نمایش نمایش

ID : 30406738

واکنش‌ اصلاح‌طلبان به کابینه پیشنهادی روحانی


حسن روحانی به خوبی از شرایط و وضعیتی که اصلاح‌طلبان در آن قرار گرفته‌اند آگاه است و می‌داند، حمایت‌های آن‌ها در جریان انتخابات اخیر نه از روی لطف آن‌ها به وی بوده است.

به گزارش عصرفرهنگ؛ اصلاح‌طلبان که بعد از انتخابات سال 92 سعی می‌کردند اینگونه القا کنند که پیروزی روحانی به خاطر حمایت آن‌ها بوده، بعد از انتخابات 96 این رویکرد را جدی‌تر از قبل پیش بردند و به صراحت از لزوم توجه رئیس‌جمهور به مطالبات اصلاح‌طلبان سخن گفتند. اما به مرور و با گمانه‌زنی‌ها پیرامون ترکیب کابینه دوازدهم، انتقادها به روحانی آغاز شد و کار تا جایی پیش رفت که عملا حسن روحانی تحت فشار سنگین رسانه‌های اصلاح‌طلب قرار گرفت.

با این همه، سه روز بعد از مراسم تحلیف، روحانی کابینه خود را به مجلس معرفی کرد و با قطعی شدن لیست کابینه پیشنهادی رئیس‌جمهور برای دولت دوازدهم، انتقادهای اصلاح‌طلبان نیز شدت گرفت و حتی کسانی که تا قبل از این از روحانی تمام قد دفاع می‌کردند، به انتقاد از او پرداختند.

حمیدرضا جلایی‌پور، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت  در کانال تلگرامی خود در انتقاد از کابینه پیشنهادی نوشت: «کابینه‌ای که امروز آقای روحانی به مجلس معرفی کردند، تناسبی با کم‌ّ‌وکیف آرای ایشان ندارد. آن 24 میلیون نفری که از روی ناگزیری به ایشان رأی دادند، همچنان چاره‌ای جز حمایت از دولت دوازدهم ندارند، چون راه دیگری برای اصلاحات باقی نمانده است. رأی ناگزیر اگر زوری هم داشته باشد، زور سلبی است، نه ایجابی. اینگونه رأی دادن، شاید بتواند خطری عاجل را دفع کند اما از عهده ریل‌گذاری برای آینده برنمی‌آید. توقعی هم نیست. ایشان هم مشکلاتی دارند و موانعی اما کسی که پاسخگویی به آرای عمومی را - تا حد ممکن - وظیفه خود نداند، هر قدر هم کوتاه بیاید و مصلحت‌سنجی کند، راه به جایی نمی‌برد. ایشان هم دیر یا زود، درمی‌یابند که مصلحت‌سنجی تا این حد، نه برای کشور سودی دارد و نه برای عاقبت خودشان».

محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس نیز بلافاصله بعد از معرفی کابینه به ترکیب آن واکنش نشان داد و گفت: «انتظار ما حضور  حداقل یک خانم در جمع وزرای پیشنهادی بود. زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و حضور یک یا دونفر از نخبگان این بخش از جامعه در کابینه، انتظار بالایی نیست. انتظار ما برای حضور وزیر زن در کابینه فعلا تامین نشده و بنده هم درباره علت اینکه هیچ وزیر زنی به مجلس معرفی نشده، شخصا دلیل خاصی را نمی‌دانم.»

سعید شریعتی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در توئیتی با تاکید بر اینکه کابینه حسن روحانی با 58 سال سن پیرترین کابینه بعد از انقلاب است، نوشت: «وعده روحانی این بود میانگین سنی کابینه 5 سال کاهش پیدا کنه. تو این 17 نفر نسبت به 92، حداقل یک سال کابینه پیرتر شده؛ 57 در 92 به 58 در 96»

همچنین حسین دهباشی کارگردان فیلم انتخاباتی روحانی در سال 92، با کنایه به ترکیب کابینه دوازدهم در توئیتی نوشت: «انتخاب انبوه وزرای اهل سنت، زن، جوان، متخصص و غیرامنیتی مبارک باد! به امید تداوم همین روند در انتخاب معاونین رئیس جمهور!»

محمدعلی ابطحی رئیس دفتر رئیس دولت اصلاحات هم در واکنش به ترکیب کابینه پیشنهادی، نوشت: ‏«بهترين كمك به دكتر روحاني اين است كه مجلس وزرايي را كه ميبيند در جهت شعارهاي رييس جمهور نيستند نپذيرد. اين تضعيف دولت نيست!»

صادق زیباکلام فعال اصلاح‌طلب هم در یادداشتی پیرامون کابینه دوازدهم نوشت: «آنگونه که گفته می‌شد که باید کابینه اصلاح‌طلب باشد، اصلاح‌طلب نشد و درخصوص زنان نیز انتظاراتی‌که باید تحقق نیافت. بسیاری از انتظارات 24‌میلیون رأی‌دهنده به روحانی بدون پاسخ مانده است.»

