کسب رتبههای برتر بیکاری و فلاکت برای یزدیها/ یزد پرچمدار بیکاری زنان در کشور شد
به گزارش خبرنگار یزدرسا، عمر دولت دوازدهم در ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ به پایان رسید، اما به علت عدم تغییر بسیاری از مدیران استانی، عمر دولت تدبیر و امید در برخی از استانها بیشتر طول کشیده و حتی در برخی از استانها همچنان مسئولان دولت بنفش بر سرکارند.
اما برای ثبت در تاریخ همچنین فراهم آوردن زمینه ای برای قضاوت و ارزیابی عملکرد مسئولان دولت سیزدهم در استان، در این گزارش قصد داریم برخی از آمار و ارقام اقتصادی استان را مرور کنیم و عملکرد دولت دوازدهم را در یزد در معرض قضاوت مردم قرار دهیم.
کسب رتبه چهارم بالاترین نرخ بیکاری در بین استانهای کشور
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری کل کشور در تابستان امسال به ۹.۶ درصد رسیده که نسبت به فصل مشابه سال گذشته، افزایش ۰.۱ واحد درصدی را نشان میدهد اما این عدد در استان فراتر از میانگین کشوری بوده، به نحوی که رتبه چهارم بالاترین نرخ بیکاری در کل کشور را به خود اختصاص داده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، استان یزد با ۱۳.۶ درصد بعد از استانهای هرمزگان، خوزستان و کرمانشاه بالاترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده است.
شاید تعدادی از کارشناسان علت این رتبه بالای بیکاری در یزد را صنعتی بودن استان و مهاجرپذیر بودن استان ذکر کنند اما وقتی گزارشهای مرکز آمار را مورد بررسی قرار دهیم، مشاهده می کنیم استان قزوین که تقریبا شرایطی مشابه استان یزد دارد با نرخ بیکاری ۶.۲ درصد کمترین میزان بیکاری کشور را دارد.
بیسابقه ترین میزان افزایش تورم در یزد
در یکی دیگر از گزارشهای مرکز آمار ایران در شهریور ۱۴۰۰ مردم استان یزد با بیسابقهترین میزان افزایش تورم طی سالیان اخیر رو به رو بوده اند به نحوی که میزان نرخ تورم ۱۲ ماه اخیر خانوارهای یزدی در شهریور به ۴۵.۹ درصد رسید.
این در شرایطی است که بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان یزد با ۵.۳ درصد افزایش در ماه شهریور بوده است.
۱۸.۵ درصد نرخ بیکاری تحصیلکردههای یزدی
علویراد، یکی از اقتصاددانان برجسته استان و کشور، بیکاری را چالش بزرگ پیش روی دولت سیزدهم دانسته و میگوید: آمارها حاکی از این است که بیش از ۴ هزار بیکار تحصیلکرده دانشگاهی استان یزد تا پایان سال ۹۹ دارای مدرک فوق لیسانس و بالاتر بودهاند که این میزان، ۱۵ درصد از مجموع بیکاران تحصیل کرده دانشگاهی استان را تشکیل میدهد.
علویراد معتقد است: استان یزد نباید به آمارهای کشوری مثل صنعتیترین و معدنیترین استان و غیره، دلخوش کند، چرا که نرخ بیکاری تحصیلکردههای دانشگاهی استان یزد در سال ۹۹ به ۱۸.۵ درصد رسید، در حالی که آمار کل کشور در این زمینه ۱۴.۲ درصد بود.
وی تصریح کرد: با توجه به اطلاعات تازه منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، به نظر میرسد موضوع آمار بالای تحصیلکردههای دانشگاهی پس از چالش تأمین منابع آب، پیچیدهترین چالش روی میز تیم دولت رئیسی در استان یزد باشد زیرا این موضوع، مشکلی نیست که با ظرفیتهای فعلی استان یزد قابل حل باشد و لازم است دلسوزان واقعی استان، آستین همت خود را بالا بزنند.
استان یزد بالاترین فاصله طبقاتی در میان همسایگان را دارد
در ادامه بررسی دادههای آماری به یک آمار ترسناک در زمینه یزد میرسیم که نشان از آن دارد که اگر رویههای اقتصادی فعلی استان تغییر نکرده و دچار اصلاح نشود، به زودی با حجم بالای هزینههای سنگین اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در استان یزد مواجه خواهیم بود، این آمار مربوط به دادههای ضریب جینی (معیار فاصله طبقاتی) مرکز آمار ایران برای سال ۱۳۹۹ است.
