شناسه : 26268310

خطر چاقی در کمین دانش‎آموزان یزدی


کم تحرکی و فرهنگ تغذیه ناسالم ریزفاکتورهای خطرناکی هستند که بسیاری از دانش‎‎آموزان یزد را گرفتار خود کرده تا جایی که طبق آمارها 22‌درصد دانش‎‎آموزان یزد با مشکل چاقی و کم تحرکی روبه‌رو هستند.

به گزارش یزد آوا؛ کم تحرکی و فرهنگ تغذیه ناسالم ریزفاکتورهای خطرناکی هستند که بسیاری از دانش‎‎آموزان یزد را گرفتار خود کرده تا جایی که طبق آمارها 22‌درصد دانش‎‎آموزان یزد با مشکل چاقی و کم تحرکی روبه‌رو هستند.

چاقی نوعی بیماری و از عوامل مهم ابتلا به بیماری‎های خطرناکی مانند دیابت و فشارخون بالاست. در حالی که اکنون رشد دیابت در استان یزد 20 درصد بیشتر از میانگین کشوری است، چاقی دانش‎‎آموزان می‎‎تواند هشداری جدی در رابطه با افزایش آمار دیابت استان در آینده باشد.

یزد براساس آمارهای کشوری پس از استان فارس، جزو کم‌تحرک‎‎ترین استان‎‎های کشور به شمار می‎‎آید که آماری هشداردهنده در شاخص‎‎های سلامتی استان است.

البته در مدارس استان برنامه‌‌های پیشگیرانه با عنوان «سفیران سلامت» و ساماندهی زنگ ورزش از سوی آموزش و پرورش برای افزایش نشاط و تحرک و همچنین تغذیه سالم در بین دانش‎‎آموزان مدارس اجرا شده است؛ ولی این مهم نیاز به عزم ملی و اساسی برای بالا بردن تحرک بدنی در بین دانش‎‎آموزان دارد.

در این مورد نیز با توجه به زنگ خطر چاقی و کم تحرکی دانش‎‎آموزان، 2 وزارت‎‎خانه بهداشت و آموزش و پرورش کشور با هم تفاهم‎‎نامه همکاری برای اجباری کردن حرکات کششی و استقامت در مدارس کشور امضا کردند.

آپارتمان‌نشینی؛ تاثیرگذار در کم‎‎تحرکی

یکی از شهروندان یزدی در ارتباط با کم تحرکی نوجوانان می‌گوید: نوجوانان امروزی به ویژه قشر دانش‌‌آموزان با توجه به رشد زندگی‎‎های آپارتمان نشینی و محدودیت فضای فیزیکی، دچار کم‎‎تحرکی هستند.

«سارا سعیدی» ضمن پیشنهاد ساماندهی و افزایش زمان زنگ ورزش در مدارس برای جبران این کم تحرکی، نقش مادران را در تغذیه و سلامت خانواده‎‎ها موثر می‎‎خواند.به گفته وی، مادران با تغذیه سالم فرزندانشان، در عمل نیز می    توانند در مورد استفاده از غذاهای سالم فرهنگسازی کنند.

«رضا یاوری» یکی دیگر از شهروندان یزدی بیان می‌کند: تکالیف‎ فراوان و انواع کلاس‎‎های فوق برنامه در مدارس، وقتی برای ورزش، تحرک و نشاط در بین دانش‎‎آموز باقی نمی‎‎گذارد و همین امر در چاقی آنها موثر است.

اجباری شدن حرکات ورزشی

کارشناس مسئول سلامت نوجوانان و جوانان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی در مدارس استان می‌گوید: رایزنی‎‎هایی برای بهبود و ساماندهی ورزش مدارس انجام شده است. علاوه بر این ورزش‎‎های همگانی در 40 درصد مدارس استان اجرایی شده است.

«عزت مبین» با اشاره به برگزاری همایش کشوری «تغذیه و تحرک دانش‎‎آموزان» که به تازگی در یزد برگزار شد، عنوان می‎‎کند: در حاشیه این همایش، طرح «تحرک بدنی» شهرستان کاشان که از طرح‎های موفق و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی در ارتباط با افزایش تحرک بدنی بود، برای اجرا در سطح ملی کلید خورد.

