آب انبارهاي احمد آباد اردکان ميراثي از گذشتگان؛ موهبتي براي آيندگان +تصاویر
به گزارش یزد رسا به نقل از اردکان گويا، آب انبار ها از دیر باز مورد توجه مردم کویر نشین بوده است و ذخیره ی آب در این مناطق یکی از اقدامات حیاطی از سوی ساکنین این دیار بوده است.
شهر احمدآباد اردکان از نظر ساخت آب انبار شاخصو وجود مجموعه ی آب انبارهای 9 و سه تایی دراین شهر بر شاخص بودن این شهر می افزاید.
تراکم و ساخت چندین آب انبار در یک مکان، بخاطر وجود شیب مناسب زمین و بالا بودن زه آب در احمد آباد است.
به عبارت دیگر اگر مکان یابی مجموعه آب انبارهای 3 تایی و 9 تایی احمدآباد مورد توجه قرار دهیم این دو منطقه دارای طراز ارتفاع بالاتری نسبت به مناطق اطراف است و از این رو با حفر خزانه ومخزن آب انبار در عمقی پایین تر، امکان نفوذ آب های شور و تلخ وجود نداشته و این آب انبار ها با آب شیرین قابل شرب قنات پر شده و به این دلیل محل مناسبی برای ساخت آب انبار ها بوده است.
شهردار احمداباد در خصوص این مجموعه ارزشمند آب انبارها گفت: مجموعه 9 تایی آب انبارهای احمدآباد به عنوان مجموعه ای منحصر به فرد تاریخی در سطح کشور شاخص و برندی برای معرفی شهر احمدآباد است ویکی از اولویت های شهرداری وشورای دوره چهارم حفظ و احیای بافت تاریخی در صدر آن این مجموعه وآب انبارهای 3 تایی است که در دستور کار شهرداری قرار گرفت.
حمیدرضا تقوی افزود: از اواخر سال 92 تا پایان سال 93 نسبت به احیای مجموعه آب انبارها اقدام شده که به بازسازی قسمت های آسیب دیده، کف سازی، بدنه سازی و نورپردازی بخشی از مجموعه می توان اشاره کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: در هنگام اجرای پروژه مرمت آب انبار دو آب انبار دیگر نمایان شد که فقط قسمتی از تنوره آن کار شده بود که این دو آب انبار نیز با بدنه ی نمادین محفوظ نگه داشته شد.
تقوی تاکید کرد: در سال 94 نسبت به مرمت مجموعه آب انبارهای 3 تایی که به فاصله کمی از مجموعه آب انبار 9 تایی قرار دارد با مشارکت اداره میراث فرهنگی اقدام هایی صورت گرفت و در مدت این دو سال با اعتبار بالغ بر دویست و پنجاه میلیون تومان علاوه بر مرمت و احیای نمای ظاهری مجموعه، نسبت به ترمیم و استحکام بخشی فضای داخلی تنوره هایی که قابل آبگیری بودند نیز اقدام شد.
شهردار احمدآباد گفت: متاسفانه در حال حاضر با توجه به حفاری های ارگان های خدماتی در سالهای قبل و متصل کردن چاههای فاضلاب به قنات عبوری از داخل مجموعه آب انبارها، منجر به نشت رشته قنات و باعث خسارت به یکی از تنوره ها و بادگیرهای آب انبار شده است که احتمال ریزش و بروز حادثه دور از انتظار نیست.
تقوی ادامه داد: بنا بر تصمیم اتخاذ شده اداره میراث فرهنگی، بادگیر های آسیب دیده تخریب و شهرداری پس از رفع خطر نسبت به قنات عبوری و لوله گزاری آن، نسبت به احیا و بازسازی بادگیر و تنوره های آسیب دیده اقدام می کند.
وی با برشمردن اقدامات شهرداری و اداره میراث فرهنگی افزود: ازدیگر برنامه های شهرداری برای این مجموعه تاریخی می توان به تکمیل نورپردازی کل مجموعه آب انبار های 9 تایی، سنگ فرش کردن مسیرهای عبوری از طرفین مجموعه، مسدود کردن مسیر وسایل نقیله از میان آب انبارها و همچنین مذاکره و پیگیری جهت تملک پلاک زمین موقوفه روبروی مجموعه به منظور بهبود فضای اطراف این آب انبار هااشاره کرد.
نادر پیری محقق اردکان شناس در خصوص مجموعه آب انبار ها گفت:با توجه به ویژگی استثنایی و تراکم این تعداد بادگیر در یک مکان جغرافیایی، در صورت تبلیغ مناسب و مطرح کردن این مجموعه به عنوان یک مجموعه گردشگری میتوان به این امید داشت که در سال های آینده این مکان به عنوان یکی از قطب های جذب گردشگر مطرح شود.
انتهاي پيام/ح.ا