فرونشست دشت اردکان؛ پیامد برداشت بی رویه آب/ دشت یزد_اردکان سالانه 12 سانتیمتر فرونشست میکند!
به گزارش یزدرسا به نقل از اردکان گویا، به تازگی در فضای مجازی تصاویری از فرونشست های دشت یزد اردکان پخش شد که خبرنگار اردکان گویا را برای تهیه گزارش و اطلاع از اوضاع این دشت ترغیب کرد.
کارشناس مسئول محیط طبیعی اداره حفاظت محیط زیست استان یزد در خصوص ایجاد این فرونشست ها در دشت یزد اردکان گفت: فرونشست دشتها در نتیجه برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی ایجاد میشود.این موضوع در دشتهایی که با بیلان منفی آب روبرو هستند، رخ می دهد. به زبان ساده دخل و خرج آبی این دشتها با هم جور در نمیآید.
اعظم حبیبی پور با اشاره به فسیلی خواندن برخی از منابع آبی افزود: این آبهای زیرزمینی در دوره زمانی بسیار طولانی شکل گرفته اند و ذخایر آبی فسیلی به حساب می آیند. این یعنی وقتی صنایع پرآبخواهی نظیر فولاد، گندله سازی، کاشی و سرامیک و .... ایجاد می شود و یا معادن عظیم تا رسیدن به سطح ایستابی برداشت می کنند و یا محصولات کشاورزی پرآبخواه به صورت غرقابی تولید و بعضا صادر می شود، از پسانداز قدیمی منابع آب در دل زمین که طی میلیونها سال شکل گرفته استفاده کرده ایم.
وی ادامه داد: نکته مصیبتبار چنین استفاده ای این است که وقتی این لایهها از آب خالی شوند و فرونشست زمین اتفاق بیفتد دیگر قابل جبران نیست و به وضع قبلی نمیتوان برگشت. حتی اگر بتوانیم به صورت مصنوعی به زمین آب تزریق کنیم نیز فایدهای ندارد. به عبارتی می توان گفت با برداشت بی رویه منابع آب، معادله و توازن طبیعت بر هم خورده و پی و فونداسیون طبیعت نشست کرده است.
حبیبی پور با اشاره به عدم تاثیر خشکسالی با فرونشست زمین اظهار داشت: درست است که طی خشکسالی ورودی آب به سیستم کاهش مییابد، اما منابع آب زیرزمینی در آبخوانها از گذشتههای دور در لایههای زیرین زمین وجود داشتهاند. حتی ممکن است وضع بارش خوب باشد و به جای خشکسالی، تَرسالی داشته باشیم؛ اما به قدری از منابع آب برداشت بیرویه داشته باشیم که باز هم به فرونشست زمین منجر شود.
وی در خصوص تاثیر این فرونشست بر آینده اردکان و یزد گفت: کجشدن لولههای نفت و گاز، به وجود آمدن شکافهای عمیق در سطح زمین، شکستن و تخریب جاده، پل، راه آهن و خرابی ساختمانها از مهمترین نشانهها و خسارات فرونشست زمین است.
رئیس اداره محیط طبیعی یزد تصریح کرد: فرونشست زمین اتفاقی است که در نتیجه مدیریت غلط منابع آب و پیامدهای ناگواری است که بر اثر حفر چاههای مجاز و غیرمجاز ایجاد شده است و نتیجه آن رسیدن به نقطه بیبازگشت فرونشست دشت است.
وی اذعان کرد: باید بپذیریم اگر در بسیاری از نقاط کشور توسعه ناپایدار و کوتاهمدت نداشته باشیم، بسیار بهتر ازاین است که با خالی کردن منابع آب زیرزمینی، تیشه به ریشه حیات و تمدنمان بزنیم.
اعظم حبیبی پور ادامه داد: کارشناسان محیطزیست همواره تأکید کردهاند وقتی ما در برداشت از منابع زمین قوانین مشخصی وضع نکنیم، یا قوانینی که وضع کردهایم را زیر پا بگذاریم، زمین انتقام خود را از ما میگیرد. وضع امروز دشتهای ما نتیجه زیر پا گذاشتن و بیتوجهی به قوانین طبیعت و بر هم زدن معادلاتی است که در محیط طبیعی وجود داشته است.
رئیس اداره محیط طبیعی استان در خصوص راهکارهای جلوگیری از این فرونشست ها تاکید کرد: همه کارها باید براساس اصول آمایش سرزمین انجام شود. به اسناد بالادستی کشور و استان نظیر سند آمایش و سند توسعه واقعا توجه شود و از توسعه ناپایدار و درمان های موقت و زودگذر پرهیز شود.
در صورت ادامه وضع فعلی چشمانداز خوبی برای استان نمیتوان متصور بود. اگر دست روی دست بگذاریم، خسارتهای فعلی در دهه های آینده تشدید می شود و علاوه بر فرونشست دشت، شاهد بیابانی شدن بیشتر اراضی خواهیم بود. این یعنی پوشش گیاهی و جانوری که در منطقه وجود دارند روز به روز ضعیف تر خواهند شد و از بین خواهند رفت و با هجوم ریزگردها مواجه خواهیم شد. همه اینها به هم ارتباط دارد. به این ترتیب ادامه روند فعلی، موجب مهاجرتهای عظیم و کوچ گسترده مردم خواهد شدکه ابعاد وخیم اجتماعی و اقتصادی خواهد داشت.
وی در پایان وضعیت فرو نشست دشت یزد_اردکان را بر اساس سازمان نقشه برداری کشور حدود 12 سانتی متر در سال دانست.
انتهای پیام/ر
Related Assets:
-
عامل ۲۰ درصد فرونشستهای شهر یزد فرسوده بودن شبکه فاضلاب است
-
نگاهي به آداب و رسوم مردم اردکان در ماه مبارک رمضان
-
تصاویری از کاوش باستانشناسان کشوری در محوطه تاریخی ترکآباد اردکان
-
گله نانواهای اردکانی از کیفیت پایین آردهای تحویلی/ گرمای تنور را به عشق نان حلال تحمل میکنم
-
عکس/ برخورد پراید با تیر برق در اردکان
-
مراسم احيا در مساجد کمتر ديده شده اردکان به روايت تصوير