ID : 11531869
اجرای مو به موی سناریوی ژنوتوسط فرانسه وامریکا درگام نهایی؛

بازهم یک بازی تکراری؛تیم ایرانی با کدخدا بست،فابیوس برای بازارگرمی زیر میز زد!/کلاه گشاد 2مرحله ای وحداقل 10ساله دردسترس است!؟


وزیر خارجه فرانسه با بیان اینکه "ما طرفدار یک توافق قطعی هستیم. اما در حال حاضر مشکلاتی وجود دارد" گفته است: «در مورد تعهداتی که دولت ایران باید نسبت به حجم و سطح غنی سازی، حوزه نظارت و مدت زمان محدودیت برنامه هسته‌ای بدهد، کمبودهایی وجود دارد که باید مورد بحث قرار گیرند.»

به گزارش یزد رسا، در حالی که رسانه های خبری و کارشناسان از توافقات شفاهی ایران و آمریکا برای امضای توافق سیاسی تا پایان ماه مارس خبر می دهند ، وزیر امور خارجه فرانسه همانند توافق ژنو اعلام کردت عهداتی که ایران پذیرفته کافی نیست.

 

به گزارش رجانیوز، دور جدید مذاکرات هسته ای در حالی قرار است ۲۴ اسفندماه برگزار شود که مقامات ایرانی و آمریکایی حصول توافق اولیه تا پایان ماه مارس را بسیار نزدیک عنوان کرده اند. این در حالی است که طبق یک طراحی اولیه، تیم ایرانی در مدت نزدیک به دو سال، سعی کرده با راهبرد مذاکرات را ادامه دهد که ابتدا طرح اولیه توافق را با امریکا در جلسات متعدد دو جانبه جمع بندی کرده و در نهایت در جمع کشورهای ۱+۵ به بحث بگذارد تا توافق اولیه ایران و امریکا به توافق نهایی همه طرف ها منجر شود، رویکردی که البته موجبات دلخوری برخی طرف های حاضر در مذاکرات را نیز به دنبال داشته است.

 

با این حال در دور نهایی مذاکرات مقدماتی که موجب به امضاء توافق ژنو شد، فرانسه در یک تقسیم کار کاملا آشکار در جلسه مشترک ۱+۵ طرح اولیه مورد توافق ایران و امریکا را نپذیرفت تا بر این اساس امکان دریافت امتیازاتی بیش از آنچه در جلسات مشترک ایران و امریکا به تصویب رسیده بود، برای امریکا و غرب فراهم شود، تاکتیکی که البته جواب داد و موجبات افزایش سطح امتیازات طرف مقابل شد.

 

در همین حال به نظر می رسد فابیوس در آخرین ماه های باقیمانده به پایان مهلت تمدید توافق، نقش مشابهی را برای خود در نظر گرفته است، چنانکه  وزیر امور خارجه فرانسه امروز نسبت به مذاکرات اخیر ظریف و کری واکنش نشان داد و در این باره گفت: تعهدات ایران (برای توافق جدید) به شش قدرت جهانی کافی نبوده و به کار بیشتری نیاز است.

 

وزیر خارجه فرانسه با بیان اینکه "ما طرفدار یک توافق قطعی هستیم. اما در حال حاضر مشکلاتی وجود دارد" گفته است: «در مورد تعهداتی که  دولت ایران باید نسبت به حجم و سطح غنی سازی، حوزه نظارت و مدت زمان محدودیت برنامه هسته‌ای بدهد، کمبودهایی وجود دارد که باید مورد بحث قرار گیرند.»

 

این در حالی است که بر اساس سیاست مذاکراتی دولت و وزیر امور خارجه، طرف ایرانی برای حصول نتیجه در توافق هسته ای ابتدا در فکر بستن با آمریکا است و پس از توافق ایجاد شده میان ایران و آمریکا، متن مورد توافق به سایر کشورهای ۱+۵ ارائه می شود تا سند نهایی به امضای ۷ کشور برسد.

چنین سیاستی در طول مذاکرات هسته ای به ریاست محمد جواد ظریف پیگری شده است و اولین نتیجه آن توافق ژنو در سوم آذر سال گذشته بود. اما دو هفته پیش از امضای توافق ژنو و در حالی که رسانه های خبری از توافق آمریکا و ایران برای دستیابی به توافق هسته ای خبر داده بودند و قرار بود این توافق به امضای وزرای امور خارجه دیگر کشورها برسد، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه با حضور در محل مذاکرات مخالفت خود را با امضای توافق هسته ای اعلام کرد.

