شناسه : 6319335
بی بی سی مدعی شد

نگرانی تیم دولت از تضعیف محبوبیت رئیس جمهور


ظاهرا بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران هم رای با دولت از موضعی خیرخواهانه و با انگیزه موفقیت ملی در حل و فصل بحران هدفمندی یارانه‌ها، توجه خود را به جنبه اخلاقی و چگونگی فراخواندن گروه های غیرنیازمند از ثبت نام معطوف کرده‌اند.

به گزارش یزد آوا، وب سایت انگلیسی «بی بی سی فارسی» (bbcpersian) با انتشار نوشتاری در خصوص ثبت نام مجدد دریافت یارانه نقدی، کار دولت تدبیر و امید را در این برهه سخت توصیف کرد.

در این نوشتار می خوانید:

با آغاز روند ثبت نام متقاضیان دریافت یارانه، بسیاری از شهروندان ایرانی که از وضعیت اقتصادی مطلوبی برخوردار هستند اما در ضمن خود را محق به دریافت یارانه هم می‌دانند، در برابر آزمونی سخت قرار گرفته‌اند.

آیا آنها به درخواست دولت مبنی برای انصراف از دریافت یارانه پاسخ مثبت دهند و داوطلبانه از دریافت مقرری ثابت ماهانه چشم بپوشید یا آنکه بدون اعتنا به این درخواست و با انگیزه کسب درآمد بیشتر همچنان متقاضی دریافت یارانه باشند؟

طی سال‌های اخیر مردم ایران بارها در برابر اتخاذ تصمیم‌های سیاسی اجتماعی قرار گرفته‌اند.

بیشتر این موارد البته به شرکت در انتخابات و گزینش این یا آن کاندید و تعیین جهت‌گیری سیاسی برای کشور محدود بوده اما این شاید نخستین باری باشد که شهروندان ایرانی ناگزیز به اتخاذ تصمیمی شده‌اند که یک طرف آن منافع شخصی آنها و طرف دیگر منافع عمومی و کلان کشور است قرار دارد.

این وضعیت که نه مطلوب است و نه عادی، سردرگمی گسترده‌ای را در پی داشته است.

یک عامل مهم این سردرگمی به فرهنگ سیاسی در ایران باز می‌گردد که در آن مزایا و امکانات رفاهی عمدتا به طور یکطرفه و از بالا به پایین به شهروندان ارائه شده و تاکنون مورد شاخصی که در آن شهروند در معرض انتخاب برای گذشتن از منافع فردی برای حمایت از اقتصاد کلان ملی و ساختار مدیریتی کشور قرار گرفته باشد مشاهده نشده است.

عامل مهم دیگری که زمینه این دشواری را فراهم ساخته است شفافیت ناکافی و حضور نه چندان قدرتمند رئیس جمهور در این بحث و عدم صراحت وی در بستن قرارداد جدید اجتماعی با شهروندان و دادن وعده‌های واقعی و مشخص برای جبران «ضررهای» ناشی از انصراف از دریافت یارانه است.

آقای روحانی وظیفه پاسخگویی به موضوع یارانه‌ها را به معاون رئیس جمهور و وزیر اقتصاد سپرده و هم این دو بوده‌اند که در هفته‌های اخیر موضوع انصراف از ثبت نام برای دریافت یارانه‌ها را با جامعه در میان گذاشته‌اند.

هرچند خطاب مستقیم آنها عمدتا دهک‌های بالایی بوده است اما طبقه متوسط ایران که پایگاه اصلی دولت روحانی را نیز تشکیل می‌دهد نیز خود را کم و بیش مخاطب این درخواست دانسته است.

به نظر می‌رسد نگرانی تیم دولت از تضعیف محبوبیت رئیس جمهور موجب شده است تا صلاح در آن دانسته شود که رئیس جمهور در حاشیه نگاه داشته شود و از گفتگوی مستقیم و فعال با مخاطبانش احتراز کند.

این رویکرد البته در میان برخی از کارشناسان اقتصادی و سیاسی در داخل ایران هم طرفدارانی دارد.

برخی نسبت به از دست رفتن سرمایه سیاسی رئیس جمهور (در صورت عدم موفقیت دولت در حل و فصل مطلوب هدفمندی یارانه‌ها) هشدار داده‌اند و برخی دیگر با تصوراتی مشابه جنبه های تشویقی – تهدیدی را در سیاست‌ها و راهکارهای مربوط به اصلاح هدفمندی برجسته می‌کنند و عمدتا راهکارهایی در نقد این یا آن رویکرد ارائه می‌کنند.

در این نگاه‌ها، آنچه در لابلای این تحلیل‌ها خودنمایی می‌کند شکنندگی وفاداری طبقه متوسط در صورت عدم موفقیت دولت در اجرای سیاست حذف یارانه‌هاست.

این طبقه نامطمئن است زیرا (انگار) رفتاری کاملا احساسی دارد و قابلیت درک منافع بلندمدت و مسئولیت‌پذیری کلان و راهبردی را ندارد و بنابراین باید صرفا در حوزه تشویق و تهدید مورد خطاب قرار گیرد.

به گزارش جام نیوز، اگر چنین رویکرد محتاطانه و نامطمئنی بر موضوع هدفمندی یارانه‌ها مسلط شود تردیدی نخواهد بود که اصلاح هدفمندی یارانه‌ها و اعتبار رئیس جمهور یکجا با مخاطره مواجه خواهد شد.




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.