نمایش نمایش

ID : 21099639
استاد دانشگاه و کارشناس یزدی هشدار داد

آب آشامیدنی سمی، آلودگی زیست‌محیطی و ارزبری زیاد تنها حاصل کودهای شیمیایی/ گیاهان تراریخته سرطان‌زا هستند


استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد ضمن تشریح مزایا و مضرات کودهای شیمیایی، سمی‌شدن آب آشامیدنی، آلودگی زیست‌محیطی و ارزبری زیاد را از پیامدهای استفاده از کودهای شیمیایی عنوان‌کرد و افزود: راه‌کار اصلی و عملیاتی کشاورزی ارگانیک و بدون مواد شیمیایی است.

به گزارش عصر فرهنگ؛ "محمد‌علی حکیم‌زاده" با اشاره به افزایش بی‎رویه مصرف کودهای شیمیایی با افزایش جمعیت و به تبع آن سطح زیر کشت اظهارداشت: قیمت بسیار پایین و یارانه خیلی زیاد وزارت کشاورزی باعث‌شد کودهای شیمیایی بدون توجه‌به اثرات زیست‌محیطی آن مصرف‌شود.

وی با بیان اینکه عمده‌ترین مشکلات مصرف کودهای شیمیایی در کودهای اوره و فسفره است خاطرنشان‌کرد: در زمینه کودهای ازته، اوره به عمده‌ترین مصرف کودهای ازته تبدیل‌شده بدون آنکه کشاورز از مصرف آن ابایی داشته‌باشد.

حکیم‌زاده مصرف لوکس -به‌معنای افزایش رشد گیاه با مصرف کودهای ماکرو، را عامل افزایش مصرف این کود عنوان‌کرد و افزود: متاسفانه کودهای نیترات در خاک تبدیل به نیترات شده، به‌علت بار منفی دفع و در نهایت وارد آب‌های زیرزمینی می‌شوند.

وی با بیان اینکه یکی از معضلات آب‌های آشامیدنی همین نیترات است گفت: افزایش سطح کشت که در نتیجه افزایش جمعیت انجام‌شد و نیز اقتصادی‌بودن این رویه ازجهت تولید محصول باعث رشد فزاینده آن شده است.

حکیم‌زاده تاکیدکرد: کاهش ذخیره منابع آب زیرزمینی که با افزایش جمعیت اتفاق‌افتاده و نیز کاهش بارندگی باعث افزایش غلظت این ماده در آب و رسیدن به حد دز سمی شده است.

وی در ادامه به بیان مشکلات کودهای فسفره پرداخت و افزود: کود فسفره خیلی راحت داخل خاک جذب نمی‌شود اما در خود ناخالصی‌هایی دارد که از جمله مهم‌ترین آنها کادمیم به‌عنوان یکی از عناصر سنگینی‌ست که در خاک می‌ماند و طی پروسه ناهنجاری به انسان می‌رسد.

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با اشاره به اینکه کودهای فسفره در خاک‌های ما میل به رسوب دارند و ترکیبات غیر قابل‌حلی درست می‌کنند افزود: چون کود برای سال زراعی جاری قابل استفاده گیاه نیست به‌طور تجربی کشاورزان مایل به مصرف بیشتر این کودها می‌شوند.

وی خاطرنشان‌کرد: این مرتب مصرف‌کردن باعث می‌شود ناخالصی‌های کود بیشتر به خاک اضافه‌شود.

حکیم‌زاده راهکار مورد استفاده در دنیا در این موضوع را کشاورزی ارگانیک و بدون مواد شیمیایی خواند و افزود: کشاورزی ارگانیک تمام پارامترهای حاصل‌خیزی و حتی دفع آفات و مبارزه با بیماری‌ها را به‌صورت طبیعی برنامه‌ریزی می‌کند.

وی با بیان اینکه کودهای آلی از بازیافت زباله‌های بیولوژیک حاصل می‌شود خاطرنشان‌کرد: خاک‌برگ و کود سبز سنخیت کامل با محیط زیست دارند و هیچ آلودگی ایجاد نمی‌کنند.

حکیم‌زاده با اشاره به اینکه بازدهی کودهای آلی کمتر است گفت: در کشورهای پرجمعیت و کشورهایی که دچار کمبود آب هستند برای حداکثر استفاده از نهاده‌ها کودهای آلی و شیمیایی را باهم استفاده می‌کنند.

وی اظهارداشت: راهکار اصلی و عملیاتی، استفاده از کودهای با منبع آلی است که از طبیعت هستند و به طبیعت بازمی‌گردند و شامل هرنوع بقایای گیاهی می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با بیان اینکه کودهایی شیمیایی اکثرا وارداتی هستند و ارزبری خیلی بالایی هم دارند تاکیدکرد: کود آلی نه‌تنها از لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر است، که از نظر محیط زیستی و آلودگی آب و خاک نیز بهترین گزینه است.

وی در پایان ضمن انتقاد از تولید گیاهان تراریخت یا دست‌کاری‌شده ژنتیکی که به صورت مصنوعی ساخته می‌شوند خاطرنشان‌کرد: جنبه آلودگی گیاهان تراریخت حتی از لحاظ غذایی بسیار زیاد است، گیاهانی که سرطان‌زا و وارداتی هستند.






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها