وضعیت امروز افغانستان؛ نماد بارز اعتماد به آمریکا
به گزارش یزدرسا، حوادث اخیر افغانستان در عین اینکه بسیار دردآور و تأسفبار است، اما درسها و عبرتهای قابل تأملی نیز به همراه دارد. حضور 20 ساله ایالات متحده آمریکا در افغانستان، نه تنها هیچ آوردهای از نظر اقتصادی و فرهنگی و امنیتی به دنبال نداشت بلکه، امروز آمریکاییها افغاستان را با انبوهی از مشکلات به طالبان دادند و خارج شدند.
آمریکا پس از بیست سال کشتار و جنایت در افغانستان حکومت را به طالبان داد و خارج شد!
رهبر معظم انقلاب چند روز قبل در مراسم مشترک دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری نیروهای مسلح فرمودند: «ارتش آمریکا که خب مجهّز به انواع تجهیزات گوناگونِ متعارف و فوق متعارف است، وارد کشور همسایهی ما افغانستان شدند برای اینکه حکومت طالبان را سرنگون کنند؛ بیست سال در این کشور ماندند و کشتار کردند و جنایت کردند و اشغال کردند و مواد مخدّر را ترویج کردند و زیرساختهای محدود این کشور را نابود کردند؛ بعد از بیست سال، حکومت را دادند به طالبان و خارج شدند؛ یعنی آمده بودند که طالبان را از قدرت ساقط کنند، بیست سال هم این جور با این وضعیّت در این کشور ماندند و این همه جنایت، این همه تلفات، این همه هزینههای مادّی و انسانی کردند، آخرش هم حکومت را رها کردند در دست طالبان و از کشور بیرون رفتند و برگشتند.»
ناامنی مطلق و رشد گروههای تروریستی، دستاورد آمریکا برای افغانستان بود
غربگرایان 20 سال قبل و با ورود آمریکا به افغانستان، این اقدام را در راستای منافع افغانستان عنوان میکردند و اینگونه تبلیغ میکردند که در آینده دستاوردهای حضور آمریکا در افغانستان را شاهد خواهیم بود. امروز اما بیش از هر زمانی بطلان این ادعاها خود را نشان داد.
سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: عدم توسعه، افزایش 15 برابری تولید مواد مخدر، گسترش انواع گروههای تروریستی، ایجاد ناامنی مطلق و عدم حضور اقشار مختلف در ساختار حکومتی، از جمله دستاوردهای حضور 20 ساله آمریکاییها در افغانستان است و همین مسائل عاملی بود که هر کسی که با پرچم ایجاد امنیت نسبی وارد مناطق مختلف افغانستان میشد مردم به او روی خوش نشان میدادند.
وی تأکید کرد: دولت کاملا فاسد و غربزده اشرف غنی بلایی سر مردم آورده بود که مردم کاملا این آمادگی را داشتند که با طالبان و یا هر جریان افغانستانی که پرچم مقابله با فساد را بلند میکرد، همکاری کنند.
صدرالحسینی بیان کرد: خواسته کنونی مردم افغانستان امنیت است و امروز موقعیت جدیدی برای این کشور به وجود آمده است، بر همین اساس نباید اجازه داد بار دیگر در افغانستان مسلمانکشی شود.
ادامه بحران در افغانستان به نفع آمریکا است
آمریکاییها هرچند بعد از 20 سال چارهای جز این نداشتند که از افغانستان خارج شوند، اما همچنان به دنبال درگیری و نزاع در این کشور هستند و ادامه بحران در افغانستان را به نفع خودشان میدانند و بر همین اساس بهترین سناریو برای ایالات متحده درگیری و جنگ بین گروههای مختلف در افغانستان است.
در همین ارتباط ابوالفضل ظهرهوند سفیر پیشین ایران در افغانستان در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: در حال حاضر مهمترین مسئله در افغانستان اداره ساختار موجود است، شرایط امروز افغانستان با گذشته بسیار تغییر کرده است و افغانستان امروز با مثلا 20 سال قبل قابل قیاس نیست.
وی افزود: فساد ساختار سیاسی که در افغانستان بود و وجود رهبران خسته و ناکارآمدی که از دهههای گذشته بودند و با شرایط اشرف غنی جلو آمدند، موجب شد تا طالبان فرصتی داشته باشد که بتواند در شرایط کنونی خودش را نشان دهد.
ظهرهوند با بیان اینکه هیچ قومیتی در افغانستان اکثریت قاطع را ندارد، عنوان کرد: در حال حاضر بدنه اجتماعی در افغانستان سر ندارد و آمریکاییها دنبال شکل دادن به اعتراضات اجتماعی هستند اما هدف آنها نه یکپارچه کردن افغانستان بلکه هدفشان بهم زدن هرچه بیشتر اتحاد مردم افغانستان است.
سفیر اسبق ایران در افغانستان تأکید کرد: فرصت طلایی برای ایران به وجود آمده که آمریکاییها از منطقه دارند خارج میشوند لذا ما باید امنیت پایدار، صلح و توسعه را کلید بزنیم و نباید دیگر بحران ادامه پیدا کند، اما تمامیتخواهی قومی موجب تداوم بحران در افغانستان خواهد شد که اتفاقا این بحران برای آمریکاییها مزیت محسوب میشود.
آنچه در افغانستان رخ داد، آبروریزی بزرگ برای آمریکا بود
خروج آمریکا از افغانستان، البته اتفاق خوبی برای مردم منطقه و افغانستان خواهد بود و یقینا این اتفاق چیزی جز شکست برای ایالات متحده محسوب نمیشود. به ویژه آنکه دولت وابسته به آنها در افغانستان حتی یک ماه هم نتوانست دوام بیاورد و با کمترین مقاومت، کشور را تحویل طالبان داد.
فواد ایزدی استاد دانشگاه تهران در این رابطه میگوید: آمریکاییها در افغانستان شکست خوردند و این شکست هم مربوط به امسال نیست، بلکه خیلی سال قبل شکست خوردند؛ البته آنها سختشان بود که این شکست را بپذیرند و از افغانستان خارج شوند. شکست آمریکا در مقابل گروهی مانند طالبان به نوعی آبروریزی برای آمریکاییها بود.
وی معتقد است: این اتفاقی که در افغانستان افتاد و برای آمریکا فاجعه شد، بر اساس تحلیل غلط آنها بود و حتی رئیس ستاد کل ارتش آمریکا گفت برآورد ما این بود که ارتش و حکومت افغانستان میتواند یکی دو سال در برابر طالبان مقاومت کند و اصلا برآوردشان این نبود که بعد از 11 روز ارتش و دولت از هم میپاشد.
لیبرالهای وطنی و تلاش برای ورود ایران به جنگ خانمانسوز در افغانستان
در این اما به نظر میرسد، اوضاع افغانستان و شکست و فاجعهآفرینی آمریکاییها در این کشور، برای غربگرایان داخل ایران نیز به شدت گران آمده است و آنها نیز به هر نحوی تلاش میکنند عصبانیت خودشان را بروز دهند.
فوأد ایزدی کارشناس مسائل بینالملل در همین ارتباط میگوید: آنچه در افغانستان رخ داده این است که تفکر غربگرایی در افغانستان نابود شده است چرا که نماد آن اشرف غنی بود که نهایتا از کشور فرار کرد و البته طبیعی است که برخی غربگرایان در ایران هم از این مسئله ناراحت باشند.
بر همین اساس، لیبرالها و غربگرایان که دهها سال است حضور ایران در منطقه و کمک به کشورهای دوست و همسایه و مقابله با تروریستهای بینالمللی را مورد هجمه قرار دادهاند؛ امروز از لزوم حضور نظامی ایران در افغانستان سخن میگویند و به هر نحوی تلاش دارند ایران را وارد درگیری در افغانستان کنند.
کامران غضنفری تحلیلگر و محقق سیاسی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با اشاره به تلاش لیبرالها برای سوق دادن ایران به جنگ با طالبان گفت: کسانی که مدام دم از این میزنند که جمهوریاسلامی مردم افغانستان را رها کرده و از آنها حمایت نمیکند در مقابل طالبان عکس العمل نشان نمیدهد؛ همانهایی هستند که سالها است حمایت جمهوری اسلامی از محور مقاومت را مورد هجمه قرار میدادند.
وی اظهار داشت: این افراد نه تنها در قبال جنایتهای متعدد تروریستها رویکرد سکوت را پیشه کردهاند بلکه حتی وقتی ایران به درخواست دولتهای آنها مردم آنجا برای مقابله با گروههای تکفیری مانند داعش کمک میکرد، اینها اعتراض میکردند، اما همین افراد حالا میگویند چرا به افغاسنتان نیرو نمیفرستید و با طالبان وارد جنگ نمیشوید!
چرا ایران در افغانستان مداخله نکرد
برخیها با اشاره کمکهای مستشاری و غیرمستشاری ایران به کشورهای منطقه و مقابله ایران با تروریستها، میگویند چرا همانطور که ایران در کشوری مانند سوریه ورود میکند در مسائل افغانستان نیز ورود نمیکند.
جعفر قنادباشی کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار یزدرسا در همین ارتباط گفت: آنچه موجب شد که ایران در مسئله افغانستان مداخله نکند این است که طرفین دعوا در این کشور -یعنی طالبان و دولت اشرف غنی- هیچ کدامشان برای ما اولویت و برتری ندارند و هیچ کدام از اینها نماینده همه مردم افغانستان نیستند، لذا ورود به این منازعه به معنای نادیده گرفتن و حتی مقابله با بخش قابل توجهی از مردم افغانستان است.
وی یادآور شد: در رخدادهای افغانستان -برخلاف سوریه- هیچ کس از ما دعوت به مداخله نکرد؛ این در حالی است که، زمان حضور داعش در سوریه، از 80 کشور دنیا نیرو به آنجا آمده بود و به نوعی با یک تروریست بینالمللی مواجه بود اما در افغانستان هر دو طرف از مردم افغانستان هستند و نیروی خارجی در بین آنها بسیار کم است.
کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: در واقع حضور ما در سوریه بخشی از مبارزه ما با اسرائیل بود چون رژیم صهیونیستی به دنبال تضعیف کشورهای منطقه است؛ آنها در افغانستان نیز به دنبال این هستند تا به قدری نزاع را بالا ببرند تا فاطمیون که کنار مرزهای اسرائیل هستند برگردند لذا سیاست مقابله با اسرائیل میطلبد تا تلاش کنیم کشور افغانستان به سمت وحدت برود.
قنادباشی تصریح کرد: کسانی امروز از لزوم حضور میدانی ما در افغانستان سخن میگویند که بحث تقابل میدان و دیپلماسی را مطرح میکردند و در عمل نیز زمانی که سردار سلیمانی در میدان بود آنها عملا پشت او را خالی کردنده بودند.
وی بیان کرد: کسانی که انتظار دارند رفتار ایران در افغانستان مانند سوریه باشد تصورشان بر این است که این دو کشور شرایط یکسانی دارند، در حالی که این دو کشور کاملا شرایط متفاوتی دارند.
انتهای پیام/