 

استدلال فابیوس این بود که هیچ اعتمادی به ایران وجود ندارد و ایران برای اینکه حداقل اعتماد ایجاد شود باید گام های بسیار بزرگی بردارد.

 

این موضع گیری فرانسه سبب شد که امضای توافق ژنو دو هفته به تاخیر بیافتد و طی دو هفته تیم ایرانی مجبور شد این بار نه برای جلب نظر آمریکا بلکه برای جلب رضایت فرانسوی ها امتیازات بیشتری را واگذار کند.

 

این "بازی دیپلماتیک"، که غربی ها از آن نتیجه گرفتند بار دیگر در آستانه توافق سیاسی (مرحله اول) در حال تکرار است.

 

در حالی که گفته می شود مقامات آمریکایی با ایجاد محدودیت های بسیار گسترده تر از آنچه که در توافق ژنو علیه برنامه هسته ای ایران اعمال شده، در مرحله اول به دنبال توافق بر روی کلیات هستند و طرف ایرانی برای آنکه این توافق به امضا برسد این محدودیت های را پذیرفته با این حال، لوران فابیوس بار دیگر وارد میدان مذاکرات شده است و از کافی نبودن تعهدات جدید ایران گلایه کرد.

 

حال اگر تیم هسته ای بخواهد بر مبنای همان سیاست توافق ژنو عمل کند بار دیگر باید برای جلب رضایت فرانسوی ها تعهدات بیشتر از آنچه که در دیدار با طرف آمریکایی پذیرفته، بپذیرد.

 

 

ظریف اظهارات اوباما را تایید کرد؟

هر چند فابیوس اعتقاد دارد محدودیت های ایجاد شده برای ایران در نتیجه مفاد توافق مرحله اول کافی نیست، با این حال وزیر امور خارجه ایران به صورت ضمنی اظهارات اوباما مبنی بر اعمال محدودیت های ۱۰ ساله برای برنامه هسته ای ایران را تایید کرد.

 

محمد جواد ظریف روز پنج شنبه ۱۴ اسفند در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی "سی‌ان‌ان" اظهار داشت که ایران احتمالا پیشنهاد اعمال محدودیت ۱۰ ساله در برخی از جوانب برنامه هسته‌ای خود را بپذیرد. وی از دادن جزئیات بیشتر در این مورد خودداری کرد.

 

به گزارش خبرگزاری رویترز، کریستین امانپور خبرنگار سی‌ان‌ان در رابطه با اظهارات چند روز گذشته باراک اوباما مبنی بر لزوم توقف ۱۰ ساله برخی از فعالیت‌های حساس هسته‌ای ایران از آقای ظریف سوال کرد که وزیر خارجه ایران در پاسخ گفت: «بستگی دارد که این موضوع را چگونه تعریف کنید، اگر توافقی صورت بگیرد، ما (ایران) آماده‌ایم که برخی محدودیت‌های مشخص برای یک بازه زمانی معین را قبول کنیم، اما من نمی‌خواهم جزئیات مذاکرات را در رسانه‌ها مطرح کنم».

 

رییس جمهور آمریکا روز ۱۲ اسفند در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفته بود که حصول توافق نهایی اتمی با ایران مستلزم این است که جمهوری اسلامی دستکم به مدت ۱۰ سال فعالیت‌های هسته‌ای حساس خود را کنار بگذارد و غرب هم بتواند از توقف این فعالیت‌ها مطمئن شود.

 

 نخست وزیر رژیم صهیونیستی در بخشی از اظهاراتش در کنگره  درباره جزییات توافق نهایی گفت: امتیاز دوم توافقی که قرار است با ایران به امضا برسد برداشتن تمام محدودیت‌ها از فعالیت هسته‌ای ایران «پس» از ۱۰ سال است.

