نمایش
روشهای جالب و پیچیده آمریکا برای جلوگیری از تعلیق واقعی تحریمهای ایران
به گزارش عصر فرهنگ؛ خبرگزاری رویترز در گزارش مهمی از دبی و لندن، شیوه های دقیق کارشکنی امریکا در مسیر رفع واقعی تحریم ها علیه ایران را افشا کرد.
این گزارش چند روز پس از آن منتشر می شود که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان روز اول فروردین در مشهد فرمودند امریکا تقریبا هیچ اقدامی برای تعلیق واقعی تحریم ها علیه ایران انجام نداده است.
متن کامل این گزارش که روز 4 فروردین 1395 و به قلم «تام آرنولد TOM ARNOLD » و «جاناتان ساول JONATHAN SAUL» نوشته شده در ادامه می آید.
در حالی که دو ماه از لغو تحریم های بین المللی علیه ایران سپری می شود، ناامیدی ها به بهبود شرایط در حال افزایش است، زیرا با توجه به خودداری بانک های خارجی از انجام تراکنش های مالی با ایران، موافقتنامه های تجاری اندکی با این کشور در حال پیگیری است.
امیدهای مردم ایران به پایان سریع انزوای اقتصادی این کشور در حال رنگ باختن است، زیرا بانک های خارجی، به ویژه بانک های اروپایی - که برخی از آنها به واسطه جریمه های سنگین آمریکا بابت نقض تحریم های ایران به شدت آسیب دیده اند- از این موضع نگران هستند که محدودیت های متعدد اعمال شده توسط واشنگتن علیه ایران را نقض کنند. بسیاری از این محدودیت ها علیه ایران همچنان به قوت خود باقی است.
آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران، آمریکا را به بی میلی در اجرای موافقتنامه هسته ای ماه ژانویه میان ایران و کشورهای قدرتمند غربی متهم کرد.
وی در سخنرانی خود که روز یکشنبه از تلویزیون ایران پخش شد گفت: «آمریکایی ها به وعده های خود عمل نکرده اند، و تنها روی کاغذ اقدام به لغو تحریم ها کرده اند. » وی همچنین از این موضوع شکایت کرد که تراکنش های مالی بین المللی ایران با مشکل روبرو است، زیرا بانک های بین المللی «از آمریکایی ها می ترسند».
بسیاری از تحریم های مرتبط با فعالیت های هسته ای ایران زمانی که موافقتنامه هسته ای 2015 در تاریخ هفدهم ژانویه به اجرا گذاشته شد، پایان یافت. از جمله این تحریم ها می توان به اقدامات اعمال شده توسط اتحادیه اروپا و همچنین قوانینی اشاره کرد که بر اساس آنها مقامات آمریکایی اجازه پیدا می کردند شرکت ها و اشخاص خارجی را که با ایران همکاری می کردند، مورد پیگرد قضایی قرار دهند.
موافقتنامه ها در خصوص چند قرارداد عمده به صورت گسترده در رسانه های ایران پوشش داده شد و ایران ابراز امیدواری کرد رهایی از تحریم های فلج کننده علیه این کشور بتواند باعث بهبود تجارت و سرمایه گذاری های خارجی به ارزش چندین میلیارد دلار شود. بدین ترتیب اقتصاد ایران دوباره احیا خواهد شد و شرایط زندگی ایرانی ها بهبود پیدا خواهد کرد. با این وجود، هنوز مبالغ کلانی (به صورت قراردادهای تجاری و سرمایه گذاری) وارد ایران نشده است.
بانک های آمریکایی هنوز هم اجازه انجام فعالیت تجاری با ایران را ندارند، و درحالی که وام دهندگان در دیگر کشورها متاثر از این ممنوعیت ها نمی شوند، همچنان مشکلات بسیار زیادی در این زمینه باقی مانده است. از مهمترین این مشکلات می توان به قوانینی اشاره کرد که تراکنش با ایران را با استفاده از واحد پولی دلار در نظام مالی آمریکا ممنوع می کند. دلار، مهمترین واحد پولی تجاری در جهان است.
جامعه تجار ایران بر این باور است که آمریکا نتوانسته است به وضوح اعلام کند که چه اقدامی (در قبال ایران) مجاز است و چه اقدامی مجاز نیست. این موضوع باعث به وجود آمدن شرایطی غیر قطعی شده است که بی میلی بانک های خارجی را به انجام تراکنش مالی با ایران در پی دارد.
«فریال مستوفی» رئیس شرکت خصوصی مدیریت پروژه «کی دی دی گروپ KDD Group » در این باره گفت: «ما باید تلاش کنیم و به آمریکا فشار بیاوریم تا این موضوع را شفاف کند. در غیر این صورت، لغو تحریم ها هیچ معنایی نخواهد داشت. »
وی افزود «کی دی دی گروپ» در بخش های مختلفی از جمله آهن، فولاد و معدن فعال است و شاهد تمایل زیاد شرکت های خارجی به همکاری با ایران بوده است، اما تا کنون هیچ موافقتنامه ای میان طرفین نهایی نشده است.
مستوفی که ریاست «کمیسیون سرمایه گذاری» در اتاق بازرگانی ایران را نیز به عهده دارد در این باره گفت: «در صورتی که شرایط بانکداری همانند امروز باقی بماند و تغییری نکند، قطعا با مشکلاتی در پرداخت ها روبرو خواهیم شد. »
وزارت خزانه داری آمریکا که مسئولیت اجرای تحریم ها علیه ایران را به عهده دارد، تا کنون به درخواست های خبرگزاری رویترز برای اظهار نظر درباره این موضوع پاسخی نداده است.
دبی یکی از مهمترین شرکای تجاری دیرینه ایران است و ایرانی های مقیم دبی، از این موضوع شکایت دارند که نمی توانند اعتبارهای اسنادی را به منظور تامین مالی مبادلات با ایران افتتاح کنند. حتی برخی از این تاجران اعلام کردند حساب های بانکی شرکت های آنها طی هفته های اخیر مسدود شده است.
این مشکلات همچنین باعث پیچیده شدن طرح های ایران مبنی بر فروش نفت خام بیشتر می شود. ایران همچنین قصد دارد 100 میلیارد دلار از دارایی های خود را که به واسطه تحریم های بین المللی در حساب های بانک های خارجی مسدود شده بود، مورد استفاده قرار دهد و این مشکلات باعث پیچیده شدن فرآیند مذکور می شود.
از ماه ژانویه تا کنون، ایران اقدام به امضای چند موافقتنامه به ارزش تقریبی 50 میلیارد دلار با کشورهای مختلف کرده است. از جمله این کشورها می توان به ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، روسیه، آلمان و دیگر کشورهایی اشاره کرد که با ایران مراوده تجاری، تامین مالی و سایر انواع سرمایه گذاری را دارند.
برخی از این توافقنامه ها شامل امضای قرارداد خرید 118 فروند هواپیمای جت ایرباس به ارزش 27 میلیارد دلار می شود. با وجود این، تامین مالی مورد نیاز برای تبدیل این موافقتنامه ها به قراردادهای محکم و استوار، یک مشکل دیگر است.
یک مدیر اجرایی شرکت ایرباس در این باره در کنفرانسی که ماه گذشته در پاریس برگزار شد اعلام کرد: «ما در حال حاضر تنها شاهد پشت کردن بانک ها و خارج شدن آنها از صحنه هستیم. ما به آنها می گوییم نترسید»!
جریمه نه میلیارد دلاری بانک «ب ان پ پاریبا BNP Paribas» در سال 2014 توسط آمریکا باعث شده است بسیاری از بانک ها از انجام فعالیت های تجاری با ایران هراس داشته باشند. این جریمه بابت نقض تحریم های مالی آمریکا علیه بانک مذکور اعمال شد. رئیس فدراسیون بانکدرای فرانسه نیز در کنفرانسی اعلام کرد وام دهندگان باید از «امنیت و شفافیت قضایی کامل» اطمینان پیدا کنند.
کسب این اطمینان، اقدام بسیار دشواری خواهد بود، زیرا واشنگتن همچنان ممنوعیت انجام تراکنش های ایران را با واحد پولی دلار، در نظام بانکی خود حفظ کرده است.
