خودنمایی نماد میبد در وسط شهر هرات!
به گزارش یزد رسا به نقل از طنین خاتم، امروزه نه تنها کشورها بلکه تمامی مناطق اعم از استان، شهرستان ها، شهرها و حتی روستاها به دنبال ثبت و یا بعضاً احداث سمبل ها و المان هایی هستند که یادآور نام آن منطقه در ذهن مخاطب نظاره گر باشد.
برای نمونه میتوان به بنای موسوم به آزادی در میدان آزادی در پایتخت ایران اشاره نمود که تا چندی پیش به عنوان سمبل اصلی تهران شناخته می شد و از این پس برج مرتفع میلاد، رسالت پیشین میدان آزادی تهران را عهده دار خواهد بود و به عنوان نماد این شهر معرفی می شود.
سمبل ها و نمادهایِ کلانِ شهری که عموماً در قالب مجسمه ها یا فضاها و حجم های خاص معماری طراحی و اجرا می شوند، معمولاً یا در میادین مهم و پرتردد مرکز شهر و یا در ورودی های اصلی آنها نصب میشوند. به عنوان مثال «دروازه قرآن» در شیراز، «مدخل» در کاشان،«لنج» در بوشهر (برج) از جمله مواردی هستند که سمبل های اصلی شهر در ابتدای ورودی های پررفت و آمد شهر قرار گرفته اند.
سمبل های معرف یک منطقه و به صورت خاص یک شهر بایستی دارای برخی از ویژگی های عمومی باشند که بتوانند تا سالیان سال در این مقام مانده و مانند دو شهر تاریخی ذکر شده، حتی پس از تخریب شهر و کوچ ساکنین، همواره در آن مقام باقی بمانند. از جمله این خصوصیت ها میتوان به مواردی همچون بزرگ و چشم گیر بودن، منحصر به فرد بودن، استفاده از مواد و مصالح مناسب و ماندگار، فراگیر بودن در خصوص معرفی داده های فرهنگی یا اجتماعی شهر و منطقه مورد نظر، بیان کننده¬ ی فرهنگ عمومی و سلایق خاص مردم منطقه و سایر مواردی از این دست اشاره کرد.
آنچه مسلم است انتخاب درست چنین سمبل هایی برای هر شهر یا منطقه ای می تواند در چگونگی نگرش مخاطبین نسبت به ماهیت شهرها تأثیرگذار باشد. در این راستا هرچه المان ها بومی تر و نزدیک به فرهنگ عموم مردم باشد میتواند جذابتر و پویاتر باشد.
هر مسافری در ابتدای ورود به شهرها پیش از هر چیز به دنبال شناسایی فرهنگ آن شهر و یا کلیدهایی است که بتواند او را در این راه یاری کند. در طراحی شهری یکی از شیوه¬ های پاسخگویی به این نیاز، خلق مجسمه ها و سمبل ها و قرار دادن آنها در میادین شهر است.
در شهر هرات نیز نکات بسیار زیادی وجود دارد که میتوان با اشاره تلویحی به آنها در قالب طرح هایی ویژه و تازه نسبت به احداث سمبل هایی خاص برای شهر اقدام نمود. از جمله سابقه ی تاریخی شهر هرات وجود قلعه های بزرگ و منحصر به فرد( که این شهر را دالکلات می نامند )، صنایع دستی مانند قالی بافی وگلیم بافی و یا شخصیت های نامی شهر همچون ریاضی هروی و... هر کدام می توانند در قالب طرحی مجزا نمود یافته و در قالب نمادهای شهری معرفی شوند.
از جمله در شهر هرات در میدان ورودی شهر که "هوبره" نماد محیط زیست استان در آن جای گرفته است تا حدودی بیان کننده مصداق مطالبی که گفته شد بود و می توان از آن به عنوان یک سمبل برای شهر هرات در نظر گرفت که البته جای بسی کار دارد و هنوز نتوانسته انتظارات و رضایت نسبی مردم را جلب کند .
و اما میدان جمهوری هرات که مهمترین و اصلی ترین میدان شهر است که شهرداری و مسولین شهر با صرف هزینه ای گزاف نمادی را در آن بنا کرده اند که هیچ سنخیتی با فرهنگ و رسوم مردمان این شهر ندارد و میتوان گفت فرهنگ میبد در وسط این شهر خود نمایی می کند .
در ابتدای امسال نمادی در وسط میدان جمهوری بنا شد که با همه زیبایی که داشته و دارد اما هیچ نشانی از هویت این شهر را نشان نمیدهد .و به نوعی تداعی کننده فرهنگ شهر دیگر است .
حالا چند سوال پیش می آید :
آیا مسئولین شهر قبل از طرح این نماد و احداث آن در وسط شهر از کارشناسان میراث همفکری نکرده اند ؟
آیا شهر هرات نماد یا سمبل خاصی ندارد تا معرف فرهنگ و آداب و رسوم این منطقه باشد ؟
به راستی کدام مشاور و متخصص معماری این گونه ایده پردازی کرده است و ایدههای خود را در طراحی المان و نماد شهری به شهرداری هرات داده است؟
کاش مسولین شهر قبل از صرف هزینه چند میلیونی برای احداث این نماد با مشورت کارشناسان مربوطه نمادی را در نظر میگرفتند که در برگیرنده فرهنگ و رسوم این منطقه باشد و به نوعی وقتی مسافران از این شهر گذری دارند به جای اینکه تصویر میبد در ذهنشان تداعی کند با فرهنگ مردم شهر هرات آشنا می شدند .
طنین خاتم : استفاده از برجستگی های ویژه موجود و تاریخی شهر هرات که تاکنون در هیچ یک از میادین و خیابان های اصلی شهر در قالب تندیس و یا مجسمه به آنها پرداخته نشده است!!!!!!! میتواند ضمن پر نمودن بخشی از خلاء موجود، موجب معرفی بهتر و مناسب تر شهر در نظر مخاطبین باشد.
مطمئناً زمانی که سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و کشور نیز ببینند که مردم و مسوولین هرات تندیس و مجسمه آثار تاریخی خود را در میادین شهرشان نصب میکنند، متوجه اهمیت آثار تاریخی در بین شهروندان هرات خواهند شد و در تخصیص اعتبارات و افزایش تسهیلات و کمکهای مدیریتی و سازمانی برای حفظ و شکوفایی این آثار تمهیدات بیشتری را در نظر خواهند گرفت.
یک پیشنهاد برای شهرداری هرات ؛ میشود جشنوارهای با عنوان ایدههای نو برای زیباسازی شهر در قالب ارایه طرحهای مختلف المان و نماد شهری برگزار کرد تا متوجه شویم در همین شهر چه جوانان با استعدادی وجود دارند که میتوانند از هنر و دانش خود برای آراستن شهر استفاده کنند.
میشود با این گونه اقدامات خلاء داشتن مشاوران و متخصصان معماری و ایدههای نو و به جا در طراحی المانها و زیبایی شهر را جبران کرد.
میدان شهرداری میبد
میدان جمهوری هرات
انتهای پیام/ع