به گفته این مسئول، با هدف افزایش تحرک بدنی در مدارس و پیشگیری از چاقی، طرح اجباری شدن حرکات بدنی، کششی و استقامت در مدارس از سال 96 بین 2 وزارت‌‌خانه آموزش و پرورش و بهداشت مورد توافق قرار گرفت.

فرهنگسازی تغذیه سالم در مدارس

کارشناس مسئول سلامت جوانان و نوجوانان علوم پزشکی یزد در مدارس می‌گوید: با توجه به ارزیابی‎های انجام‌شده، آمار چاقی در بین دانش    آموزان، نوجوانان و جوانان استان بالا رفته و کم‎‎تحرکی و چاقی یک ریز فاکتور خطرناک و هشداردهنده است.

وی این ریزفاکتورها را عامل بسیاری از بیمارهای پرخطر مانند دیابت و فشار خون بالا و همچنین انواع سکته‎ها عنوان می‌‌کند.

مبین می‌افزاید: طبق گفته های صاحب‎‎نظران و متخصصان، مشکل چاقی گاه از سنین پایه و حتی از دوران جنینی می‎‎تواند اتفاق بیفتد؛ چرا که تغذیه ناسالم مادر در دوران بارداری تاثیر زیادی بر جنین دارد.

به گفته وی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به همین منظور و با توجه به رشد کم‎‎تحرکی در بین دانش‎‎آموزان، برنامه‎های پیشگیری و آموزش‌های رفتاری را در مهدکودک‌ها و در مدارس نیز برنامه‎‎های تغذیه‎‎ای و سبک زندگی سالم را به اجرا در آورده است.

مبین گرایش زیاد خانواده‎‎ها به استفاده از انواع فست فودها و غذاهای آماده را یکی از دشواری‎‎های مسئولان بهداشتی در رابطه با برنامه‎‎های فرهنگسازی برای تغذیه سالم می‌داند.

یزد از استان‌های برتر در اجرای«حیاط پویا»

رئیس اداره تربیت بدنی آموزش و پرورش استان هم می‌گوید: با توجه به چالش اضافه وزن و کم تحرکی در بین دانش‎‎آموزان یزد و همچنین خطر ابتلای آنها به بیماری‎‎های خطرناک، طرح‎‎هایی برای افزایش تحرک بدنی آنها در مدارس استان اجرا شده است.

«مصطفی خلیلی» از مهم‎‎ترین این طرح‎‎ها را برگزاری «المپیاد مدارس» و «حیاط پویا» برمی‎‎شمرد و تصریح می‎‎کند: این طرح‎‎ها به عنوان طرح‎‎های مکمل زنگ ورزش در افزایش نشاط و پویایی دانش‎‎آموزان تاثیر‎‎گذار است.

به گفته وی، زنگ ورزش همه مقاطع آموزشی نیز با توجه به اجرای سند راهبردی نظام آموزش عمومی استان به 3 ساعت افزایش یافته و در این باره نیز وسایل کمک آموزشی در اختیار مربیان ورزش قرار گرفته است.

خلیلی بیان می‌کند: طرح حیاط پویا به صورت پایلوت از سال گذشته در یزد اجرایی شده است. براساس آن، دانش    آموزان دختر و پسر در اوقات فراغت و زنگ    های تفریح به انجام بازی‎‎های سنتی و محلی در حیاط مدرسه تشویق می‎‎شوند.

وی با اشاره به این که طرح حیاط پویا در 400 آموزشگاه استان در حال اجراست، اعلام می‎‎کند: استان یزد طبق نظرسنجی انجام شده جزو استان‎‎های برتر کشور در اجرای این طرح است.

وی به برگزاری المپیاد ورزشی مدارس نیز اشاره و اضافه می‎‎کند: المپیاد ورزشی مدارس در 3 سال گذشته برای 90 هزار دانش‎‎آموز دختر و پسر و در 100 مدرسه استان اجرا شده و در افزایش تحرک بدنی دانش    آموزان در رشته های مختلف ورزشی تاثیرگذار بوده است.

انتهای پیام/ 

همشهری




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.