نمایش نمایش

ID : 11751607
کارشناس ایران شناسی در یزذ تشریح کرد

جشن «هفدرو» رسم کهن یزدی ها


کارشناس ایران شناسی در یزذ گفت: یزدی ها روز ششم فروردین که روز زایش زرتشت هم گفته می شود به طبیعت رفته و زرتشتیان یزد نیز به جشن و پایکوبی می پردازند که این عید را «جشن هفدرو» می نامند.

به گزارش عصرفرهنگ به نقل از  یزد رسا، کارشناس ایران شناشی در یزد با اشاره به عید باستانی نوروز اظهار داشت: بحث درباره ی نوروز به اندازه ی خود کهن و قدیمی است و در مورد آن از دیرباز تحقیقات زیادی انجام گرفته است.


عاطفه رنجبر گفت: کلمه ی نوروز یک واژه ی ترکیبی است که به نخستین روز اول هر سال شمسی یا بر 13 روز آغازین سال دلالت دارد. در لغت نامه ها آن را چنین تعریف کرده اند: روز نو، یوم الجدید، روز تازه و .....


وی تصریح کرد: رفتارهای نوروزی را می توان به سه گروه تقسیم کرد:


1- رفتارهای پیش از سال نو که شامل: فرستادن تبریکات به منظور فرا رسیدن عید باستانی ایرانیان و آغاز بهار و سال نو، آماده شدن مردم برای برگزاری مراسم عید، خانه تکانی و تهیه ی اقلام مورد نیاز، چیدن سفره ی هفت سین(باید گفت سفره ی هفت سین مسلمانان تا حدودی با سفره ی زرتشتیان متفاوت است ) و پیداشدن حاجی فیروز که خبر از سال نو می دهد.

 


2- رفتارهای بعد از تحویل سال: دادن هدیه ی بزرگترها به افراد کوچکتر


3- روز سیزده فروردین: در این روز مردم به سوی طبیعت حرکت می کنند برای دور کردن نحسی روز سیزده که البته براساس تحقیقات انجام گرفته عدد سیزده نحس نیست و این از اعتقادات خرافی است.


رنجبر تاکید کرد: در فرهنگ ایرانی نوروز را به نوروز عام و نوروز خاص تقسیم می کنند:


وی عنوان کرد: نوروز عام بر اساس نظرات در این روز خداوند عالم را آفرید، آدم در این روز خلق شد و جمشید که اول جم نام داشت، سیر عالم کرد و در این سیر شعاعی از خورشید بر تاج و تخت او افتاد.چون به زبان پهلوی شعاع را «شید» می گویند، این لفظ را بر آن جم افزودند و او را «جمشید» خواندند.

 


رنجبر افزود: نوروز خاص روزی است که نام آن روز خرداد است و ششم فروردین است که جمشید بر تخت پادشاهی نشست.


- نوروز در روایات اسلامی:


کارشناس ایران شناسی تاکید کرد: نوروز در میان ایرانیان در دوره ی اسلامی نیز رایج بود و به عنوان سیره ای عمومی استمرار داشت، نمی توان طرد و رد آن را با قواعد کلی یا ادله ی سست پذیرفت و باید گفت روایت های وارد شده در مخافت با نوروز، به هیچ روی قابل تایید و اعتبار نیستند بلکه به فراخور این ایام روایات متعددی در تایید آن داریم که شروع نوروز با یا مقلب القلوب و الابصار نیز نشانه آن است.


نوروز در یزد:

رنجبر افزود: مردم یزد تا زمانیکه اسلام وارد ایران و خاصه این منطقه نشده بود آیین هایی را که زرتشتیان از خصوص نوروز انجام می دادند را برگزار می کردند.

 

وی تصریح کرد: با مسلمان شدن مردم این منطقه، سنت های نوروزی رنگ و بوی ایرانی-اسلامی به خود گرفت که به برخی از آنها اشاره می شود: مردم یزد روز اول سال نو را مبادرت به پختن آش می کنند و از رسومات قدیمی می باشد. عیدی دادن، صله ی رحم، رفتن به زیارتگاهها، نیز از دیگر رسوم مردم قنات و قنوت و قناعت است.

عاطفه رنجبر عنوان کرد: یزدی ها در روز ششم فروردین که روز زایش زرتشت هم گفته می شود به طبیعت رفته و زرتشتیان یزد نیز به جشن و پایکوبی می پردازند که این عید را «جشن هفدرو» می نامند.

 

وی با اشاره به دیگر رسوم  یزدی ها گفت: رفتن به سر قبور درگذشتگان یکی از این رسوم است که حتی زرتشتیان قدیم یزد هم با دادن خیرات یاد اموات خود را گرامی می دارند.

در پایان رنجبر تصریح کرد: یزدی ها نظیر دیگر ایرانیان به پاس بزرگداشت طبیعت روز13 فروردین را  به طبیعت می روند. 

 






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها