حرف حساب کارخانه دار یزدی که چند قدم تا تعطیلی فاصله ندارد/کارگران تنها قربانیان «اقتصاد عاریتی»
یزد رسا؛ اقتصاد درونزا؛ اقتصادی که مایهی خود و مادّهی خود را از درون کشور و از امکانات کشور و از تواناییهای مردم خودمان به دست میآورد. این یک نگاه است که میگویند برای رونق اقتصادی نگاه کنیم به امکانات درونی کشور و استعدادها را و ظرفیّتها را بشناسیم، آنها را بدرستی به کار بگیریم، آن وقت اقتصاد رشد خواهد کرد، اقتصاد مقاومتی، الگوی اقتصاد درونزا و برونگرا است و الگوی مقابل آن اعتقادی به درونزایی ندارد. الگوی اقتصاد عاریتی، اعتقاد جدی به مزیت نسبی وجود دارد. ( مقام معظم رهبری)
شرکت عالی ریس از جمله شرکتهایی است که با رویکرد اقتصاد مقاومتی به تولیداتی روی آورده است، درونزا است و قابلیت صادرات و برونزایی دارد.
این شرکت در ابتدا تولیدکننده نخهای آکرلیک بوده است و در سال 90 با توجه به فرمایشات رهبری در خصوص تولید ملی و عقیده و نظر صاحبانش به تولید نخ پشم صد در صد ایرانی روی آورده است اما متاسفانه در بیتوجهی و بیمهری مسئولین پر ادعای استانی و کشوری در این روزها اوضاع نامساعدی دارد و چنانچه حمایتی از آن صورت نگیرد شاهد تعطیلی این کارخانه هستیم.
خانم فریبا صفری یزد، مدیر عامل کارخانه در گفتگو با خبرنگار آوای اقتصاد با اشاره به تاریخچه درخشان این کارخانه گفت: از سال 90 برنامهریزیهای ما بر آن شد تا به تولیدات منشاء داخل تولید نخ پشمی و فاستونی را در دستور کار خود قرار دادیم.
وی ادامه داد: با وجود همه مشکلات تمام سعی خود را کردیم و خط تولید نخ فاستونی را با سرمایه گذاری 3 میلیارد تومان راهاندازی کردیم. تنها یک دستگاه برای اتمام خط تولید نخ فاستونی جهت افزایش کیفیت نخ فاستونی نیاز بود که برای تهیه آن از ترکیه اقدام کردیم ولی با نوسانات و افزایش نرخ ارز مواجه شدیم و به یک باره قیمت دستگاه مورد نیاز چندین برابر شد و با وجود مشکلات زیادی که برای راه اندازی خط تولید جدید وجود داشت نتوانستیم دستگاه مورد نظر را وارد کنیم.
صفری با اشاره به عدم هکاری و حمایت بانکها و دولت اظهار داشت: بالغ بر 3 میلیارد تومان سرمایهگذاری شد تا خط تولید نخ فاستونی راه اندازی شود و با عدم همکاری بانکها و دولت به کل تمام خط تولید نخ فاستونی را مجبوراً تعطیل کردیم و به یکباره دستگاههای خط تولید را فروختیم.
وی با بیان این که تمام پشم مورد استفاده کارخانه داخلی بوده و عمدتاً از استانهای کرمانشاه، کرمان، اهواز و خراسان تهیه میشود افزود: تولید نخ پشمی از مواد اولیه داخلی در حقیقت صنعتی درونزا و برونگرا بوده و نمونه واقعی از اجرای اقتصاد مقاومتی و تکیه بر داخل میباشد.
این بانوی صنعتگر و فعال با اشاره به فواید و سالم بودن محصولات پشمی تصریح کرد: محصولات تولید شده از نخ پشم کارخانه مانند فرش دستباف و پتو کیفیتی مثال زدنی داشته و با توجه به این که از مواد اولیه طبیعی تهیه میشود مشکلات بهداشتی که سایر محصولات مصنوعی دارد این نوع محصولات طبیعی نخواهد داشت.