«جرج بوث George Booth » از کارشناسان موسسه حقوقی «پینسنت میسونز Pinsent Masons» در این باره گفت: «تا زمانی که تحریم های آمریکا علیه ایران برداشته نشود، بانک های اروپایی که عملیات کلانی در آمریکا دارند - و بسیاری از بانک های اروپایی شامل این مقوله می شوند- همچنان با محدودیت های تجاری گسترده و خسته کننده ای روبرو خواهند بود، مگر آنکه بتوانند فعالیت های تجاری خود را به صورت کامل از اروپا و آمریکا مجزا کنند. »
وی که اقدام به ارائه مشاوره به شرکت ها برای انجام مراودات تجاری با ایران می کند، در ادامه گفت: «سخن گفتن درباره این موضوع، بسیار آسانتر از عمل کردن به آن است. سطح ساختار دهی دوباره مورد نیاز برای تحقق این معیار، بسیار زیاد است و نباید آن را به هیچ وجه دست کم گرفت. »
«سید آرش شهر آیینی» معاون مدیر اجرایی ارشد «صندوق ضمانت صادرات ایران» که یک آژانس دولتی ایران است در این باره گفت تا کنون تنها بانک های کوچک تمایل داشته اند تا در این جریان مشارکت کنند، و تراکنش ها محدود به رقم 50 میلیون دلار بوده است.
وی افزود: «برخی از تراکنش ها با مبلغ کم انجام شده است، اما مبالغ کلان نیازمند مشارکت بانک های خارجی بزرگ خواهد بود که پیش از اعمال تحریم ها علیه ایران در این کشور فعال بودند. آنها هنوز هم تمایلی به آغاز رابطه تجاری با ایران ندارند. »
شبکه جهانی پرداخت «سوییفت» طی هفته های اخیر، چندین بانک ایرانی را دوباره به نظام خود متصل کرد. بدین ترتیب این بانکها اجازه پیدا کرده اند تراکنش های برون مرزی با بانک های خارجی را پس از چهار سال قطع ارتباط، دوباره از سر بگیرند.
این اقدام، گامی مهم در مسیر اتصال دوباره ایران به نظام مالی جهانی شمرده می شود، اما نتیجه آن تا کنون چندان چشمگیر نبوده است.
دو منبع آگاه بانکی در این باره اعلام کردند بیشتر بانک های بین المللی همچنان از پذیرفتن چک از صاحبان حساب ها در بانک های تجاری مهم ایران که دوباره به نظام مالی جهانی متصل شده اند، خودداری می کنند.
«علی سنگینیان» مدیر اجرایی ارشد «بانک سرمایه گذاری امین» که بزرگترین بانک سرمایه گذاری این کشور شمرده می شود، عامل تاخیر در اتصال دوباره بانک های ایرانی را تحریم های باقی مانده علیه این کشور، اضطراب بانک های خارجی و فناوری های قدیمی مورد استفاده در ایران دانست.
یک بانکدار بین المللی در منطقه نیز در این باره گفت بی میلی بانک تحت مدیریت وی از انجام تراکنش های مالی با ایران، تغییری نکرده است. وی افزود: «نزدیک به 85 درصد تجارت با ایران به واحد پولی دلار انجام می شود و اگر با این واحد پولی معامله کنید، نمی توانید خطر مشارکت با ایران را بپذیرید.»
از میان تراکنش هایی که اکنون با ایران انجام می شود، برخی از آنها با استفاده از واحد پولی یورو یا دیگر واحد های پولی است. این موضوع بر اساس توافق های کنونی، مجاز شمرده می شود.
«جیمز کیدول James Kidwell» مدیر اجرایی گروه کشتیرانی «برائمار Braemar» در این باره گفت: «با وجود بهتر شدن اوضاع، هنوز هم مشخص نیست اگر با واحد پولی دلار آمریکا اقدام به تراکنش (با ایران) کنید، این تراکنش ها در نظام بانکی با مشکل روبرو خواهد شد یا نه. برخی افراد احتمالا ترجیح می دهند تراکنش ها را با واحد پولی یورو انجام دهند تا از بروز هر گونه مشکلی جلوگیری شود. »
ایران توانسته است نفت خود را با استفاده از واحد پولی یورو، به هند و دیگر خریداران بفروشد.
خبرگزاری رویترز ماه گذشته در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه در شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد مقامات ایران به شرکای تجاری خود که میلیاردها دلار به این کشور بدهکار هستند، اعلام کردند خواستار دریافت این بدهی ها به یورو هستند.
