انسان می‌فروشد.

البته منکر منافع کثیر این لوازم مدرنیته نیستیم کما اینکه آثار آن را در پیشرفت معارف بشری و انتقال آن به اقصی نقاط جهان مشاهده می‌کنیم اما آسیب‌های خاص خود را نیز دارد، دوری از کتاب قطعاً یکی از آسیب‌ها است و کتاب‌خانه‌های دیجیتال و انواع نرم‌افزارها هرگز جای کتاب را پر نکرده‌اند، اگرچه کمک‌های بی‌نظیر و گسترده‌ای به این حوزه داشته‌اند.

حوزه کتاب، همواره از آسیب‌های مختلف در ادوار تاریخ رنج برده است، که از عمده‌ترین آن‌ها کاغذ و گرانی آن و بالا رفتن قیمت تمام شده کتاب بوده است، ازآنجایی‌که قیمت کاغذ ارتباطی مستقیم با افزایش نرخ دلار دارد، این امر سبب شده است تا تولید و نشر کتاب نیز با افزایش قیمت روبه‌رو شود و حوزه نشر و تولید کتاب و همچنین نویسندگی با رکود یا لااقل کندی مواجه شود.

کاهش 15 درصدی عنوان کتاب چاپ شده در یزد

احسان عابدی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه حوزه چاپ و نشر کتاب با توجه به گرانی کاغذ حال‌وروز خوبی ندارد، گفت: در 6 ماهه نخست امسال تعداد ۲۳۴ عنوان کتاب در تیراژ 184 هزار و 250 نسخه در استان یزد به چاپ رسیده است که از نظر تعداد عنوان کتاب در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با 277 مورد، 15 درصد کاهش داشته و از نظر تیراژ تقریباً 70 درصد رشد داشته است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد با بیان اینکه این میزان کتاب چاپ‌شده در نیمه نخست امسال حاصل تلاش 200 نویسنده در استان است، ادامه داد: این کتاب‌ها بیشتر در حوزه‌های آموزشی، اجتماعی و دینی بوده‌اند و از مجموع کتاب‌های چاپ‌شده تقریباً 50 عنوان کتاب مربوط به فرهنگ، آداب‌ورسوم یزد بوده است.

بررسی‌های انجام‌شده نشان می‌دهد با توجه به بالا رفتن نرخ ارز و به‌تبع آن قیمت کاغذ، حوزه تولید و نشر کتاب با وضعیت بدتری نسبت به سال گذشته مواجه است و کاهش عناوین کتاب چاپ شده در سال جاری نسبت به سال گذشته نیز مؤید این موضوع است.

رشد تیراژ کتاب‌های چاپ‌شده در استان یزد را نیز نمی‌توان نشانه‌ای از بهبود وضعیت حوزه کتاب در یزد دانست چراکه با یک بررسی در این زمینه می‌توان پی برد که بخش زیادی از کتاب‌های چاپ‌شده در استان کتاب‌سازی بوده و شامل کتاب‌های آموزشی مربوط به مدارس و دانشگاه‌ها و یا پایان‌نامه‌هایی است که به‌صورت کتاب درآمده‌اند و قیمت تمام‌شده کتاب با توجه به بالا رفتن قیمت کاغذ و هزینه‌های صفحه‌آرایی، ویراستاری، انتشارات و سایر موارد بسیار بالا رفته است و این حوزه وضعیت خوشایندی ندارد.

لزوم حمایت ویژه از فعالان حوزه کتاب

با حال‌وروز فعلی حوزه کتاب و همچنین پایین آمدن قدرت خرید مردم، اولین کالایی که از سبد خرید خانوار حذف می‌شود کالای فرهنگی به‌ویژه کتاب است بنابراین باید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت‌ ویژه‌ای را هم از فعالان این حوزه و هم کتاب‌خوانان داشته باشد تا قیمت تمام‌شده کتاب کاهش یابد و این کالای فرهنگی دوباره به سبد خانوار برگردد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد با اشاره به حمایت‌های انجام‌شده به حوزه کتاب استان یزد گفت: طی دو سال گذشته برای 9 موسسه فرهنگی هنری پژوهشی با موضوع کتاب مجوز صادر شد این موسسه‌ها درواقع بازوهای فکری، فرهنگی و اجرایی هستند و با خلاقیت و برنامه‌ریزی که انجام می‌دهند برنامه‌های مختلفی در طول سال دارند.

پرداخت تسهیلات به 37 فعال حوزه کتاب در یزد

عابدی افزود: در یک سال گذشته  4 میلیارد و 640 میلیون تومان تسهیلات اشتغال‌زایی به ۳۷ فعال حوزه کتاب در استان یزد اعم از نویسنده، ناشر، چاپخانه و کتاب‌فروش پرداخت شد و تلاشی بود تا به حوزه کتاب و فعالان این حوزه کمکی کرده باشیم.

وی ادامه داد: راه‌اندازی سامانه خرید از کتاب‌فروشی‌های سراسر کشور به‌صورت برخط از جمله دیگر اقدامات برای حمایت از این حوزه بود که ظرفیتی را فراهم کرد که موانع و مرزهای جغرافیایی برای دسترسی به کتاب برداشته شود و در این زمینه یکی از کتاب‌فروشی‌های یزد جز سه کتاب‌فروشی پرفروش کشور شد.

عابدی به طرح‌های تشویقی وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه کتاب نیز اشاره داشت و گفت: راه‌اندازی سامانه برخط کتاب‌فروشی کار بسیار بزرگی بود که به کتاب‌فروشی‌های کشور رونق داد، در زمینه تأمین کاغذ در کشور نیز اقداماتی انجام شده و واحدهای تولیدی جدیدی به ظرفیت کشور در این زمینه اضافه شده است.

فرهنگ، محوری‌ترین برگ هویتی یک ملت محسوب می‌شود و یکی از راه‌های مهم توسعه فرهنگی اهمیت دادن به مسئله کتاب، کتاب‌خوانی و ترویج مطالعه در جامعه است بنابراین باید متولیان حوزه کتاب تمام تلاش خود را برای حمایت از این حوزه به کار ببرند.

حمایت از نویسندگان و ناشران، تأمین اعتبار و افزایش اعتبار برای بهبود این حوزه، اختصاص یارانه کاغذ به ناشران، تأمین اعتبار برای برگزاری کارگاه‌های آموزشی تخصصی نویسندگی ازجمله اقداماتی است که برای بیرون آمدن حوزه کتاب و نویسندگی از رکود می‌توان انجام داد جدا از آن وقتی‌که دست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان حامی اهل‌قلم کوتاه و بسته است، نیاز به ورود دستگاه‌ها و نهادهای دیگر برای حمایت از آن‌ها جدی‌تر می‌شود تا جوهر قلم نویسندگان از سردی بی‌توجهی خشک نشود.

انتهای پیام/ 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.