شناسه : 6264450

ترمیم دولت ترکیه، تنها راه عبور اردوغان از چالش ها


نخست وزیر ترکیه با ترمیم دولت خود و برکنار کردن چهار تن از وزرا به نظر می رسد در صدد شتاب دادن به روند سازش با ˈپ.ک.کˈ و جلوگیری از روند بی اعتمادی مردم ترکیه است.

ˈ رجب طیب ردوغانˈ در دیدار دیروز ( پنجشنبه )خود با ˈعبدالله گلˈ رییس جمهوری ترکیه برکناری وزرای کشور ، آموزش و پرورش ، بهداشت و فرهنگ و جهانگردی را به اطلاع وی رساند و اسامی وزرای جدید را اعلام کرد. 

 

گمانه زنی ها درباره علت این اقدام اردوغان نشانگر تلاش او برای رفع انتقادهای مردمی از اقدامات و سخنان برخی از وزرا در مورد سیاست های داخلی و خارجی دولتش، همگون سازی کابینه با روند فعالیت های سیاسی و فرهنگی دولت برای سازش با کردهای مخالف ، تقویت جایگاه حزب حاکم عدالت و توسعه در میان قشرهای محافظه کار و در نهایت جلوگیری از روند شتابان بی اعتمادی مردم ترکیه است.

 

نهاد نخست وزیری ترکیه شب گذشته دراطلاعیه ای اعلام کرد که ˈادریس نعیم شاهینˈ وزیر کشور برکنار و بجای وی ˈمعمر گولرˈ نماینده مجلس و استاندار سابق استانبول منصوب شده است. 

 

ˈعمر چلیکˈ معاون حزب حاکم عدالت و توسعه به جای ˈارطغرل گونایˈ به سمت وزارت فرهنگ و جهانگردی منصوب شده و با برکناری ˈعمر دینچرˈ از وزارت آموزش و پرورش ، ˈنابی آوجیˈ جای او را گرفته است. 

 

ˈمحمد موذن اوغلوˈ نماینده مردم استانبول در مجلس هم بجای ˈرجب آکداغˈ به صندلی وزارت بهداشت تکیه زده است. 

 

چند روز پیش از این ، رسانه های ترکیه از احتمال تغییرات در کابینه ترکیه به دلیل نارضایتی اردوغان از عملکرد برخی از وزرا خبر داده بودند.

 

نگاهی به ترکیب جدید کابینه نشان می دهد که اردوغان مهمترین تغییر را با برکناری ˈادریس نعیم شاهینˈ وزیر کشور انجام داده و دیگر وزرا به دلایل ایجاد موازنه در میان قشرهای مردمی حامی حزب حاکم عدالت و توسعه به منظور جلب حمایت بیشتر محافظه کاران و طریقت های مذهبی تغییر داده است.

 

در این گزارش با اشاره کوتاه به دلیل تغییر سه وزیر فرهنگ ، بهداشت و آموزش و پرورش بیشتر به دلیل برکناری وزیر کشور پرداخته خواهد شد.

 

ˈ ارطغرل گونایˈ وزیر فرهنگ و جهانگردی سابق ترکیه از سیاستمداران دست چپی حزب جمهوریخواه خلق بود که با به قدرت رسیدن حزب حاکم عدالت و توسعه به پیشنهاد دولت اردوغان به این حزب پیوست و هدف از این اقدام اردوغان جذب آرای دست چپی ها با بهره گیری از محبوبیت ˈگونایˈ در میان این قشر از جامعه بود.

 

حضور ˈ گونایˈ در کابینه ترکیه با بی میلی و دغدغه های محافل محافظه کار همراه بود و بعضا سخنان او موجب رنجش رهبران حزب حاکم شده بود.

 

ˈرجب آکداغ ˈ و ˈ عمر دینچرˈ وزرای بهداشت و آموزش و پرورش سابق به رغم اینکه از آغاز تشکیل حزب حاکم عدالت و توسعه در کنار اردوغان بودند ولی همواره بیانات و اقدامهای آنان با انتقادهای جدی از سوی مردم رو به رو بود و هواداران حزب حاکم نیز بر این عقیده بودند که آنان ˈنمی توانند صندلی خود را پر کنندˈ. 

 

با ذکر این جزئیات هرچند مختصر می توان به جرات ادعا کرد که هدف اصلی نخست وزیر ترکیه درترمیم کابینه برکناری ˈادریس نعیم شاهینˈ وزیر کشور بوده است.

 

ادامه وزارت شاهین در وزارتخانه مهم کشور می توانست سیاست دولت ترکیه برای سازش با کردهای مخالف و مذاکره با ˈ عبدالله اوج آلان ˈ رهبر زندانی ˈ پ.ک.کˈ برای سازش را که از چند روز گذشته آغاز شده است ، خدشه دار کند.

 

وزیر سابق کشور ترکیه طی یک سال گذشته به دفعات با سخنان تند خود علیه کردهای مخالف دولت این کشور و ادعای حمایت ایران از ˈپ.ک.کˈ موجب خدشه دار شدن چهره دولت اردوغان در میان کردهای این کشور و اعتراض تهران به این سخنان نسنجیده شده بود.

