ID : 13145771
گزارش/2شبکه‌ای کردن آب آشامیدنی وبهداشت در روستاهای یزد

آب‌رسانی سیار به 300 روستای استان یزد ادامه دارد/بحران کمیت و کیفیت آب در روستاهای استان


مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان اعلام کرد: سال گذشته 79 منبع آبی روستاهای استان از مدار مصرف خارج شده و عملیات آب‎رسانی سیار به 300 روستای استان از سال گذشته تاکنون متوقف نشده است...

به گزارش یزد رسا، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان اعلام کرد: سال گذشته 79 منبع آبی روستاهای استان از مدار مصرف خارج شده و عملیات آب‎رسانی سیار به 300 روستای استان از سال گذشته تاکنون متوقف نشده است.

همشهری نوشت:خشکسالی پدیده نام آشنای استان، این روزها نشاط و شادابی روستاهای استان را نشانه رفته و بلای جان منابع آبی روستایی شده است.تمام روستاهای استان با کم‌آبی و بی‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند، به نحوی که منابع آبی موجود کفاف مصرف اهالی روستاها را نمی‌دهد و نه تنها مزارع و باغ‌ها در معرض خشک شدن قرار دارند بلکه روستاییان هم دیگر قدرت مقابله با این خشکسالی و کم آبی را ندارند و همین است که روستائیان یزدی به سمت شهرها روانه شده‌‌اند.


خشکسالی‌های متوالی سال‌‌های اخیر و تغذیه نشدن سفره‌های آب زیرزمینی در دشت‌های استان باعث خشک شدن منابع آب آشامیدنی شده است به طوری که 600 روستای استان با مشکل کم‌آبی و بی‌آبی مواجه هستند و به همین دلیل نیز عملیات آب‎رسانی سیار به روستاهای استان از سال گذشته تاکنون متوقف نشده است.

در سال‌های نه چندان دور، مقنیان برای جست‌و‌جوی آب تا عمق 40 تا 50 متری زمین را می‌کاویدند، اما در حال حاضر برای رسیدن به یک لیتر آب باید تا عمق 200 متری زمین را حفر کنند و چه بسا در سال‌های آتی برای رسیدن به آبی از این کمتر نیز مجبور شوند تا اعماق 300 تا 400 متری زمین پیشروی کنند.
 


2شبکه‌ای کردن آب آشامیدنی و بهداشت در روستاهای استان
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان با اشاره به تداوم آب‎رسانی سیار به روستاهای استان از سال گذشته تاکنون، اعلام کرد: در حال حاضر 300 روستا از 1140 روستای استان به صورت سیار آب‎رسانی می‌شوند.

«محمدرضا حاتمی» افزود: روستاهایی با قدمت بالا که منشأ تشکیل آنها آب موجود در روستا بوده، اکنون با تانکرهای سیار آبرسانی می‌شوند و شدت کم‎آبی در این روستاها به حدی است که آب‎رسانی سیار به آنها حتی در فصل زمستان هم متوقف نشده است.
 
به گفته وی، خشک شدن منابع تولید آب، کاهش منابع آب‌دهی و همچنین کاهش کیفیت منابع آبی از خسارات خشکسالی در روستاهای استان محسوب می‌شود. این مسئول 2‌شبکه‌ای کردن آب آشامیدنی و بهداشت در 10‌روستای شهرستان اردکان  را از اقدامات شرکت آب و فاضلاب روستایی برای مدیریت مصرف آب در روستاهایی که با بحران بیشتری مواجه هستند، عنوان کرد.
 


بحران کمیت و کیفیت آب در روستاهای استان
حاتمی‌گفت: شهرستان اردکان هم از بعد کیفیت و هم از بعد کمیت با بحران جدی آب روبه‌روست و این وضعیت در شهرستان‌های بافق و بهاباد نیز صدق می‌کند. وی با بیان اینکه در شهرستان تفت هم کمیت منابع آبی به شدت افت کرده است، افزود: متوسط دبی استحصالی از هر منبع آبی به 2 لیتر در ثانیه کاهش یافته است.
 

