دو لبه قیچی تفرقه چگونه پایگاه عظیم اجتماعی مسلمانان را از کار انداخته است؟
یزدرسا؛ بیش از یک ونیم میلیارد نفر از جمعیت کره زمین را مسلمان تشکل میدهند. جمعیت عظیمی که به واسطه آن میتوان اقدامات مهم و تعیینکننده را در جهان به راه انداخت و در مناسبات دنیا موثر ظاهر شد. با این همه، عدم انسجام لازم بین گروههای مختلف مسلمان موجب شده است که نه تنها این ظرفیت عظیم مورد استفاده قرار نگیرد و مسلمانان در مناسبات جهانی، جایگاه درخوری نداشته باشند؛ بلکه حتی شاهد وضعیت اسفبار بسیاری از کشورهای اسلامی هستیم.
بسیاری از مشکلاتی را که مسلمانان و کشورهای اسلامی با آن مواجه هستند، غرامتهایی است که به واسطهی همین اختلافها و تفرقهاندازیها میپردازند. به راستی اگر بدنهی اجتماعی یک ونیم میلیاردی مسلمانان مورد استفاده قرار میگرفت و این پایگاه عظیم اجتماعی با هم متحد و منسجم عمل میکردند، آیا باز هم از بسیاری از مشکلاتی که امروز مسلمانان با آن مواجه هستند، خبری بود؟! و آیا باز هم شاهد آوارگی مسلمانان در فلسطین، افغانستان، عراق، میانمار، پاکستان، بحرین، عربستان و... بودیم؟! آیا اگر به جای پرداختن به مسائل تفرقهانگیز، از ظرفیت عظیم یک ونیم میلیارد مسلمان، به درستی استفاده میشد، باز هم شاهد این وضعیت اسف بار و عقبماندگیهای کشورهای اسلامی بودیم؟! و آیا در همهی این موارد، دست فعال دشمنان و کشورهای سلطه گر دیده نمیشود؟!
کشورهای استکباری و دشمنان اسلام که به درستی انسجام و اتحاد گروههای مختلف اسلامی را خطری برای چپاولگریهای خود میدانند، به هر دری میزنند تا مانع انسجام مسلمانان شوند و از هر فرصتی برای اختلافافکنی بین مسلمانان استفاده میکنند. از مهمترین حربههای این دست از کشورها که انگلیس و آمریکا در راس آنها قرار دارند، اختلافهای مذهبی و قومی است که برای تفرقهافکنی بین مسلمین مورد استفاده قرار میدهند. دامن زدن به اختلافهای مذهبی بین مسلمانان در حالی است که گروههای مختلف اسلامی علیرغم تفاوتهایی که با هم دارند، دارای اشتراکهای زیادی هستند که با تمرکز بر این اشتراکها میتوانند به طور منسجم در مناسبات جهانی نقشآفرین باشند.
اتفاقا یکی از مهمترین اشتراکات کشورهای اسلامی، وجود دشمن مشترک برای آنها است. دشمن مشترکی که برای نیل به اغراض خود سعی میکند بین صفوف مسلمین اختلاف ایجاد کند و مانع انسجام آنها شود. اختلافهایی که البته بسیاری از آنها متاسفانه به واسطه خود گروههای اسلامی صورت میگیرد و برخی از مسلمانان به پیاده نظام دشمن تبدیل میشوند. نکته جالب توجه اینکه گروههای مختلف اسلامی که بر مسائل تفرقهافکن دامن میزنند، در حالی علیالظاهر مخالف یکدیگر مینمایانند که در عمل از یک آبشخور واحد نشات میگیرند و یک مرکز واحد است که آنها در این مسیر خطدهی میکند!
رهبر معظم انقلاب که در کنار حضرت امام(ره) منادی اصلی وحدت بین مسلمین محسوب میشوند، امروز پرچمدار این عرصه هستند و همواره بر لزوم اتحاد و انسجام بین گروههای مختلف اسلامی تاکید کردهاند و شعیان و اهل تسنن را به اتحاد با یکدیگر دعوت کردهاند. ایشان روز گذشته و به مناسبت میلاد باسعادت پیامبر اعظم(ص) بار دیگر دستهای تفرقهانداز را مورد انتقاد قرار دادند و نسبت به این اختلافافکنیها هشدار دادند: «امروز دو اراده در این منطقه با یکدیگر در تعارضند: یک اراده، ارادهی وحدت است؛ یک اراده، ارادهی تفرقه است. ارادهی وحدت، متعلّق به مؤمنین است؛ فریاد اتّحاد و اجتماع مسلمین از حنجرههای بااخلاص بلند است و مسلمانها را دعوت میکنند به اینکه به مشترکاتشان توجّه بکنند؛ اگر این[طور] بشود و اگر این وحدت اتّفاق بیفتد، وضعی که امروز مسلمانها دارند دیگر به این شکل نخواهد بود و مسلمان عزّت پیدا خواهد کرد. امروز شما ملاحظه کنید از منتهاالیه شرق آسیا در میانمار مسلمانکشی هست، تا غرب آفریقا در نیجریه و امثال اینها؛ همهجا مسلمانها [کشته میشوند]؛ حالا یکجا به دست بودایی کشته میشوند، یکجا به دست بوکوحرام و داعش و امثال اینها کشته میشوند. یک عدّهای هم در این آتشها میدمند؛ شیعهی انگلیسی و سنّی آمریکایی مثل هم هستند؛ همه، دولبهی یک قیچی هستند؛ سعیشان این است که مسلمانها را به جان هم بیندازند؛ این پیام ارادهی تفرقه است که ارادهی شیطانی است؛ امّا پیام وحدت این است که اینها از این اختلافات عبور بکنند، در کنار هم قرار بگیرند، با هم کار کنند.»
وحید سالار