بر اساس این آمار استان یزد به لحاظ فاصله طبقاتی به بالاترین سطح در ۱۰ سال گذشته رسیده این در شرایطی است که همسایگان استان یزد پایینتر از یزد هستند.
ضریب جینی استانهای یزد، فارس، کرمان و اصفهان در سال ۱۳۹۹ به ترتیب ۰/۳۲۹۹، ۰/۳۱۸۵، ۰/۳۰۵۰ و ۰/۲۹۴۳ گزارش شده است.
رتبه اول دیگری برای یزد؛ تورم ماهانه گروه خوراکیها و آشامیدنیها
در شرایطی که نرخ تورم ماهانه گروه خوراکیها و آشامیدنیها در کل کشور به صورت متوسط پنج درصد بوده اما این عدد در یزد به مراتب بالاتر از میانگین کشوری بوده و به ۹.۸ درصد در شهریور ۱۴۰۰ رسیده است که بر اساس گزارش مرکز آمار نشان از آن دارد که استان یزد در این زمینه بالاترین نرخ تورم ماهانه را به خود اختصاص داده است.
با بررسی این آمار مشخص می شود از سال ۹۷ تاکنون استان یزد با این حجم فشار تورمی ماهانه روبهرو نبوده است.
این عدد بالا نشان از آن دارد که هزینههای خانوار یزدی به صورت ماهانه به شکل قابل توجهی افزایش یافته است.
استان یزد پرچمدار بیکاری زنان در کشور در سال ۱۳۹۹
نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۹ نشان می دهد استان یزد با ۲۸.۸ درصد، همچنان در صدر نرخ بیکاری زنان در کشور است و این در شرایطی است که نرخ بیکاری زنان تحصیلکرده دانشگاهی استان یزد در سال ۹۹ به۳۷ درصد رسیده است که بالاتر از نرخ میانگین کشوری یعنی ۲۳ درصد است.
به گفته عباس علوی راد، استاد برجسته اقتصاد کشور، عملکرد دولت روحانی در زمینه اشتغال زنان در استان یزد در حد فاجعه است و تنها به گفتار درمانی پرداخته و دیگر هیچ !!
شیب تند افزایش ماهانه تورم در روستاهای استان یزد
نرخ تورم برای خانوارهای شهری یزد در شهریور به ۴۴.۶ درصد رسیده است که بیشترین نرخ تورم ماهانه در بین استانهای کشور با ۵.۵ درصد به استان یزد رسیده است.
همچنین بر اساس گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم خانوارهای روستایی یزد در مرداد به ۵۳.۶ درصد رسیده که بعد از استانهای کرمانشاه، فارس، ایلام چهارمین جایگاه بالاترین نرخ تورم برای خانوارهای روستایی است که این عدد نسبت به ماه گذشته ۸ دهم درصد افزایش نیز داشته و این در شرایطی است که نرخ تورم خانوارهای روستایی کل کشور ۴۸.۷ درصد بوده که نسبت به ماه گذشته پنج درصد افزایش نشان می دهد.
مستاجران یزدی در آخرین تابستان دولت دوازدهم سوختند
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران میزان اجاره بها واحدهای مسکونی خانوارهای شهری یزد در تابستان ۱۴۰۰ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۲۷.۷ درصد افزایش داشته است.
این عدد در شرایطی حاصل شده که میزان افزایش اجاره بها خانوارهای شهری در سطح کشور ۲۴.۷ درصد بوده در یزد که این آمار بالاتر از متوسط کشوری است و رتبه ۱۵ کشور با بالاترین درصد افزایش نرخ اجاره بها را یزد در سطح کشور به خود اختصاص داده است.
نرخ اجاره بها واحدهای مسکونی خانوارهای شهری یزد حتی نسبت به فصل قبل سال جاری (بهار) ۶.۳ درصد افزایش داشته است.
در دولت تدبیر و امید، شاخص فلاکت در یزد به ۶۰ درصد رسید
شاخص فلاکت اقتصادی استان یزد در نیمه اول سال ۱۴۰۰ به مرز بی سابقه ۶۰ درصد رسید. با انتشار آمارهای رسمی نرخ تورم و بیکاری (مجموع آنها شاخص فلاکت) در پایان شهریور ۱۴۰۰، یک بار دیگر چراغ هشدار یکی از شاخصهای مهم اقتصادی در سطح استان یزد روشن شد که لازم است مسئولان مربوطه به آن توجه کنند.
