شناسه : 35463001
مدیرکل دامپزشکی استان یزد:

کاهش 50 درصدی ابتلا به تب مالت در دام‌های استان یزد/ ابتدای سال 12 کانون هاری در استان شناسایی شد


مدیرکل دامپزشکی استان یزد گفت: با اقدامات انجام شده از سال 92 تا 96 شاهد کاهش 50 درصدی ابتلای دام‌های استان به بیماری تب مالت بودیم.

به گزارش خبرنگار یزد آوا، علی‌اکبر حداد زاده در نشست خبری به مناسبت هفته دامپزشکی، با تشریح فعالیت‌های این دستگاه  نظارت کامل از چرخه تولید تا عرضه محصولات خام دامی، از جمله نظارت بر مراکز پرورش، کشتارگاه‌ها، حمل بهداشتی دام، فرآورده‌های خام دامی و ... از فعالیت‌های این نهاد است که حفظ و توسعه سلامت جامعه را در بر دارد.

وی گفت: در اولین قدم باید منابع غذایی و پروتئینی دام را حفظ کنیم و سالم نگه‌داریم تا محصولی که از مراکز پرورش تولید و به دست مصرف‌کننده می‌رسد باکیفیت و سالم باشد، با توجه به اینکه دام، یکی از منابع تأمین پروتئین برای انسان است و حداقل 15 درصد انرژی و 25 درصد از پروتئین موردنیاز مردم از طریق منابع دامی تأمین شود بنابراین این منابع باید از سلامت کامل برخوردار باشند.

مدیرکل دامپزشکی استان یزد عنوان کرد: در استان بیش از سه میلیون واحد دامی با مجموع 940 هزار رأس دام سبک و سنگین وجود دارد و همچنین در هر دوره ظرفیت 13 میلیون جوجه ریزی در استان انجام می‌شود و بالغ بر سه میلیون مرغ تخم‌گذار نیز در استان داریم که در حال تولید هستند.

حداد زاده در خصوص اقداماتی که برای حفظ جمعیت دامی در استان انجام می‌شود، گفت: برای این کار تلقیح 11 نوع واکسن در شش گونه حیوانی به‌صورت مستمر انجام می‌شود که برای سال گذشته بالغ بر دو میلیون و 11 هزار رأس انواع واکسن به آنها تلقیح شده است و برای شش‌ماهه امسال نیز 534 هزار رأس تحت واکسیناسیون قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه قرنطینه یکی دیگر از اقدامات برای حفظ جمعیت دام است، ادامه داد: علاوه بر اینکه قرنطینه فیزیکی در  استان داریم، سامانه قرنطینه مبدأ و مقصد داریم که به صورت آنلاین تمام اتفاقات و رویدادهای قرنطینه‌ای استان را با آن رصد می‌کنیم و در قالب این سامانه در سال گذشته بیش از 13 هزار فقره گواهی حمل بهداشتی برای خروج دام، طیور و یا فرآورده‌های خام دامی از استان صادر کردیم.

حداد زاده با بیان اینکه 79 واحد عرضه خدمات بهداشتی دامپزشکی اعم از داروخانه، درمانگاه و ... در سطح استان به دامداران خدمت‌رسانی می‌کنند، برای حفظ منابع پروتئینی مبارزه با انگل‌های داخلی و خارجی از طریق سم‌پاشی انجام می‌شود که در سال جاری هزار و 600 لیتر سم رایگان بین دامداران توزیع کردیم که برای جلوگیری از انگل‌هایی چون بیماری تب کریمه کنگو این کار انجام‌شده است.

وی در خصوص کنترل بیماری‌های واگیردار که جمعیت دامی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، عنوان کرد: تب برفکی از بیماری‌های بسیار خسارت‌بار است که سالانه با تلقیح واکسن در 336 هزار رأس دام سبک و 105 هزار رأس دام سنگین این بیماری کنترل می‌شود و از استان‌های موفق در این زمینه بودیم و کمترین خسارت را داشتیم.

مدیرکل دامپزشکی استان یزد افزود: واکسن‌هایی که در حال حاضر در حال توزیع هست بهادار است و این مشکل برای دامداران ایجادشده که توان تأمین واکسن را ندارند و مجبوریم با پرداخت پولی که واریز می‌کنیم این واکسن را تأمین کنیم بنابراین نیاز است که قشر دامدار حمایت انجام شود تا بتواند واکسن را به دست  بیاورد.

حداد زاده با بیان اینکه پرسنل دامپزشکی سد دفاعی مقابل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است، ادامه داد: تب مالت یکی از این بیماری‌ها است که تقریباً تمامی دام‌های سبک و سنگین استان تحت تلقیح واکسن برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرند و در نتیجه از سال 92 تا 96  شاهد کاهش 50 درصدی ابتلای دام‌های استان به بیماری تب مالت بودیم.

وی اضافه کرد: در جمعیت انسانی نیز براساس آمار علوم پزشکی در سال 92 ، 282 نفر در استان مبتلا به تب مالت شدند که این آمار در سال گذشته به 171 نفر رسید که پیشرفت خوبی را در این زمینه شاهد بودیم و استان یزد با اقدامات انجام شده در جایگاه بیست و دوم از نظر شیوع تب ملت انسانی و دامی در کشور بوده است. البته بهترین راه کنترل تب مالت در بین انسان آموزش است.

این مقام مسئول عنوان کرد: متأسفانه در سال جاری بیماری هاری در استان شرایط نامناسبی پیدا کرد با وجود اینکه اکنون هیچ کانون بیماری هاری در استان وجود ندارد اما در ابتدای امسال 12 کانون هاری در استان شناسایی شد که تاکنون بی‌سابقه بوده است. هاری بیماری خطرناکی است که به دلیل اینکه غذای کافی در مناطق حفاظت‌شده برای وحوش وجود ندارد به حاشیه شهر می‌آیند و این بیماری را به سگ‌های ولگرد و گربه‌ها منتقل می‌کنند که در سال گذشته برای مقابله با این بیماری بیش از پنج هزار سگ ولگرد واکسینه شدند و امسال نیز بیش از یک هزار و 700 سگ تحت واکسیناسیون قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه آنفلوانزای فوق حاد یکی دیگر از بیماری‌هایی است که جامعه را تهدید می‌کند، افزود: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان ویروسی توانمند است که به راحتی می‌تواند در واحد پرورشی رسوخ پیدا کند و خسارت بالایی را به بار آورد.

حداد زاده گفت: در سال گذشته ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان  23 واحد صنعتی مرغداری استان را درگیر کرد که شروع آن با واحدهای غیرمجاز بود و درنتیجه منجر به معدوم‌سازی 559 هزار قطعه مرغ در استان شدیم که 84 درصد آن‌ها متعلق به مرغداری‌های صنعتی بودند.

وی با بیان اینکه عامل مهم و اصلی در انتقال بیماری آنفلوانزای فوق حاد مرغ‌های بومی غیرمجاز هستند، افزود: این مرغ‌ها بدون هیچ ضابطه‌ای در کشور پخش می‌شوند و باعث انتشار بیماری می‌شوند و مرغداران باید با رعایت نکات بهداشتی از ورود این ویروس به سالن‌های مرغداری جلوگیری کنند و با کسانی که اقدام به توزیع مرغ‌های بومی می‌کنند نیز با جدیت برخورد می‌شود.

مدیرکل دامپزشکی استان یزد با تأکید بر اینکه در حوزه شرعی و بهداشتی نظارت کاملاً بر کشتارگاه‌های استان وجود دارد، گفت: 10 تا کشتارگاه در استان یزد فعال است که دو تا از انها صنعتی و مابقی نیمه‌صنعتی است، چهار کشتارگاه طیور با ظرفیت 14 هزار قطعه در ساعت و چهار کشتارگاه بلدرچین با ظرفیت هفت هزار و 400 قطعه در ساعت در استان وجود دارد.

انتهای پیام/

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.