شناسه : 6318903
به مناسبت سالروز قطع رابطه سياسي ايران با آمريكامنتشر شد

تاریخچه دشمنی های آمریکا علیه ملت ایران


سلطه بلامنازع آمريكا در ايران از كودتاي 28 مرداد 32 به مدت بيش از 25 سال در ايران ادامه داشت و تصويب كاپيتولاسيون و مصونيت براي اتباع آن كشور، دست آنان را در انواع دخالت‏ها باز گذاشته بود.

یزد آوا، سلطه بلامنازع آمريكا در ايران از كودتاي 28 مرداد 32 به مدت بيش از 25 سال در ايران ادامه داشت و تصويب كاپيتولاسيون و مصونيت براي اتباع آن كشور، دست آنان را در انواع دخالت‏ها باز گذاشته بود. سرانجام پس از اشغال لانه جاسوسي و استعفاي دولت موقت، دولت آمريكا دست به اقداماتي عليه ايران زد و در اين روز، رابطه دو كشور با حمايت قاطع حضرت امام قطع شد.از آن زمان تاكنون، آمريكا، علاوه بر قطع روابط سياسي، توطئه‏ هاي متعددي در عرصه ‏هاي سياسي، اقتصادي، نظامي و فرهنگي عليه جمهوري اسلامي ايران طراحي و اجرا كرده و اين روند هم‏اكنون نيز ادامه دارد. اما اين اقدامات با شكست مواجه شده و بر عزم مردم ايران براي ايستادگي در برابر آمريكا و بر تلاش اين ملت براي خودكفايي، افزوده است.در اینجا به گوشه ای از اقدامات خصمانه آمریکائی ها علیه ملت ایران اشاره می کنیم:

کار‌تررئیس جمهور وقت امریکا پیش از قطع رابطه با ایران، چند مرحله اقدامات سیاسی و اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران به عمل آورده بود. در نخستین عکس‌العمل، روز 22 آبان 1358 دستور توقیف کلیه دارایی‌های ایران در بانک‌های آمریکایی و شعبه‌های خارجی آن را صادر کرد و خرید نفت از ایران را متوقف ساخت. در 13 آذر، پانزده عضو شورای امنیت تحت فشار آمریکا به اتفاق آرا قطعنامه شماره 457 را در محکومیت اشغال سفارت آمریکا در تهران منتشر کردند.ارجاع موضوع گروگان‌گیری به دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه از دیگر اقدامات آمریکا بود. رأی این دیوان نیز روز 24 آذر علیه ایران صادر شد و 15 قاضی این دادگاه به اتفاق آرا جمهوری اسلامی ایران را به دلیل تصرف سفارت آمریکا (بخوانید جاسوسخانه) را محکوم کردند.در نهم دی 1358، شورای امنیت سازمان ملل تحت فشار آمریکا قطعنامه 461 را در موضوع مجازات‌های اقتصادی علیه ایران تصویب کرد و تا 17 دی به ایران مهلت داد تا گروگان‌های آمریکایی را آزاد کند. علاوه بر این بسیاری از مفسران آمریکایی نیز از نیروی موسوم به «واکنش سریع» که در 11 دی 1358 به دستور کار‌تر در خلیج فارس شکل گرفت به عنوان عکس‌العمل واشنگتن در مقابل واقعه تصرف سفارت آمریکا در تهران یاد کردند. دستور قطع رابطه با ایران 17 روز قبل از مداخله نظامی آمریکا در منطقه طبس با هدف آزادسازی گروگان‌ها اتخاذ شد. جیمی کار‌تر پس از صدور فرمان قطع رابطه، در سخنانی اعلام کرد دیپلمات‌های ایرانی 24 ساعت فرصت دارند خاک آمریکا را ترک کنند.