مرکز آمار ایران نرخ بیکاری استان یزد در تابستان ۱۴۰۰ را معادل ۱۳.۶ درصد (رتبه چهارم بالاترین نرخ بیکاری در کشور) و نرخ تورم دوازده ماهه را در شهریور ۴۵.۹ درصد گزارش کرده است.
بدین ترتیب شاخص فلاکت اقتصادی استان یزد در پایان نیمه اول سال ۱۴۰۰ به رقم بی سابقه ۵۹.۵ درصد رسیده است. این شاخص در همین بازه زمانی برای کل کشور ۵۵.۴ درصد گزارش شده است.
تعطیلی نیمی از تعاونی های یزد
محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد، اشکذر و بخش ندوشن در مجلس شورای اسلامی در مورد عملکرد تعاونیهای یزد اظهار داشت: تعاونیها در تولید و توزیع درآمد سالمترین شبکهها و تشکیلات به حساب میآیند و اگر از طریق تعاونیها اقدام به حضور در اقتصاد کنیم، اثربخشی بالایی را مشاهده میکنیم ولی متاسفانه نتوانستیم در زمینه تعاونی ها موفق عمل کنیم.
این موضوع در شرایطی مطرح می شود که عماد تشکری سرپرست تعاون، کار و رفاه اجتماعی یزد اصرار دارد بگوید یزد، پایتخت تعاونی های کشور است اما وقتی تعداد تعاونیهای موجود، فعال وذغیرفعال استان را مورد بررسی قرار می دهیم، مشخص میشود که تقریبا نیمی از تعاونی های استان غیر فعال است و به طور قطع اثرات غیرفعالی تعاونی ها در اقتصاد کل استان نمود خواهد داشت.
رتبه دوم فقر غذایی در کشور
طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس سه دهک پایین مردم استان یزد دچار فقر غذایی هستند و رتبه دوم فقر غذایی را در سطح کشور به خود اختصاص داده اند.
طبق این گزارش میزان مصرف کالری در سه دهک پائین استان یزد ۱۵۲۲ است و میزان مصرف پروتئین ۵۴ که متاسفانه نشان از فقر غذایی مردم یزد دارد.
تورم سالانه آموزشی رتبه اول کشور
براساس گزارش مرکز آمار ایران، استان یزد بالاترین نرخ رشد خدمات آموزشی در سطح کشور را در سال ۹۹۲۴.۸ درصد به خود اختصاص داده است و این در شرایطی است که نرخ آموزش در تهران ۲۴.۸ و به صورت متوسط در کل کشور ۲۱.۵ درصد است و این بدان معنی است که بسیاری از افراد امکان بهره مندی از خدمات آموزشی را در سطح استان یزد ندارند.
بنابراین برای استان یزد که خدمات آموزش را به عنوان یکی از اولویتهای ۲۲ گانه در چشم انداز بلندمدت توسعه در سند آمایش خود لحاظ کرده این رکورد به هیچ عنوان شایسته نیست و لازم است آسیب شناسی شود.
رتبه های یک ناراحت کننده استان
عباس علوی راد در گفتگو با یزدرسا، با بیان اینکه هرچند بسیاری از مشکلات اقتصادی استان یزد همسو با کلان کشور است، لیکن رتبه های بالای یزد در بسیاری از مشکلات اقتصادی در میان استان های کشور هشدار دهنده است، تصریح کرد: برای بررسی این آمارهای نگران کننده لازم است متخصصان اقتصادی به صورت واقعی و عملی فراخوانده شده و این امارها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
این خلاصه ای کوچک از عملکرد اقتصادی، حکمران خوب استان یزد در دولت تدبیر و امید بود که برای دولت سیزدهم به ارث گذاشته است و حتی میتوان در زمینه های گوناگون دیگری همچون چکهای برگشتی و معوقات بانکی استان، واحدهای صنعتی تعطیل شده و... نیز پرداخت.
هرچه بود به گواهی آمار و ارقام میتوان گفت در دولت دوازدهم روزگار برای مردم نجیب و قانع استان یزد به سختی گذشت و آنها امیدوار به روزهای پیش رو هستند تا شاید دولت سیزدهم بتواند به مرور آثار زیان بار دولت دوازدهم را در زندگیشان کمتر کند.
انتهای پیام/