*ایران هستهای
Related Assets:
-
عکس/ علت عدم پخش صحنه گلهای دیدارهای اروپایی در اخبار ورزشی
-
غرب در اجرای تعهدات برجام تأخیر دارد/تحریمها کامل رفع نشده/ وزارت خارجه این بحران را حل کند
-
طلب ۱۲ هزار میلیارد تومانی قرارگاه خاتم از دولت/ فیلم تلویزیون آلمان از تحریمشکنان
-
سفر مشکوک به کیش!
-
نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چه برنامهای برای «برجام» دارند؟ +جدول
-
از ربط دادن تحریمها به آبخوردن تا برد 3 بر 2 در قضیه برجام+ جدول
-
31 هزار میلیارد تومان حاصل از اجرای برجام کجا رفت؟
-
اظهار نظرهای جالب مقامات دولت راستگویان قبل و بعد از برجام + جدول
-
«ارج» رسماً تعطیل شد + عکس
-
40 میلیون نفر زیر خط فقرو 5 میلیون بیکار داریم/ این شرایط با شعار دادن اصلاح نمی شود
فرهنگی
-
اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
-
«به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
-
هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
-
ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
-
تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
-
آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
-
برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
-
استقبال پر شور میبدی ها از شهید گمنام (Opens New Window)
-
مسئولین به جای حاشیه سازی به مسائل مرتبط با مردم بپردازند (Opens New Window)
-
شهادت حافظ امنیت در درگیری با اشرار (Opens New Window)
-
برگزاری کنگره ملی شهید شاخص دانشآموزی کشور در یزد (Opens New Window)
-
رایزنی شورای شهر یزد با دانمارکیها برای حل معضل آب (Opens New Window)
-
دشمن به دنبال تخریب فرهنگ دینی جامعه است (Opens New Window)
-
شورای شهر تفت بهانه جویی کرد، تدفین شهدای گمنام منتفی شد (Opens New Window)
-
حضور مردم در یوم الله 22 بهمن تمام نقشه های دشمن را نقش بر آب می کند (Opens New Window)
-
چرا انقلاب در یزد زودتر به پیروزی رسید؟ (Opens New Window)
-
خاطرات نوجوان یازده ساله یزدی از مبازره علیه رژیم پهلوی (Opens New Window)
-
برنامه های فرهنگی و اجتماعی در راس فعالیت های شورای شهر یزد (Opens New Window)
-
چرا امیرخانی نویسندهای ممتاز است؟ (Opens New Window)
-
روایتی از رویارویی زنان مبارز یزدی با تانکهای رژیم پهلوی (Opens New Window)
جدیدترین ها
-
خطر بزرگ واکسن اروپایی آمریکایی با پیوند زنجیره ژنتیکی ویروس کرونا با انسان (Opens New Window)
-
تغییر ملاک تشخیص مبتلایان به کرونا (Opens New Window)
-
اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
-
برگزاری مراسم فاطمیه در دانشگاه آزاد یزد (Opens New Window)
-
همدلی، سرلوحه فعالیتها در هلال احمر خواهد بود (Opens New Window)
-
راه اندازی «وای فای» در مکانهای عمومی یزد آغاز شد (Opens New Window)
-
«به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
-
خشکسالی استان یزد را فرا گرفته ولی دولت، ستاد بحران تشکیل نداده است (Opens New Window)
-
برخورد یک فروند هواپیما با کوه دنا/ همه مسافران جان باختند+اسامی مسافران (Opens New Window)
-
پیشگیری از آسیبهای اجتماعی با اقدامات فراقوهای محقق می شود (Opens New Window)
-
محسن حرازی زاده سرپرست جمعیت هلال احمر استان یزد شد (Opens New Window)
-
هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
-
ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
-
عملکرد عباس آخوندی کاملاً «هیچ» +سند (Opens New Window)
-
تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
-
آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
-
مشارکت شهروندان یزدی در جمعآوری 60 درصد از تابلوهای غیرمجاز (Opens New Window)
-
ماجرای کشف «بمب تایمری» داخل هواپیمای مسافربری در سال ۸۸ (Opens New Window)
-
برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
-
واردات بیش از یک هزار تن بیسکویت و ویفر +جدول (Opens New Window)