اسناد خیانت و جاسوسى آمریکا علیه ملت ایران‏

پس از تسخیر لانه جاسوسى توسط دانشجویان از برگ‏هاى پاره‏شده اسنادى که در آن‏جا پیدا شد 70 جلد کتاب به ‏دست آمد که حاکى از آن بود که آمریکایى‏ها همواره در سفارتخانه‏شان پس از پیروزى انقلاب در تدارک براى براندازى‏نظام اسلامى و یا وابسته کردن ایران به ایالات متحده بودند که این بخشى از کارنامه جنایت آمریکایى‏هاست.

اموال بلوکه شده ایران‏

انقلاب که پیروز شد به آمریکایى‏ها گفته شد،میلیاردها دلار پول که شاه به‏عنوان خرید سلاح به شما داده یا پولش را پس بدهید یا سلاح خریدارى شده را تحویل دهید. آن‏ها با زورگویى گفتند نه پول را مى‏دهیم و نه سلاح را! بعد هم رفتند دنبال براندازى در ایران از طریق تجهیز منافقین و لیبرال‏ها و اغتشاش در کردستان و گنبد و بلوچستان و... سپس وقیحانه شاه را پناه دادند و اموال غارت شده ملت توسط دربار پهلوى را بر نگرداندند. طبیعى است با قهر ملت در 13 آبان سال 58 روبه‏رو شدند و لانه فسادو جاسوسى آن‏ها توسط دانشجویان پیرو خط امام(ره) تسخیر شد.آمریکایى‏ها به ‏جاى درس آموزى و عبرت از مناقشات فى مابین باز بناى خصومت نهادند، با آن‏که تدبیر شده بود با آزادى گروگان‏ها و توافق تحت عنوان قرارداد الجزایر،روابط دو کشور عادى شود اما باز کسانى در واشنگتن مسیر دیپلماسى خارجى آمریکا را از ریل عقلانیت خارج کردند و با تجهیز و تمهید صدام و چند کشور عربى نگون بخت، جنگ تحمیلى را براى سرنگونى نظام جمهورى اسلامى تدارک دیدند. امروز استراتژیست‏هاى آمریکایى حیرت‏زده نگاه مى‏کنند که از میان این همه توطئه و دسیسه و نیرنگ و بدخواهى علیه ملت، نظامى در ایران مستقر است که به لحاظ استحکام نه تنها نیرومندتر از همیشه است بلکه الهام‏بخش نهضت‏هاى رهایى‏بخش در جهان اسلام و نیز حتى‏جوامع دیگر و به‏ویژه جوامع سرمایه‏دارى است.آن‏ها حیرت‏زده پیشرفت‏هاى عظیم ایران را مى‏بینند و اشتیاق ملت ایران در فتح قلل علمى و فناورى‏هاى نوین را شاهدند و باز بر طبل رشک، حسد، کینه‏توزى و خصومت‏ورزى‏مى کوبند. جالب اینجاست در اوج این دشمنى‏ها دست دوستى براى برقرارى ارتباط هم دراز مى‏کنند.

عملیات طبس‏ و امدادهای غیبی

دولت آمریکا در انتخاب بعدى، اقدام نظامى را در ایران در نظرگرفت اما عملیات نظامى آمریکا در سحرگاه سوم اردیبهشت 59 در طبس با شکست مواجه شد. در تیر 59 کارتر دست به طراحى یک کودتا به نام کودتاى نوژه زد، اما آن هم ناکام ماند.سرانجام واشنگتن تحریم‏هایى علیه ایران وضع کرده، روابط خود را با ایران قطع کرد و اموال ایران را بلوکه ساخت.کارتر نتوانست نظر مردم آمریکا را براى بار دوم به خود جلب کند و چند ماه بعد، جاى خود را به رونالد ریگان داد.

