شناسه : 18885223
منسوجات سنتی و خطر نابودی!

احیای منسوجات سنتی نیازمند توجه دولت/ غفلت از کارآفرینی مولد در بحران اشتغال


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی بابیان اینکه بودجه صنایع دستی کفاف نمی‌دهد گفت: در حوزه صنایع دستی با مشکل کمبود اعتبار و بودجه رو به رو هستیم و متاسفانه در سال‌های اخیر به این حوزه اهمیت زیادی داده نشده است.

 یزد از استان های مهم و اصلی تولید منسوجات نساجی بوده اما متاسفانه این جایگاه طی دهه‌های اخیر تضعیف شده است.

صنعت نساجی استان از قدمت و شهرت بالایی برخوردار بود به طوری که بسیاری از ساکنان این استان کویری در کشور زبان‌زد بودند.


صدای دستگاه‌های سنتی و قدیمی تولید پارچه از بیشتر کوچه های قدیمی و خشتی یزد به گوش می‌رسید اما امروز با پیشرفت فناوری و جایگزین شدن دستگاه‌های مدرن به جای دستگاه‌های دستی، بافت پارچه آسان و کارگاه‌های خانگی نیز تعطیل شدند، هرچند که پارچه های تولید شده دستگاه های مدرن امروزی نیز به دلیل عدم حمایت مسئولان از تولید داخلی و کالای قاچاق کم کم از دارالعلم رخت می بندد.


این روزها صنعت نساجی استان هم در گذر زمان و هم به دلیل از دست دادن استادکاران قدیمی کمرنگ و آسیب‌پذیر شده است حال باید دید مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان برای احیای این صنعت قدیمی چه برنامه ای دارند؟


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزد آوا بابیان اینکه در راستای احیای صنعت نساجی، امسال سال نساجی نامگذاری شده است گفت: در دهه های گذشته بیشترین پارچه های نفیس در یزد و چند استان دیگر تولید می شد که متاسفانه در دهه های گذشته اقبال به این صنعت و تولید منسوجات دستی کمتر شده است.


محمدرضا دهقان مهرجردی اظهار کرد: متاسفانه در زمینه پارچه های فاخر مانند زری و ترمه که در موزه های خارجی نگه‌داری می شوند و روزی یزد در کشور و دنیا سرآمد بود اصلا کار دستی نداریم و همین منسوجات ترمه و زری موجود در بازار هم ماشینی هستند.


وی اذعان کرد: معاونت صنایع دستی یزد برای احیای منسوجات دستی به خصوص پارچه های فاخر و نفیس اقدام برگزاری کلاس های آموزشی کرده و اکنون بیش از 300 نفر آموزش نساجی ساده دیده اند.


دهقان گفت: دستگاه‌های زری بافی که صد سال پیش در یزد بوده اند اخیرا با همکاری یک پژوهشگاه در تهران قرار است که تعمیر و بازسازی و با آموزش جوانان 20 تا 23 سال می توانیم علاوه بر احیای این هنر اشتغال‌زایی نیز در جامعه شود که این کار نیازمند تخصیص اعتبار کافی از سوی دولت است.


وی در زمینه دارایی بافی نیز آموزش هایی داشته و خواهیم داشت افزود: هنر دارایی بافی نیز علی رغم اینکه دست‌خوش یکسری تغییرات شده است اما با خلاقیت بخش خصوصی وتولید کفش و مانتو و کیف و ... اشتغال‌زایی خیلی خوبی صورت گرفته و بازار خوبی برای این پارچه نفیس ایجاد شده است.


دهقان از تعمیر یک دستگاه اهرامی بافی در بنادک السادات خبر داد و گفت: اگر دولت حمایت کند حتما این تعداد دستگاه ها را افزایش خواهیم داد.


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی اذعان کرد: اوایل سال آینده دوره های آموزشی ترمه بافی، زری اطلسی به صورت حرفه ای برگزار می شود.


دهقان گفت: با آموزش این رشته ها بیشترین کارآفرینی را در تولید پارچه های فاخر و احیای نساجی سنتی خواهیم داشت.


وی اظهار کرد: در راستای کارآفرینی و احیای نساجی سنتی با همکاری بسیج و هیئت امنای مساجد بیش از 10 دوره کلاس آموزش در محلات مختلف شهر یزد برگزار کرده ایم که با استقبال زیادی همراه شده است.


این مقام مسئول تاکید کرد: حال که مهمترین مشکل دولت مسئله اشتغال است یکی از بهترین راه کارها به خصوص در یزد می تواند احیای هنرها و نساجی سنتی با توجه به استقبال زیاد مردم، باشد.


دهقان به مشکلات حوزه کاری خود اشاره کرد و بابیان اینکه بودجه صنایع دستی کفاف نمی‌دهد گفت: در حوزه صنایع دستی با مشکل کمبود اعتبار و بودجه رو به رو هستیم و متاسفانه در سال‌های اخیر به این حوزه اهمیت زیادی داده نشده است.


وی ادامه داد: بودجه هنرهای سنتی و دستی کفاف نمی دهد، در حالی که برای اشتغال‌زایی در این زمینه بودجه زیادی لازم نیست درحالی که ایجاد اشتغال برای هر نفر مثلا در فولاد 40 میلیون یا بیشتر است.


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد اذعان کرد: بانک ها در زمینه اعطای تسهیلات همکاری نمی کنند و متاسفانه هنوز این صنعت را باور نکرده اند و اگر مسئولان بانک ها را در این قضیه توجیه کنند کمک بزرگی در این زمینه است.


دهقان گفت: ما می توانیم با احیای هنر سنتی هنرمند صادر کنیم و در راستای اشتغال‌زایی و کارآفرینی گام موثری برداریم که در این زمینه حمایت دولت را نیاز داریم.

انتهای پیام/
 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.