صفری با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان در ایران گفت: تمام تلاش ما براین است خط تولید نخ پشم حفظ شود اما متاسفانه به علت وجود واردات بی رویه بازار توسط تولیدات خارجی قبضه شده و محصولات ما بفروش نمیرسد. از طرفی با وجود آن که کیفیت و خلوص فرش بافته شده از نخ پشم کارخانه مورد تایید دانشگاه هامبورک آلمان است متاسفانه به علت مشکلاتی که در مسیر صادرات وجود دارد با وجود آن که مشتریان خود را داریم نمیتوانیم محصول تولیدی خود را به اروپا صادر کنیم.
وی با بیان این که در یک چهارم ظرفیت تولید میکنند و تعدادی از خطوط تولید تعطیل میباشد گفت: دیدن سالن تولید کارخانه غم انگیز است، زمانی در هر شیفت کاری تعداد زیادی کارگر مشغول به کار بودند به طوری که برای جابه جایی آنها تعداد زیادی سرویس در محوطه کارخانه وجود داشت اما در حال حاضر فقط یک شیفت کاری فعال است.
صفری با بیان آن که شرایط سختی را می گذرانند افزود: ملک و زمین کارخانه چندین برابر بدهی کارخانه ارزش دارد و میتوان با فروش کارخانه به راحتی به دور از مشکلات تولید با سپردهگذاری در بانک ماهانه بدون دردسر سود بانکی دریافت کرد ولی رییس کارخانه با عشق به تولید و عقیدهای که نسبت به رباخواری و بهره پول دارد مشکلات را به جان خریده و تمام سعی خود را میکند تا از تعطیلی کارخانه جلوگیری شود.
این فعال اقتصادی با تاکید بر آن که وامهای تولید نباید با نرخ بهره بالا باشد اذعان داشت: رویکردی که بانکها در حال حاضر پیش گرفتهاند با توجه به نرخ بهرههای بالا و بهره مرکب نهایتا باعث تعطیلی کارخانهها میشود. در این صورت هیچ کس به جز کارگر ضرر نمیکند؛ سرمایهدار نهایتاً تولید را متوقف و زمین و ادوات کارخانه را میفروشد و ضرر چندین ساله را جبران میکند.
صفری با اشاره به عدم حمایت دولت از صنایع و استفاده کشورهای خارجی از فرصتهای کشور ایران گفت: بازرگانانی از کشورهای دیگر پشم ایرانی را خریداری کرده، به کشور خود برده و سپس نخ تولیدی با پشم ایرانی را با قیمت کمتر از نمونه داخلی به کشور وارد میکنند علاوه بر این به بهانه استفاده از پشم ایرانی فرشهای تولید شده خود را تحت عنوان فرش ایرانی در دنیا عرضه میکنند.
وی در خصوص حمایتهای دولت از تولید تصریح کرد: دولت یعنی دستگاههای اجرایی و بانکها که نه تنها حمایتی از تولید نمیکنند بلکه چوب لای چرخ کارخانهها میگذارند. در حقیقت حمایتهای دولت در حد شعار بیشتر نبوده است.
صفری با بیان این که اقدامات دولت مسکن بوده و در دراز مدت تولید را نابود میکند افزود: یکی از اقداماتی که دولت برای حمایت از تولید انجام داده قانون رفع موانع تولید و ابلاغیههای آن است ولی آن چه در اجرای این قانون مشاهده میشود نه تنها حمایتی از تولید صورت نمیگیرد بلکه بانکها و سایر ارگانهای مرتبط نیز به مصوبات آن توجهی نمیکنند و به طور کلی این قاون نیز نتوانسته مشکلات تولید را حل کند.
برای دیدن تصاویری از کارخانه عالی ریس اینجا کلیک کنید.