جنگ تحمیلى با حمایت آمریکا

ریگان نیز دست از سیاست خصمانه علیه ایران برنداشت و سیاست براندازى انقلاب ایران از طریق جنگ را در پیش گرفت و معتقد بود جنگ پایه‏هاى نظامى، اقتصادى و مالى جمهورى اسلامى را در منطقه ضعیف مى‏کند و در نهایت باگذشت زمان جمهورى اسلامى ساقط مى‏شود.آمریکا در جریان جنگ ایران و عراق اقدامات متفاوتى از جمله اعطاى کمک‏هاى نظامى و تسلیحاتى فراوان به عراق انجام داد، اما در نقطه‏اى سال 1365 سعى کرد با طرح ماجراى‏ایران کنترا روابط را با ایران بهبود ببخشد که این امر حاصلى جز رسوایى براى دولتمردان این کشور نداشت.

اوج خصومت جنگى‏

سال 66، آمریکا در جنگ دریایى با ایران و حمله به پایانه نفتى رشادت و رسالت، کشتى تجارى ایران ارج و در نهایت انهدام هواپیماى مسافربرى ایران در تیر 67، اوج خصومت خود را با ایران نشان داد و سرانجام ایران در تیر 67 قطعنامه 598 را پذیرفت و جنگ پایان یافت. پس از پایان جنگ عراق با ایران، تصور آمریکایى‏ها این بود که دولت ایران براى بازسازى مجدد به غرب و آمریکا مراجعه خواهد کرد و عملا سیاست‏هایش را نسبت به آن‏ها تعدیل خواهد کرد، اما این‏گونه نشد. در سال 1368 بنیانگذار جمهورى اسلامى امام خمینى(ره) رحلت کرد و در آن زمان دولت آمریکا امیدوار بود با ایجاد بحران جانشینى، پس از امام در کشور اختلاف ایجاد و در نهایت کشور فرو بپاشد که بازهم به نتیجه نرسید.

براندازى از درون‏

از این رو مرحله سوم دشمنى آمریکا با ایران از سال 68 تا سال 88 آغاز شد. دولت کلینتون سال 72 روى کار آمد، ولى‏هیچ‏گونه تغییرى در سیاست آمریکا نسبت به ایران نداد و سال 73 تحریم‏هاى همه ‏جانبه را علیه ایران وضع کرد در نهایت قانون داماتو در کنگره آمریکا تصویب شد که براساس آن هر شرکتى که در ایران سرمایه ‏گذارى مى ‏کرد از امتیازات بانک‏هاى آمریکایى و بهره ‏مندى از سرمایه گذارى در بازار مالى ایالات متحده منع مى‏ شد.

محور شرارت کردن ایران و صدور قطعنامه ‏هاى پى در پى‏

بعد از دوران کلینتون در دوران بوش پسر، وى نیز به بهانه از بین رفتن برج‏هاى دوقلو و مبارزه با تروریسم فصل نوینى را در سیاست خارجى این کشور گشود و نه تنها انعطافى در مواضع کشورش در قبال ایران نداد، بلکه ایران را در محور شرارت قرار داد.پس از آن آمریکا که از سال 77 نسبت به دستیابى ایران به سلاح‏هاى کشتار جمعى اظهار نگرانى‏مى‏کرد به این رفتار خود شدت بخشید وسرانجام پرونده هسته‏اى ایران را به شوراى حکام آژانس بین‏المللى‏انرژى اتمى برد.با روى کار آمدن دولت نهم سال 84 و موضعگیرى‏هاى رییس‏جمهور جدید موجب شد دولتمردان آمریکا یکى از سخت‏ترین مواضع خود را علیه ایران اتخاذ کنند. برنامه هسته‏اى مسؤولان، روابط ایران و آمریکا را چنان تحت تأثیر قرار داد که آمریکا پرونده ایران را از آژانس به شوراى امنیت برد و به ‏صورت پى‏درپى سه قطعنامه علیه ایران صادر شد.هم‏چنین شروع مجدد غنى‏ سازى در نیروگاه نطنز و ساخت تاسیسات هسته‏اى دیگر موجب تقابل بیشتر دو کشور شد تا جایى که حتى چند دور مذاکرات مستقیم محدود نمایندگان دو کشور در عراق بر سر مسائل امنیتى این کشور نیز نتوانست تأثیرى بر نزدیک شدن دیدگاه‏هاى دو کشور نسبت به یکدیگر شود.

