رونق مصرف لبنیات سنتی در سایه بیکیفیتی لبنیات صنعتی/افزایش همزمان تب مالت و مراکز لبنیات سنتی در یزد!
به گزارش یزد رسا به نقل از آوایاقتصاد، چند سالی است در سطح استان شاهد افزایش قابل توجه مراکز عرضه لبنیات سنتی هستیم. مردم نیز از این مراکز به خوبی استقبال کرده و این مراکز با تقاضای خوبی از سوی مردم مواجه هستند.
افزایش مصرف لبنیات سنتی در حالی است که شیوع بیماری تب مالت در استان یزد رو به افزایش است. کارشناسان مربوطه نیز بارها به رابطه مستقیم مصرف لبنیات فلهای با ابتلا به تب مالت تاکید کردهاند.
گفتنی است مراکز عرضه لبنیات سنتی از نظر محیطی و بهداشتی کنترل میشوند اما نظارتی بر محصولات عرضه شده در این مراکز وجود ندارد به عبارتی از سوی هیچ سازمانی بر سلامت و کیفیت محصولات لبنی سنتی نظارتی صورت نمیگیرد.
تبلیغاتی که برای مصرف لبنیات سنتی یا ارگانیک در بین مردم انجام شده، مصرف لبنیات غیر پاستوریزه را در بین مردم افزایش داده و گرایش مردم به مصرف این نوع مواد لبنی بیشتر شده و همین امر عامل افزایش موارد ابتلا به بیماری تب مالت است.
از عمده دلایل گرایش زیاد مصرفکنندگان به استفاده از لبنیات سنتی را میتوان به کیفیت پایین و افزایش مداوم قیمت لبنیات صنعتی اشاره کرد. بطور کلی عموم مردم به لبینات سنتی اعتماد بیشتری دارند که این خود ریشه در عملکرد صنایع لبنی دارد.
در استان یزد در حال حاضر 23 واحد تولیدی فراورده های لبنی سنتی و صنعتی بزرگ و کوچک به ثبت رسیده که تعدادی تعطیل و مابقی با ظرفیت کمتر از 50% و حتی بعضا کمتر از 20% و با نفسی بریده در این فضای رکود اقتصادی بکار خود ادامه می دهند.
مشکلات صنایع لبنی در حالی است که اغلب آنها شیر مورد نیاز خود را با قیمت راضی کنندهای از دامداریها خریداری نمیکنند. دامدار نیز نمیتواند شیر خود را بیش از 24 ساعت نگه داری کند و به نوعی دامدار مجبور است به قیمتی که از سوی کارخانه تعیین میشود شیر خود را بفروشد.
دامداریها نیز به علت پایین بودن قیمت خرید شیر از سوی صنایع لبنی ترجیح میدهند محصول خود را به مراکز عرضه لبنیات سنتی که عمدتا خود در آن شریک هستند به قیمتی بالاتر بفروشند.
طبق جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی سازمان استاندارد یزد، بیش از 30 درصد لبنیات صنعتی موجود در بازارمطابق با استانداردهای لازم نیست. این آمار نگرانکننده، هشداری برای تمام مسئولین مربوطه بوده و لازم است برای جمع شدن این افتضاح در سطح استان اقدامی اساسی انجام گیرد.
متاسفانه بالابودن بار میکروبی در نمونههای مورد آزمایش یکی از عمده ترین مشکلات لبنیات عنوان شده که باعث بروز بسیاری از بیماریهای گوارشی خواهد شد.
همه کارخانجات لبنی دارای یک مسئول فنی هستند که به عنوان نماینده سازمان استاندارد در کارخانه حضور دارد و مسئولیت بررسی و نظارت بر محصولات تولیدی کارخانه را بر عهده دارد.
با این وجود گزارش اخیر نشان داد که سازمان استاندارد سطح نظارت خود را به کف بازار آورده است درحالی که باید قبل از عرضه، محصولات لبنی که بسیار حساس هستند مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.
ناگفته نماند خبرهایی از این دست کم نیست هنوز جامعه، خبر استفاده صنایع لبنی از روغن پالم را در ذهن دارد. ضعف صنایع لبنی، کیفیت پایین محصولات آن ها در کنار این اخبار از یک سو و تبلیغات و تفکرات موجود در جامعه از سوی دیگر بر رغبت افراد به استفاده از لبنیات سنتی افزوده است.
بر اساس شواهد و قراین موجود و به دلایل مختلف و علیرغم تولیدات فراورده های لبنی متعدد در کشور و در استان یزد، مصرف این ماده غذایی و حیاتی به نازل ترین سطح خود نسبت به چند سال گذشته رسیده است.
وقتی نوع نگاه در برنامه های توسعه، نگاه درمان محور می شود، نه سلامت محور
بر اساس آمار ارائه شده توسط مسئولین، سرانه مصرف شیر در استان یزد حدود 105 کیلوگرم در سال است که این میزان با استانداردهای دنیا فاصله چشمگیری دارد به گونهای که سرانه مصرف شیر در دنیا 300 کیلوگرم در سال است.
کارشناسان پایین بودن میزان مصرف شیر در استان و کشور را بسیار نگران کننده و خطرناک دانستهاند و چنان چه به آن توجه نشود؛ در آینده هزینه های گزافی را باید در زمینه درمان پرداخت نماییم.
عمدتا کاهش شدید مصرف و سیر نزولی آن را به دلیل حذف یارانه شیر می دانند اما واقعیت این است که گره کار را باید در یکسری علل و عوامل مختلف دنبال کرد.
در میان علل و عوامل مطرح میتوان مشکلات ناشی از فرهنگ مصرف و سبک زندگی مردم، عدم دسترسی به مراکز توزیع لبنیات سالم و مطمئن، نقدینگی و مشکلات بازار، دانش مدیریتی، ضعف در تحقیق و توسعه، ضعف اعتمادی مردم به سیستم های نظارتی و کنترلی (بهداشت- استاندارد) و در نهایت قیمت تمام شده این محصول را بعنوان اصلی ترین علل کاهش مصرف لبنیات در استان یزد برشمرد.
شیر به عنوان یک غذای کامل در سبد غذایی انسان نقش مهمی دارد و کاهش مصرف شیر و لبنیات قطعا در رشد و تراکم استخوانی بدن تاثیر منفی خواهد گذاشت که پوکی استخوان و نارسایی در رشد، ناراحتی های تنفسی و ... را میتوان انتظار داشت.
مشکلات صنایع لبنی استان، تولید در کمتر از ظرفیت، کیفیت پایین محصولات لبنی صنعتی، پایین بودن مصرف شیر و افزایش مراکز عرضه لبنیات سنتی و به دنبال آن افزایش بیماریهایی همچون تب مالت و پوکی استخوان بسیاری دیگر از مشکلات که همه بهم وابسطه هستند؛ نیازمند تدبیر مسئولین است تا با حل مشکلات صنایع لبنی وضعیت سلامت جامعه را نیز بهبود بخشند.
دوستی به مزاح گفت: دوستان امروز آب زیاد بخورید...چون نیترات دارد و برای دفع وایتکس داخل شیر که برای دفع سرب توی هوا خوردید مفید است!!