ID : 27352034
نگاهی به آداب و روسم مردم شهرستان خاتم؛

«سمنو پزون» رسم دیرینه زنان هراتی درآستانه عید نوروز


بوی عید می‌آید، بوی سبزه و ماهی‌گلی‌هایی که در گوشه و کنار خیابان به چشم می‌خورد. بوی عید می‌آید و رسم و رسوم باستانی‌اش... خانه‌تکانی‌ها، سبزه سبزکردن‌ها، چهارشنبه‌سوری و... بوی سمنو.

به گزارش یزدرسا به نقل از به نقل از طنین خاتم؛ بوی عید می‌آید، بوی سبزه و ماهی‌گلی‌هایی که در گوشه و کنار خیابان به چشم می‌خورد. بوی عید می‌آید و رسم و رسوم باستانی‌اش... خانه‌تکانی‌ها، سبزه سبزکردن‌ها، چهارشنبه‌سوری و... بوی سمنو.

نام و طعم سمنو، در هر زمانی آدم را به یاد نوروز و هفت‌سین و شادی می‌اندازد. سمنوی شیرین بدون شکر، که چشیدنش زندگی را به کام آدم می‌اندازد و برکت سفره‌های هفت‌سین خانه‌هاست...

یکی از رسم‌هایی که از دیرباز در شهرستان خاتم جریان داشته پخت سمنو در آستانه عید نوروز است. البته این رسم همچون بسیاری دیگر از رسوم کهن و باارزش، کم‌کم به فراموشی سپرده می‌شود، ولی هنوز هستند خانواده‌هایی که با شوق و ذوق این رسم شیرین را اجرا می‌کنند و اجازه نداده‌اند در غبار زمان به فراموشی برود.

در آستانه عید از خانه‌های مردم این دیار بوی ناب پخت سمنو به مشام می‌رسد و هرکدام از کدبانوهای هراتی با خیس نمودن گندم به مدت چند روز؛ از جوانه آن برای تهیه کماچ سمنو استفاده می‌کنند و معتقدند این کار برای زندگی‌ها آن‌ها سبزی و برکت به همراه می‌آورد.

سمنو پزان یکی از مراسم‌های پر رنج و زحمت، نوروز است که برای انجام آن 40 تا 50 روز مانده به نوروز خانم‌ها ظرف‌هایی وسط حیاط یا پشت بام می‌گذاشتند تا از آب باران پر شود همزمان نیز مقداری گندم در پارچه‌های سفید و نازک به نام صافی می‌ریختند تا در آب خیس شود و کم کم گندم‌ها جوانه بزنند.

زنان هراتی در تمام مدت جوانه زدن گندم چشمش به آسمان است تا باران ببارد چرا که معتقدند باران اگر روی گندم ها ببارد سمنوها خوش عطر و شیرین خواهد شد.

پس جوانه زدن گندم ها، آنها را در جایی پهن می‌کنند تا خشک شود و برای آسیاب کردن آماده شود پس از الک کردن آردها را با مقداری آرد معمولی مخلوط کنند.

برای‌ پخت کماچ سمنو،ارد جوانه گندم،اردگندم،شیر،نبات اسیاب ه،پودرنارگیل،پودرپسته،گردواسیاب شده،گلاب،جوزهندی،زنجبیل،جوش شیرین،دارچین،هل باد،هل سبز،فوفل اسیاب شده،عسل دوشاب شیره انگور،روغن حیوانی .زرد،فندق اسیاب شده و اویشن اسیاب شده نیاز است..

ابتدا شیررا جوشانده ونبات را اضافه می کنیم، شعله راخیلی کم کرده یک پیمانه شکر را به ان اضافه میکنم وهم می زنیم تا کاملا حل شودگلاب را به ان اضافه کرده صبرکرده .شیرسرد شود.

ارد گندم وارد جوانه گندم با هم مخلوط کرده، بعد پودر نارگیل اسیاب شده، یک قاشق چای خوری جوزهندی، یک دوم قاشق هل سیاه ، یک دوم قاشق چای خوری زنجبیل ،یک دوم قاشق چای خوری دارچین و یک دوم قاشق فوفل اضافه کرده و خوب ارد ومواد رابا هم قاطی کرده،سپس شیررا ازقبل اماده کرده به ارد اضافه کرده تا خمیربه دست اید.

یک قاشق عسل و سه قاشق شیره انگور را اضافه می کنیم خمیر را ورز می دهیم،بعد روغن حیوانی سه قاشق اضا فه کرده سپس ظرف را داغ کرده یک لیوان روغن اضافه و مواد را داخل ظرف قرارمی دهیم.

خرماها را قبلا دراب سرد قرارمیدهیم پوسته وهسته را جدا کرده بعد روی مواد می چینیم ،گردوها و مغزپسته را هم اضافه کرده،بعد ظرف رو روی شعله قرار میدهیم و با شعله بسیار کم پخته می شود.

انتهای پیام/ک




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.