اوباما و ادامه جنگ ‏افروزى ‏هاى بوش‏

با روى کار آمدن باراک اوباما سال 2008 (1387) وى تلاش کرد نشان دهد مى‏خواهد از شیوه برخورد دولت جورج بوش فاصله بگیرد و سیاست گفت‏وگو با ایران را در پیش بگیرد، اما در عمل همان سیاست‏هاى رفتارى را دنبال مى‏کرد.او در نخستین روز ریاست جمهورى خود خطاب به ایرانیان گفت دستانش را به ‏سوى آن‏ها دراز کرده اما گذشت زمان نشان داد این دستان دراز شده چیزى جز تشدید تحریم‏ها و سیاستى که در غرب از آن به سیاست چماق و هویج یاد مى‏شود، در پى نداشت.در عین حال، طى سال‏هاى گذشته آمریکا بحث براندازى از درون را به ‏عنوان اصلى‏ترین برنامه خود در قبال ایران در پى گرفت و این مسأله را با استفاده از گسترش تحریم‏ها و پیگیرى بحث هسته ‏اى دنبال کرد.

حال با انتخاب مجدد اوباما در کاخ سفید موضوع گفت ‏وگوهاى دوجانبه با ایران مطرح شده است و آمریکا آن‏ را راه حلى براى پایان دادن به چالش هسته ‏اى ایران عنوان مى‏ کند. این درحالى است که به نظر مى‏ رسد اوباما همچنان با سیاست تشدید تحریم‏ها و همراه کردن کشورهاى بیشترى سعى خواهد کرد با زبانى نرم و با ترساندن اروپا و کشورهاى منطقه از حمله نظامى اسرائیل به ایران یا ایجاد یک درگیرى نظامى گسترده در خلیج فارس، کار خود را از طریق فشارهاى اقتصادى پیش ببرد.

ترس آمریکا از اسلام سیاسى‏

از سال 1388 به بعد، آمریکا دشمنى با ایران را علنى‏تر کرده است. آن‏ها تصورشان این است که این بار براندازى را از اقداماتى مثل تحریم‏ها و گسترش تبلیغ علیه ایران به ‏ویژه با پیگیرى بحث هسته‏اى دنبال کنند. به عبارت دیگر مى‏خواهند با این اقدامات در رفتار دولت ایران تغییر به ‏وجود بیاورند. ترسى که آمریکایى‏ها از گسترش اسلام سیاسى دارند، یک واقعیت است، زیرا اگر اسلام سیاسى در دنیا گسترش یابد، قطعاً سلطه‏ى قدرت‏هاى بزرگ دچار یک چالش بسیار پرهزینه خواهد شد و نهایتاً هم معلوم نیست که بتوانند به سلطه‏طلبى‏هاى خود در سطح بین‏المللى‏ادامه بدهند. بنابراین چالش ایران و آمریکا براى مدتى طولانى ادامه خواهد داشت و این تصور اشتباه است که برخى معتقدند اگر ما مقدارى از مواضع خود عقب نشینى کنیم، دولت آمریکا هم از دشمنى با ما دست برمى دارد. به این دلیل که دولت آمریکا حتى یک موضع‏گیرى سیاسى ساده‏ى دولتى را هم نمى‏تواند تحمل کند و نسبت به آن واکنش نشان مى‏دهد و این رفتار نشانه‏ى خوبى براى خروج از چالش نیست.