 

اوایل سالجاری 337 تن از هنرمندان و روشنفکران ترکیه در اعتراض به اظهارات ˈ ادریس نعیم شاهینˈ علیه سیاستمداران کرد و اعمال خشونت پلیس علیه کردها خواهان برکناری وی شده بودند.

 

شاعران، نویسندگان، سینماگران و روشنفکران ترکیه از جمله یاشار کمال، زلفی لیوان الی، عدالت آقا اوغلو، فتحیه چتین و اویا بایار، با انتشار بیانیه ای مشترک خواهان استعفا و یا برکناری شاهین شدند.

 

در این بیانیه آمده بود: برخورد خشونت بار نیروهای پلیس ترکیه با مردم شهر کردنشین دیاربکر و توهین وزیر کشور به نمایندگان مناطق کرد نشین ترکیه مایه شرم و تاسف است. 

 

امضا کنندگان این بیانیه با تاکید بر اینکه شهروندان ترکیه اعم از ترک و کرد خواستار زندگی برابر و عادلانه در کنار یکدیگر می باشند ، خاطر نشان ساختند : سخنان و اقدامات شاهین ، به وحدت و برادری میان ترک ها و کردهای ترکیه خدشه وارد کرده و برای مقابله با این وضعیت نامطلوب وی باید از سمت خود استعفا دهد.

 

درجریان تظاهرات اعتراض آمیزمردم شهر کرد نشین دیاربکر در جنوب شرق ترکیه ماموران پلیس این کشور با توسل به زور آنان را متفرق کردند و شاهین نیز 18 نماینده کرد در مجلس ترکیه را که از تظاهرات مردم حمایت کرده بودند، ساده لوح و بیچاره خواند. 

 

توهین ویر کشور سابق ترکیه به یک روستایی موجب خشم افکار عمومی ترکیه شده بود.

 

شاهین به یک روستایی که از وی کار خواسته بود ، گفته بود که حالا بیا اینجا یک ˈپشتک بزنˈ .

 

گروه هکر ˈرد هکˈ با کپی برخی از اسناد وزارت کشور ترکیه ، تصویری را در صفحه نخست وب سایت وزارت کشور منتشر کرد که بر روی آن خطاب به ˈادریس نعیم شاهینˈ نوشته شده بود آیا ما را دوست داری ؟ و اکنون نوبت رقص توست.

 

در پی هک سایت وزارت کشور ترکیه صدها پیام در توییتر علیه وزیر کشور ترکیه و در حمایت از ˈرد هکˈ نوشته شد.

 

برخی از ناظران عقیده دارند که انتخاب ˈمعمر گولرˈ نماینده مردم شهر کرد نشین ماردین به وزارت کشور به نوعی دلجویی از کردهای ترکیه است.

 

معمر گولر که پیشتر استاندار استانبول بود ، آشنایی بیشتری با آداب دولتمردی دارد و از آنجا که وی زمانی ریاست شهربانی استانبول را داشته است، در امور امنیتی تجربه نیز تجربه خوبی دارد. 

 

اخیرا یکی دیگر از سخنان نسنجیده شاهین علیه ایران نیز موجب سردی در روابط میان تهران و آنکارا شده بود.

 

شاهین که همزمان با سفر اخیر ˈعلی لاریجانیˈ رییس مجلس شورای اسلامی ایران به ترکیه، در رسانه های کشورش، مدعی حمایت ایران از مخالفان مسلح کرد ˈپ.ک.کˈ شده بود،چند روز بعد در مصاحبه با روزنامه تودی زمان و مجله تحلیلی آکسیون ادعاهای پیشین خود علیه ایران را تکرار کرد.

 

وی ادعا کرد:ˈ ایران تعمدا از مرزهای غربی خود به درستی مراقبت نمی کند تا تروریست های پ.ک.ک توان آمد و رفت و دادوستد و انتقال آذوقه، مهمات و اسلحه به شمال عراق را داشته باشند.ˈ

 

سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکیه بارها با صدور اطلاعیه های رسمی به زبان ترکی و با انتشار این بیانیه ها در رسانه های ترکیه، این ادعاها را رد کرده و پ.ک.ک را یک گروه تروریستی دانسته است.

 

سخنان ادریس نعیم شاهین بازتاب گسترده ای در رسانه های ترکیه داشت و با اعتراض وزارت امور خارجه ایران رو به رو شد. 

 

ناظران آگاه در آنکارا عقیده دارند که ˈرجب طیب اردوغان ˈ برای دستیابی به آرای قشرهای مختلف مردم ترکیه و تکیه زدن به مقام ریاست جمهوری در انتخابات ریاست جمهوری این کشور که در سال 2014 میلادی برگزار خواهد شد در تلاش برای جلب حمایت کردها ، محافظه کاران و اسلامگرایان ترکیه است و در این روند به دلجویی از آنان بر آمده است.

 

به عقیده برخی از ناظران ، سیاست های همسوی دولت اردوغان با ناتو و آمریکا به ویژه در مورد بحران سوریه و مناسبات شکننده آنکارا با برخی کشورهای منطقه از جمله عراق موجب کاهش اعتماد مردم این کشور به دولت حزب حاکم شده است و تلاش های صورت گرفته برای عبور از این چالش ها است.

 



رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.