مدیر عامل آبفار یزد با تاکید بر اینکه شدت بحران خشکسالی در روستاهای استان بالاست، ادامه داد: متاسفانه با وجود اقدامات شرکت آب و فاضلاب روستایی استان در حفر چاه‌های جایگزین و ذخیره، این میزان آب جوابگوی نیاز آبی اهالی روستاهای استان نیست. به گفته این مسئول، روستاهای استان دارای 379 منبع آبی شامل 306 حلقه چاه، 42 رشته قنات و 31 دهنه چشمه است که در اثر خشکسالی در سال گذشته، 79 منبع آبی استان از مدار مصرف خارج شده است.
 


اختصاص 2 میلیارد تومان برای بازسازی منابع آبی
حاتمی‌درباره بازسازی منابع آبی روستاهای استان نیز گفت: هر سال اعتباری برای بازسازی این منابع آبی در نظر گرفته می‌شود که امسال نیز حدود 2 میلیارد تومان اعتبار برای این امر پیش‌بینی شده است.

وی با بیان اینکه بیشتر قنات‌های خسارت دیده از خشکسالی، قنات‌های آب کشاورزی هستند، همچنین از خسارت دیدن قنات‌های آب آشامیدنی روستاهای استان به سبب خشکسالی خبر داد.

این مسئول با اشاره به در حال ساخت بودن 28‌مجتمع آبرسانی در استان گفت: تاکنون 12‌مورد از این مجتمع‌ها ساخته شده و مورد بهره‎‎برداری قرار گرفته است.

وی اعتبار مورد نیاز برای تکمیل مجتمع‌های باقیمانده را 130‌میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: این مجتمع‌ها در تمام روستاهای استان پیش‌بینی شده اما تاکنون تنها در روستاهای بخش مرکزی شهرستان یزد اجرایی شده است.

حاتمی ‌از مهم‌ترین علل خالی شدن روستاها از سکنه را خشکسالی و نبود آب آشامیدنی و بهداشت مناسب دانست و اظهار کرد: در سال‌های متمادی که خشکسالی بر روستاهای استان سایه انداخته، خشک شدن و کاهش آبدهی منابع تأمین آب، مشکلات متعددی را برای روستاییان به وجود آورده تا حدی که جانی برای آنها باقی نگذاشته است.
 


اهمیت مدیریت مصرف در مواجهه با خشکسالی
مدیر عامل شرکت آبفار یزد از گزینه‌های اولویت‌دار در حفظ ذخایر موجود را صیانت و حفاظت از منابع از طریق جلوگیری از واگذاری زمین در روستاها و برداشت‌های بی‌رویه ازمنابع آبی موجود و ساخت و سازهای غیراصولی برشمرد.
وی مدیریت مصرف در تأمین آب آشامیدنی شهرها و روستاها را حائز اهمیت دانست و عنوان کرد: مدیریت مصرف شامل مجموعه‌ای از فعالیت‌های به هم پیوسته بین صنعت آب و مشترکان آن، با هدف حفظ منابع آبی موجود به منظور توزیع عادلانه آب با فشار و دبی مناسب به مشترکان است تا بتوان با کارایی بیشتر و هزینه کمتر به مطلوبیت یکسانی در مورد مصرف دست یافت.
 

مكث
ضرورت جلوگیری از هدر رفت آب
مدیر عامل آبفار یزد بازسازی شبکه‌های توزیع و خطوط انتقال آب برای جلوگیری از هدر رفت آب، تغییر سطح کشت با توجه به نیاز آبی محصولات، مکانیزاسیون کشاورزی و استفاده از صنایع کم آبخواه را نیز در مدیریت مصرف آب روستاهای استان موثر دانست. «محمدرضا حاتمی» تخصیص اعتبارات مورد نیاز برای اصلاح زیرساخت‌های موجود و جلوگیری از هدررفت آب را یکی دیگر از راهکارها عنوان و بر فرهنگ‌سازی در بخش مصرف بهینه آب تأکید کرد. وی همچنین بر ضرورت استفاده از ظرفیت شبکه‌های اجتماعی و نقش رسانه‌ها برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه آب ناشی از ناآگاهی مردم تاکید کرد.
انتهای پیام/ع



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.