نکته قابل توجه اینکه، حتی اسحاق جهانگیری که بار دیگر توسط حسن روحانی به عنوان معاون اول وی منصوب شد؛ بعد از اعلام ترکیب کابینه در تویئتی نوشت: «باید سهم زنان، اقوام و جوانان را در مدیریت‌های ارشد، میانی و محلی کشور عملا بیشتر کرد. به سهم خود پیگیر این حق خواهم بود.»

بهرام پارسايي، سخنگوي فراكسيون اميد نیز در ارتباط با کابینه معرفی شده از سوی روحانی گفت: «فراكسيون اميد از عملكرد ٧ وزير كابينه يازدهم ناراضي بود و مايل به ادامه حضور آن‌ها نبود. اما تعدادي از آن‌ها در كابينه دوازدهم حضور دارند. مي‌توانم بگويم كه آقاي روحاني در چينش كابينه به جريان اصلاح‌طلبي متمايل نشده است. انتظار ما و مردمي كه به آقاي روحاني رأي دادند چينش يك كابينه گفتماني بود و اين موضوع الان رعايت نشده است.»

همچنین محمود صادقي، عضو دیگر فراکسیون امید مجلس در ارتباط با کابینه می‌گوید: «از ليست ٧ نفر وزير با عملكرد غيرقابل قبول از نظر فراكسيون، دو نفر در كابينه دوازدهم حضور دارند كه قطعا آن ارزيابي ملاك رأي ما به اين وزرا خواهد بود.»

ابوالفضل موسوي، دیگر نماینده اصلاح‌طلب مجلس نیز گفت: «در فراكسيون اميد اغلب معتقد هستند خواسته ما از كابينه برآورده نشده است و عناصر شاخص اصلاح‌طلب در ليست وزرا نيستند. در انتخابات همه اصلاح‌طلبان و اعتداليون به آقاي روحاني رأي دادند اما در برآيند كابينه اين موضوع اعمال نشده است. خيلي از نمايندگان فراكسيون اميد معتقد هستند با اينكه اصلاح‌طلبان يكپارچه رأي داده‌اند اما رنگ كابينه بيشتر نزديك به اعتدالگرايان است و نه اصلاح‌طلبان.»

روزنامه آفتاب یزد هم که بعد از انتخابات بارها روحانی را مورد انتقاد قرار داده بود و مدعی شده بود، روحانی وعده‌هایش نسبت به اصلاح‌طلبان را فراموش کرده؛ در انتقاد از کابینه پیشنهادی نوشت: «استفاده نکردن از چهره‌ها‌ی سرشناس اصلاح‌طلب در کابینه و درعوض ابقا و افزودن شخصیت‌ها‌ی اصولگرا در دولت، بالا بودن میانگین سنی دولتمردان احتمالی و همینطور عدم تحقق تغییر 50 درصدی کابینه، از جمله مسائلی است که با مرور لیست وزرای دولت دوازدهم می‌توان به آن‌ها‌ پی برد. فهرستی که به گمان بسیاری از کنشگران عرصه سیاست،  خنثی می‌نماید.  به جز چند تن از این افراد لیست سایرین، با مطالبه رأی دهندگان به حسن روحانی همخوانی چندانی ندارند.»

همچنین روزنامه بهار، از دیگر رسانه‌های اصلاح‌طلب، کابینه پینشهادی روحانی را مورد انتقاد قرار داد و نوشت: «کابینه دوازدهم دستپخت هر فردی که باشد به نام حسن روحانی تمام خواهد شد. او منتخب اکثریت بوده است و اگر در برابر برخی فشارها کوتاه آمده است مقصر خود اوست و باید پاسخگوی این موضوع باشد، اگر هم تمام گزینه‌های پیشنهادی کابینه دوازدهم خواست و سلیقه روحانی هستند خوب است ایشان درباره نسبت برخی از این افراد با آن وعده هایی که به مردم در ایام انتخابات داده‌اند توضیحاتی را ارائه کنند.»

آنچه مشخص است اینکه، حسن روحانی به خوبی از شرایط و وضعیتی که اصلاح‌طلبان در آن قرار گرفته‌اند آگاه است و می‌داند، حمایت‌های آن‌ها در جریان انتخابات اخیر نه از روی لطف آن‌ها به وی بوده است، بلکه به جهت نیازی بوده که این جریان به روحانی داشته و دارد و به تعبیر جلائی پور، اصلاح‌طلبان چاره‌ای جز رأی به روحانی نداشتند و همچنان هم چاره‌ای حز حمایت از او ندارند.

بدون شک آنچه جریان اصلاحات را دچار وضعیت امروز کرده که اینگونه در قبال تصمیمات فردی که خود آن‌ها از او حمایت کردند، تحقیر می‌شوند؛ به عملکرد این جریان در سال‌های حاکمیت آن‌ها بر دولت و مجلس و همچنین اقدامات افراطی و ضدمنافع ملی آن‌ها در جریان فتنه سال 88 مربوط می‌شود.






فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها