دقت بالاتر تستهای pcr نسبت به رپید / تست رپید برای شناسایی سویههای مختلف کرونا قابل استفاده است
یزدرسا گزارش میدهد، از زمان شیوع کرونا تاکنون که دو سال از جولان آن در جهان و کشور ما میگذرد، شاهد انتقال سویههای مختلف آن بودهایم.
برای تشخیص اینکه آیا فرد به کرونا مبتلا است یا بیماری دیگر مثل آنفلوانزا یا سرماخوردگی، از سه روش «تست PCR (پی سی آر)»، «تست آنتیژن یا سریع» و «تست آنتیبادی» استفاده میشود و این روشها طی دو سال گذشته به کار گرفته شده و همین آزمایشات، فرد بیمار را از غیر بیمار کرونایی تشخیص میدهد.
هر چند درصد خطایی برای آزمایشهای اشاره شده بیان میشود که نشان از دقت صددرصدی آنها نیست و نمیتوان تنها به جواب آزمایشات کرونایی اکتفا کرد.
در طول این دو سال زمانی که نامی از سویه جدید به زبان میآید و متخصصان از شیوع آن در سطح جهان خبر میدهند، یک سؤال ذهن مخاطب را به خود درگیر میکند و آنهم این است که آیا با سه روش تست گیری کرونا میتوان تشخیص داد که فرد به سویه جدید مبتلا شده یا سویه قبلی.
روشهای تشخیص کرونا
محمدرضا دهقانی مسئول فنی و سرپرست آزمایشگاه مرجع کووید 19 استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به اینکه سه روش تست کرونا انجام میگیرد، گفت: روش اول تست با استفاده از ماده ژنتیکی ویروس با عنوان تست مولکولی تشخیصی، روش دوم تست آنتیژن ویروس با عنوان رپید و روش سوم هم تست آنتیبادی نام دارد که با استفاده از نمونهگیری خون و واکنشهای سلولهای ایمنی بدن در مواجه با ویروس در بدن انجام میگیرد.
وی اضافه کرد: تست آنتیبادی با استفاده از خون و تست رپید و مولکولی pcr با استفاده از ترشحات ناحیه حلق و گلو برای تشخیص علائم کرونا مورد استفاده قرار میگیرد.
دهقانی با بیان اینکه انجام تستهای pcr نیازمند دستگاهها و وسایل تشخیصی خاص بوده و فقط در آزمایشگاهها انجام میگیرد، افزود: در این روش مراحل کیفیتسنجی و ارزیابی کیفی صورت میگیرد و همین مراحل باعث زمانبر شدن مدت پاسخ تست میشود ولی در تست رپید یا سریع، با توجه به پیشرفتی که صورت گرفته میتواند در همه مکانها با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی انجام شود.
مسئول فنی و سرپرست آزمایشگاه مرجع کووید 19 استان یزد با اشاره به اینکه تستهای پی سی آر برای نهتنها برای تشخیص بیماری بلکه به درمان بیماری نیز کمک میکند، افزود: تستهای pcr بیشتر برای مدیریت بیماری در سطح جامعه مورد استفاده میگیرد و اهمیت این تستها موقعی است که منطقهای درگیر اپیدمی یا پاندمی میشود.
دقت بالاتر تستهای pcr نسبت به رپید
وی افزود: تستهای رپید با توجه بهسرعت پاسخ تست، در مواقعی که سرعتی انتشار بیماری خیلی بالا است، از این نوع تستها استفاده میکنیم ولی دقت تشخیصی روش pcr را ندارند.
دهقانی عنوان کرد: برای اینکه بتوانیم این بیماری را مدیریت کنیم، جدای از اینکه نیازمند شناسایی بیماران هستیم لازم است که افرادی که در معرض مواجه با بیماری هستند هم شناسایی شوند، به همین دلیل وقتی تست پی سی آر فردی مثبت میشود، اطرافیان آن شخص هم نیاز است که هم تست بدهند و هم اینکه بررسی و مراقبت شوند.
چرا از افراد بدون علامت، تست گرفته میشود؟
مسئول فنی و سرپرست آزمایشگاه مرجع کووید 19 استان یزد در پاسخ به این سؤال که چرا از اطرافیان بیمار کرونایی که بدون علائم بیماری هستند، تست گرفته میشود؟ گفت: برای اطرافیان بیمار کرونایی معمولاً استفاده از تستهای رپید توصیه میشود تا بتوانیم اگر فردی هنوز علامتدار نشده و امکان آلوده سازی دیگران را دارد، سریعتر تشخیص داده و فرد را ایزوله کنیم.
وی همچنین در پاسخ به این سال که آیا امیکرون با تست pcr قابل تشخیص است یا خیر؟ گفت: بله کاملاً توسط تست pcr میتوان نوع سویه کرونا را تشخیص داد.
دهقانی با بیان اینکه تست رپید برای شناسایی سویههای کرونا قابل استفاده است، افزود: اما در تست رپید نمیتوان تشخیص داد که کدام نوع کرونا به فرد منتقل شده است.
بدون تردید یکی از راههای شناسایی ویروس کرونا با سویههای مختلف آن، انجام تستهای تشخیصی است که مطمئنترین راه برای سرعت بخشیدن به شناسایی ویروس و مدیریت آن است.
انجام سریع تستهای کرونایی برای ایمن نگه داشتن اطرافیان از کرونا
خودداری از انجام آزمایشهای کرونایی که متاسفانه در بین برخی از شهروندان وجود دارد، یکی از خطرناکترین نوع بیتوجهی به شمار میرود زیرا فردی که به کرونا مبتلا میشوند و آزمایش نمیدهند و بدون در نظر گرفتن شرایط در سطح شهر تردد میکند، باعث انتشار آن و وخامت اوضاع جامعه میشوند.
بنابراین اگر با علائمی مثل آبریزش بینی، گلودرد، سرفه، درد عضلانی، کمردرد، خستگی و رخوت و از دست دادن بو یا مزه مواجه شدیم بهتر است که در سریعترین زمان ممکن نسبت به انجام تستهای تشخیص کرونا اقدام کنیم تا اطرافیانمان را در مقابل این ویروس ایمن نگه داریم.
گزارش از محمد جواد خاکپور
Related Assets:
-
بستری ۳۰ کودک کرونایی در بیمارستانهای استان یزد
-
آمار جهانی کرونا؛ ۲اسفند/ ابتلای بیش از ۱.۲ میلیون نفر+ جدول
-
علت افزایش دوباره مرگهای کرونایی چیست؟
-
پلمب دو واحد آزمایشگاهی تست جعلی کرونا در میبد و اردکان
-
انجام اولین تست سریع کرونا در شهرستان خاتم
-
انجام تست سریع کرونا در طرح محله محور شهید سلیمانی در یزد