سقوط آمار سقط جنین ناشی از اختلالات ژنتیک در یزد/انجام 600 سقط قانونی تاکنون به خاطر اختلالات ژنتیکی
به گزارش یزدرسا، افزایش آگاهی نسبت به بهبود سبک زندگی و اهمیت ارتقای آن در جامعه و برخورداری از سلامت از ضروریات است؛ خیلیها دوست دارند صاحب فرزند شوند؛ همه ما میدانیم که یکی از بهترین روزهای زندگی ما روزی است که پدر یا مادر و صاحب فرزند میشویم؛ شاید بهترین روز زندگیمان باشد؛ اینکه فرزندمان سالم باشد و بتواند روزهای خوشی را برایمان به ارمغان بیاورد و سختیهایمان در این راه کم شود، خیلی خوشحالمان میکند؛ اما چه باید کرد: مقوله مهم مشاوره ژنتیکی قبل از ازدواج و غربالگری قبل از بارداری یکی از راهکارها برای رسیدن به این هدف است.
اختلالات ژنتیکی ناشی از ازدواجهای فامیلی یکی از مهمترین دلایل تولد کودکان معلول است و با افزایش آمار ازدواجهای فامیلی و مراجعه نکردن به مراکز مشاوره ژنتیک بیشتر هم شده است.
بر اساس آمارهای جهانی 3 تا 4 درصد مرگومیر نوزادان به سبب اختلالات ژنتیکی رخ میدهد و حتی در دورترین ازدواجهای فامیلی هم 5 تا 6 درصد احتمال تولد کودک معلول در خانواده وجود دارد که با احتمال تکرار معلولیتها در فرزندان بعدی خانوادههای نیز همراه است.
بر همین اساس، کارشناس دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، در رابطه با غربالگری ژنتیک در یزد گفت: مشاوره و آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج و قبل از تولد ازجمله خدماتی است که بهزیستی استان یزد برای جلوگیری از تولد کودکان معلول انجام میدهد.
سعیده مظفری با بیان اینکه در حال حاضر 13 کلینیک خدمات ژنتیکی در استان یزد داریم که زیر نظر سازمان بهزیستی فعالیت میکنند، اذعان کرد: از این تعداد 3 کلینیک خدمات مشاوره ژنتیکی دولتی و 10 کلینیک مشاوره ژنتیکی خصوصی هستند؛ البته در حوزه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی هم فعال است.
***عدم پوشش آزمایشهای ژنتیک توسط بیمهها
مظفری در خصوص هزینههای انجام آزمایشهای ژنتیک گفت: علیرغم اهمیت انجام این آزمایشهای متأسفانه هزینههای آن تحت پوشش بیمه نیست اما سازمان بهزیستی کمکهزینههایی بابت انجام این آزمایشهای پرداخت میکند.
کارشناس مسئول پیشگیری از معلولیتهای اداره کل بهزیستی استان گفت: در سال گذشته سازمان بهزیستی حدود 400 میلیون تومان کمکهزینه انجام آزمایشهای ژنتیک به مددجویان این سازمان، خانوادههایی که حداقل یک فرزند معلول ژنتیکی دارند و سایر افراد پرداخت کرده است.
وی با بیان اینکه خدمات مشاوره و آزمایش در کلینیکهای دولتی با نرخ دولتی انجام میشود، ادامه داد: معلولان تحت پوشش بهزیستی این خدمات را در مراکز دولتی بهصورت رایگان دریافت میکنند و افرادی که توانایی پرداخت کامل هزینه مشاوره ژنتیک را ندارند، میتوانند یاری برگ تهیهکرده و از خدمات با تخفیف 50 درصدی بهرهمند شوند.
مظفری با تأکید بر نقش مؤثر ژنتيک در گسترش معلوليت، خاطرنشان کرد: خوشبختانه با انجام برنامههای پيشگيرانه توانستيم درصد ورود افراد داراي معلوليت به جامعه جلوگيري کنيم.
وی ادامه داد: خوب است که متخصصان زنان و زایمان آگاه شدهاند و تقریباً همه زنان باردار را به انجام مشاوره و آزمایش غربالگری ژنتیک ارجاع میدهند.
***اجرای طرح پیشگیری از معلولیت در مدارس استان یزد
کارشناس دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی یزد گفت: طی 6 ماهه اول سال 97، تعداد 38 مورد سقط قانونی به دلیل اختلالات ژنتیکی داشتهایم و این آمار نسبت به سالهای قبل کاهش چشمگیری داشته است.
وی در مورد دلیل این کاهش اذعان کرد: طی سالهای 94 و 95 آمار سقط ناشی از اختلالات ژنتیکی در استان یزد بالا بود؛ بهطوریکه از سال 94 تاکنون 584 سقط قانونی ناشی از اختلالات ژنتیکی داشتهایم.
مظفری با اشاره به اینکه از سال 95 تاکنون مشاوره ژنتیکی قبل از ازدواج اجبار شد و افراد از دفاتر ازدواج به مراکز مشاوره ژنتیکی ارجاع داده میشوند، افزود: مشاوره ژنتیکی قبل از ازدواج و آگاهسازی پیشگیری از معلولیتها در دبیرستانها برای دانش آموزان پایه دهم و یازدهم و انجام آزمایشهای غربالگری قبل از تولد ازجمله عوامل تأثیرگذار برای کاهش آمار سقط در استان یزد بوده است.
انتهای پیام/3857