 

انگونه که از اظهارات مقامات داخلی و خارجی برمی آید محدودیت هایی که آمریکا علیه ایران در ازای توافق مرحله اول در نظر گرفته بسیار گسترده است و در نظر دارد این محدودیت ها را حداقل برای ۱۰ سال آتی نیز حفظ کند. با این حال  این سئوال وجود دارد وقتی قرار است محدودیت ها برای سالیان طولانی حفظ شود، طرف ایرانی به چه علت محدودیت های بیشتر علیه برنامه هسته ای را میپذیرد؟ ایا صرف مانور تبلیغاتی در داخل کشور آن هم در آستانه انتخابات مچلس دلیل امضای چنین توافقی است و یا آنکه برخلاف اخبار منتشر شده، تعهداتی که آمریکا در نتیجه توافق نهایی می پذیرد سنگین تر از تعهدات ایران است؟

 

 

علی رغم تذکرات مسئولان نظام توافق نهایی دو مرحله ای می شود!
کری و ظریف در سوئیس درباره چه موضوعاتی مذاکره کردند؟/ آیا کلاه گشاد دو مرحله ای و حداقل ۱۰ ساله در دسترس است!؟
 
در دیدار اخیر تیم ایرانی و آمریکایی درباره برخی جزییات فنی به منظور دستیابی به تفاهم سیاسی مسائلی مطرح شده است و این احتمال که خبر توافق سیاسی در فروردین ماه رسانه ای شود قوت گرفته است.
 
 

تصمیم سیاسی، تفاهم  سیاسی، سند سیاسی این ها عباراتی است که اعضای دولت برای توجیه دو مرحله ای شدن توافق ژنو وضع کردند. به گزارش رجانیوز، یک روز پس از مذاکرات طرف ایرانی و آمریکایی در شهر مونتروی سوئیس، محمد جواد ظریف اعلام کرد ایران و گروه ۱+۵ به اتخاذ تصمیم سیاسی «بسیار نزدیک» هستند.

 

وزیر امور خارجه که با شبکه ان‌بی‌سی گفت‌وگو می‌کرد، در پاسخ به سئوالی درباره توافق سیاسی گفت: «ما بسیار نزدیک هستیم، بسیار نزدیک، و می‌توانستیم بسیار دور باشیم، اما اگر بشود همانطور که رئیس‌جمهور اوباما گفت، تصمیم سیاسی برای رسیدن به آری را بگیریم، بسیار نزدیک هستیم.اما این تصمیم سیاسی را باید همه بگیرند، نه اینکه فقط توسط یک کشور اتخاذ شود و همه هم باید از اعمال فشار غیرضروری برای جلوگیری از یک تصمیم سیاسی که باید از سوی همه برای رسیدن به یک توافق اتخاذ شود، خودداری کنند.»

 

همزمان با اظهارات صریح ظریف درباره نزدیک بودن توافق سیاسی، رئیس نهاد ریاست جمهوری نیز خبر داد که «این مذاکرات به مرحله‌ای رسیده که نتیجه آن هر چه باشد، یک پیروزی تاریخی برای ملت بزرگ ایران محسوب می‌شود و این مایه افتخار و سربلندی برای کشور است.»

 

خبر از توافق اولیه هسته ای اگزاره ای است که از سوی مقامات آلمان و چین نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

 

فرانک والتر اشتانمایر وزیر امور خارجه آلمان پس از دیدار کری و ظریف در سویس با بعید دانستن تمدید دوباره مذاکرات، ابراز امیدواری کرد مذاکرات هسته ای در آینده نزدیک به نتیجه برسد.

 

اما نماینده چین در مذاکرات هسته ای درباره حصول توافق اولیه در آینده نزدیک به صراحت بیشتری سخن گفت.

 

«وانگ چون» نماینده چین در مذاکرات هسته ای به خبرنگاران گفت «ما بر این باوریم که در آخرین مرحله از تلاش‌های ما برای توافق جامع هستیم و امیدواریم که توافقی حاصل شود.»

این در حالی است که برخی منابع خبری گزارش داده اند در دیدار اخیر تیم ایرانی و آمریکایی درباره برخی جزییات فنی به منظور دستیابی به تفاهم سیاسی مسائلی مطرح شده است و این احتمال که خبر توافق سیاسی در فروردین ماه رسانه ای شود قوت گرفته است.

در دیدار اخیر کری و ظریف همچنین درباره نحوه چینش سانترفیوژها به گونه ای که قدرت آنان کاهش یابد بحث شده است. علاوه بر این مقامات آمریکایی با استناد به بندی از توافق ژنو درباره مدت زمان گام نهایی پیشنهاد داده اند که طول مدت گام نهایی باید بیش از ۱۰ سال باشد. در این مدت ایران علاوه بر انجام تعهدات خود  یک رژیم بازرسی گسترده علیه ایران تدوین شده و به اجرا در می آید. موضوع تحریم ها یکی دیگر از موارد مورد بحث میان تیم ایرانی و آمریکایی بوده است.

