به صدا در آمدن زنگ خطر تسلط اتباع بیگانه بر صنعت آجر یزد
مجتبی ذوالفقاری در گفتگو با خبرنگار یزد آوا، در خصوص وضعیت کورههای آجرپزی یزد گفت: از سال 92 که واحدهای تولید آجرپزی گازدار شدند بیشتر از 30 درصد واحدها به دلیل مشکلات اقتصادی و هزینههای هنگفتی که باید برای لولهکشی گاز پرداخت میکردند از پس هزینههای تولید برنیامدند و تعطیل شدند.
فعالیت 290 کوره آجرپزی سنتی و صنعتی در یزد
وی با بیان اینکه اکنون تقریبا 290 کوره آجرپزی سنتی و صنعتی در یزد فعال هستند، ادامه داد: تمام هزینههایی که برای لولهکشی گاز واحدهای تولیدی آجرپزی نیاز بوده است خود واحدها پرداخت کردند که این هزینهها فشار زیادی بر آنها وارد کرد و مجبور شدند از سرمایه تولید خود به گازکشی اختصاص بدهند و تولید آنها کاهش یافت.
ذوالفقاری افزود: با وجود اینکه گازکشی کورههای آجرپزی موجب تعطیلی تعدادی از واحدهای تولیدی شد اما به این دلیل که سوخت مورد استفاده در کورهها مانند قبل دیگر سهمیهای نیست این موضوع موجب افزایش تولید آجر شد و این افزایش تولید از سال 92 تا 96 کاهش قیمت آجر را در پی داشت.
فعالیت واحدهای تولیدی آجر با 50 درصد ظرفیت
رئیس اتحادیه صنف فخاران یزد تصریح کرد: اکنون کورههای آجرپزی در یزد با توجه به مشکلات اقتصادی، پایین آمدن توان مالی و نبود کارگر و بالا رفتن دستمزد کارگر با 50 درصد ظرفیت کار میکنند، و این موضوع موجب کاهش تولید در کورهها و افزایش قیمت آجر میشود.
خرید و فروش 90 درصد آجر یزد توسط اتباع بیگانه
ذوالفقاری بزرگترین مشکل اصناف به ویژه واحدهای تولیدی آجر در یزد را اتباع خارجی عنوان کرد و افزود: واحدهای تولیدی آجر به صورت مجتمع عمدتا در منطقه اکرم آباد یزد مستقر هستند و تنها یک مسیر به عنوان خیابان ورودی به این مجتمع وجود دارد که اتباع خارجی سرتاسر این خیابان نشسته و مسیر را بستهاند و به صورت دلالی خرید و فروش آجر در یزد را به دست گرفتند و اجازه اینکه مشتری به واحدهای تولید مراجعه و واحدها مستقیما تولیدات خود را به فروش برسانند، نمیدهند.
وی با بیان اینکه 90 درصد آجر تولیدی در یزد توسط اتباع بیگانه که عمدتا افاغنه هستند خرید و فروش میشود، ادامه داد: از ابتدای امسال ورود و حضور اتباع در زمینه خرید و فروش آجر چندین برابر شده و زنگ خطر در این زمینه به صدا درآمده است و از آنجا که اتحادیه قدرت چندانی برای جلوگیری از این جریان ندارد با فرمانداری و استانداری یزد مکاتباتی انجام شده و آنها نیز از این جریان اطلاع دارند اما تاکنون اقدامی از سوی آنها صورت نگرفته است.
ذوالفقاری افزود: عمده کوره دارانی نیز که توانایی مالی نداشتند اتباع را به عنوان شریک خود در آن واحد تولیدی قرار دادهاند و تعدادی کورههای آجر نیز مستقیما در دست افاغنه هست که چنانچه به این شکل پیش برود کم کم این اتباع شرکای ایرانی خود را کنار زده و خود این واحدهای تولیدی را به دست میگیرند.
زنجیره صنعت ساختمان در یزد به دست اتباع بیگانه افتاده است
وی با بیان اینکه متاسفانه در صنعت آجر ایران به دلیل سنتی بودن و سختی کار، نیروی کار اکثرا از اتباع بیگانه هستند، تصریح کرد: این روند در یزد موجب شده که از تولید آجر تا فروش و حتی مصرف آن به دست اتباع بیگانه باشد، در واقع در بخش مسکن و ساختمان سازی در یزد زنجیرهای از اتباع تشکیل شده است، از کارگر تا سنگ بر، کاشی کار، استاد بنا، معمار و ... اکثرا اتباع بیگانه هستند و در هر زمینهای از جمله آجر، ماسه، سیمان و .. حضور دارند و نفوذ پیدا کردند و به نحوی با بخش ساختمان ارتباط برقرار میکنند که نتیجه خوبی را به دنبال ندارد.
کمبود نیروی کار در کورههای آجرپزی
رئیس اتحادیه صنف فخاران یزد با اشاره به کمبود نیروی کار در کورههای آجرپزی عنوان کرد: از آنجا که اکثرا کارگران کورهها اتباع بیگانه هستند و با افزایش نرخ ارز ارزش پول ملی بسیار کم شده است دستمزد پرداختی به کارگران موجب نارضایتی آنها شده و نیروی کار در کورهها کم شده است و از طرفی کورهداران نیز توانایی مالی برای پرداخت دستمزد بیشتر به این کارگران را ندارند.
ذوالفقاری با بیان اینکه برای 300 واحدتولیدی فعال در مجموع هزار کارگر حضور دارد در حالی که حداقل به سه هزار نیروی کار برای این کورهها نیاز است، ادامه داد: الان 50 درصد واحدهای آجرپزی یزد بدون کارگر هستند و این واحدها باید منتظر بمانند تا کارگرانی که درواحدهای دیگر مشغول هستند کارشان را در آن واحدها به پایان برسانند و سپس در این واحدها مشغول به کار شوند.
وی افزود: امسال مجبور شدیم نرخ بالاتری را برای کارگران در نظر بگیریم تا آنها را برای کار در واحدها جذب کنیم و به نسبت سال گذشته کارگر بیشتری در واحدها مشغول به کار هستند ولی از آنجا کار در دست اتباع افتاده است دستمزد خود را بالاتر بردهاند بنابراین برای چند روزی دستگاهها را خاموش کردیم تا نرخ مشخصی برای دستمزد آنها تعیین و سپس اقدام به شروع کار و تولید آجر کنیم.
افزایش 20درصدی قیمت آجر در یزد
ذوالفقاری با بیان اینکه قیمت آجر نسبت به سال گذشته افزایش 10 تا 20 درصدی داشته است، گفت: افزایش هزینههای تولید، قطعات و لوازم دستگاههای صنعتی، دستگاه خشت زنی و ... موجب افزایش منطقی آجر است اما اینکه بخواهیم برای جذب نیروی کار افزایش چند برابری برای کارگر افغانی در نظر گیریم علاوه بر اینکه کورهها اینقدر توانایی مالی ندارند، این موضوع افزایش غیرمنطقی آجر را به همراه دارد که فعلا با متوقف کردن دستگاهها قصد داریم از این افزایش جلوگیری کنیم.
وی با بیان اینکه تمام سعی ما این است که قیمت آجر بیش از این افزایش نیابد، تصریح کرد: بخش مسکن بخشی فراگیر است که خیلی از مشاغل دیگر نیز به آن مرتبط هستند و اگر این حوزه رونق داشته باشد مشاغل دیگر نیز رونق پیدا میکنند و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم چنانچه آجر به عنوان مصالح اولیه برای شروع ساختمان سازی با افزایش قیمت مواجه باشد بازار ساخت و ساز مسکن را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
رونق تولید صنعت آجر در گرو بروزرسانی تکنولوژی تولید
رئیس اتحادیه صنف فخاران یزد با اشاره به رونق تولید به عنوان شعار سال گفت: یکی از بزرگترین اقداماتی که برای رونق تولید در دستور کار داریم این است که دستگاههای جدید را وارد چرخه تولید آجر کنیم که هم تولید را بالا ببرد که آجر را با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسانیم و هم بتوان از کارگر بومی به جای کارگر اتباع بیگانه استفاده کرد چرا که رونق تولید وقتی حاصل میشود که در این چرخه برای نیروی ایرانی اشتغال ایجاد شود.
ذوالفقاری در خصوص موضوع انتقال كورههای آجرپزی از حاشيه شهر به مكانی دورتر از مناطق شهری خاطرنشان کرد:خوشبختانه با تغيير سوخت كورههای آجرپزی از مازوت به گاز طبيعی، ميزان آلايندههای زيست محيطی اين واحدها تا 80 درصد كاهش يافت و شکایات مردمی نیز در این زمینه وجود ندارد و عملاً موضوع انتقال كورهها منتفی شد.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم: فاطمه عبدلی
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|