سازماندهى فتنه 88

رئیس جمهور آمریکا یک سال پس از فتنه 88 با ارسال گزارشى، اقدامات واشنگتن را در حوزه جنگ نرم علیه جمهورى اسلامى ایران در فتنه سال 88، براى کنگره و سناى آمریکا شرح داد.باراک اوباما در گزارش خود که براى رؤساى کنگره و مجلس سناى‏آمریکا- نانسى پلوسى و جوزف بایدن- ارسال شده، شرح مفصلى از اقدامات ضدایرانى دولت خود در حوزه اطلاع‏رسانى ارائه کرده است. براساس گزارش اوباما، مجموعه این اقدامات تحت عنوان بندى به اصطلاح قانونى با نام بند 1264 (قانون قربانیان سانسور ایران) انجام مى‏شود. براساس گزارش اوباما، محور اصلى عملیات رسانه اى کاخ سفید علیه ایران، نهادى دولتى به نام «شوراى پخش مدیران» (BBG) است و شبکه خبر فارسى‏ صداى آمریکا (PNN) و رادیو فردا متعلق به رادیو آزاد اروپا/ رادیو آزادى (RFE/RL) از جمله رسانه ‏هایى هستند که در این پروژه نقش دارند و به ادعاى اوباما، ایرانى ‏ها از این طریق مى‏توانند به اخبار سانسور نشده و بى ‏طرفانه دست یابند. در این میان تلویزیون شبکه خبر فارسى صداى آمریکا و رادیو فردا نیز به ‏صورت 24 ساعته به پخش برنامه و اخبار مى‏پردازند.در ادامه این گزارش به تلاش دوچندان آمریکایى‏ها براى دامن زدن به ناآرامى‏ها در ایران، درست روز بعد از انتخابات اشاره شده است. گزارش اوباما در این زمینه تصریح مى‏کند: «روز بعد از انتخابات شبکه خبر فارسى صداى آمریکا دو برنامه جدید را در دستور کار خود قرار داد تا به ایرانیان درباره حوادث کشورشان اطلاع‏رسانى کند. در یک «برنامه صبحگاهى جدید» یک «گزارش ویژه» دو ساعته قرار داده شد که به اخبار انتخابات و حوادث پس از آن مى‏پرداخت.» در گزارش اوباما سه منبع اصلى براى تأمین محتواى برنامه‏هاى ضدایرانى رسانه‏هاى دولتى آمریکا ذکر شده است. این منابع عبارتند از؛ «1) تصاویر ویدئویى تهیه شده توسط شهروندان روزنامه نگار ایرانى؛2) تلفن‏هاى بینندگان از داخل کشور و تشریح آنچه دیده بودند؛ و 3) گزارش‏هایى از واکنش‏هاى ایرانیان خارج از کشور و هم‏چنین واکنش‏هاى رسمى کشورهاى مختلف از جمله آمریکا.» فرکانس‏هاى ماهواره‏اى جدید، یک مسیر اینترنتى حفاظت شده، تویتر و فیس بوک از دیگر ابزارهایى بودند که واشنگتن در فتنه سال 88 از آن‏ها براى گسترش اغتشاشات استفاده کرد. در گزارش دولت آمریکا در مورد این ابزارها آمده است؛ «اداره «شوراى مدیران پخش»، به ‏منظور پشتیبانى از برنامه ‏ها، فرکانس هاى‏ ماهواره‏اى جدیدى را پیش بینى نمود تا از قبل بر انسداد فرکانس‏هاى امواج پخش اخبار توسط دولت ایران پیش دستى نماید. هم‏چنین یک مسیر اینترنتى حفاظت شده و منحصر به فرد براى ایرانى‏ها تعبیه گردید تا تصاویر ویدئویى خود را به شبکه خبر فارسى صداى آمریکا ارسال نمایند. خدمات وب سایت «تویتر» نیز به صفحات وب سایت «فیس بوک» و وبلاگ‏ها افزوده شد.» على رغم شکست این اقدامات، گزارش اوباما نشان مى‏دهد آمریکا از توطئه علیه جمهورى اسلامى دست نکشید، و به‏ دنبال گسترش و تنوع بخشیدن به گزینه ‏هاى خود بود.

منبع: یزد رسا




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.