هرچند مقامات بلندپایه ایرانی لغو یکباره همه تحریم ها را شرط اساسی ایران برای امضای توافق نهایی عنوان کردند اما آمریکایی ها در مذاکرات تاکید دارند امکان لغو یکباره تحریم ها وجود ندارد و پس از انجام بازرسی های گسترده در طول ۱۰ سال تحریم هایی که مرتبط با موضوع هسته ای ایران بوده است لغو خدهد شد. مقامات آمریکایی اعلام کردند در فاصله ۱۰ سال گام نهایی و در صورت موافقت کنگره با تعلیق زماندار (۱۲۰ روزق قابل تمدید) بخشی از تحریم ها(تحریم های مرتبط با موضوع هسته ای) موافقت خواهند کرد.

هر چند حصول توافق سیاسی با مختصات اعلام شده، کاملا برخلاف مصالح ملی است با این حال فلسفه دو مرحله ای شدن توافق نیز مورد سئوال است. موضوعی که رهبر معظم انقلاب صریحا تیم تیم مذاکره کننده را از انجام آن نهی کردند.

 

آیت الله خامنه ای در دیدار فرماندهان نیروری هوایی ارتش در دهه فجر صراحتا به موضوع دو مرحله ای شدن توافق اشاره کرده و آن را رد کردند: اگر توافقی انجام شود، باید در یک مرحله و در بردارنده کلیات و جزئیات، با یکدیگر باشد. مفاد این قرار داد نیز باید روشن، واضح و غیرقابل تفسیر و تأویل باشد و مفاد توافق نباید به گونه ای باشد که طرف مقابل که عادت به چانه زنی دارد، در قضایای مختلف بهانه جویی کند.

 

با این حال پس از اظهارات رهبری انقلاب، سخنگوی وزارت امور خارجه و سخنگوی دولت به صورت تلویحی از دستور کار تیم مذاکره کننده هسته ای برای دو مرحله ای شدن توافق نهایی خبر دادند.

 

مرضیه افخم ۲۹ بهمن ماه در نشست خبری خود با خبرنگاران، با جعل واژه تفاهم سیاسی به جای توافق سیاسی گفت: مذاکره کنندگان برای اینکه بتوانند روی جزییات بحث کنند، ابتدا نیازمند این هستند که یک تفاهم سیاسی را داشته باشند. این تفاهم سیاسی برای برخی داشت به منزله توافق سیاسی شکل می‌گرفت که یعنی توافق در یک مرحله و بند دوم توافق پایان ژوئن. ما تأکید کردیم اینها همه تفاهم هست و ما یک توافق را در مذاکرات خواهیم داشت. لذا اینکه تیم‌های مذاکره کننده چه توافقی کنند که روش مذاکره را تعیین کنند که براساس آن روش اول یک تفاهم و چارچوبی را داشته باشند بعد به جزییات برسند، در مذاکرات مشخص می‌شود.

 

آنگونه که از اظهارات خانم افخم مشخص است وی با استفاده از واژه «تفاهم» به جای توافق ، تنها به دنبال پاک کردن صورت مساله است، چرا که با تغییر واژگان پیامدهای دو مرحله ای شدن توافق و یا «تفاهم - توافق» تغییر پیدا نمی کند.

 

محمدباقر نوبخت یک هفته پس از اظهارات افخم نیز به موضوع توافق سیاسی گفت:  ما از نظر زمانی مقید هستیم تا حداکثر ۱۱ فروردین مذاکرات با گروه ۱+۵ را هم در جزییات و هم در کلیات به سرانجام برسانیم.

 

 البته با توجه به ضرب الاجل ۷ ماهه مذاکرات تمدید توافق ژنو یعنی تا آخر ژوئن (تیرماه ۹۴) و همچنین اظهارات مقامات آمریکایی، توافق نهایی در ۱۱فروردین صورت نخواهد گرفت و در این تاریخ و در مرحله اول، یک توافق کلی و سیاسی منعقد می شود تا شرایط برای مقامات آمریکایی به منظور چانه زنی و کسب امتیاز بیشتر برای امضای توافق نهایی در تیرماه فراهم آید.

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.