ID : 11985772
یادداشت/عقیل ملایی

اقتصاد دانش بنیان یکی از زیرساخت های اقتصاد مقاومتی


در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، واژه ی جدید « اقتصاد مقاومتی » به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است.

یزد رسا؛ در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، واژه ی جدید « اقتصاد مقاومتی » به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است.


این واژه اولین بار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 مطرح شد. در همین دیدار، مقام معظم رهبری « اقتصاد مقاومتی » را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل « فشار اقتصادی دشمنان » و « آمادگی کشور برایی جهش » را معرفی کردند.


یکی از شاخصه های اقتصاد مقاومتی، اقتصادی بر مبنای دانش است. اقتصاد دانش بنیان اقتصادی است که بر اساس تولید ،توزیع ، کاربرد دانش، اطلاعات شکل گرفته ، سرمایه گذاری در دانش و صنایع دانش پایه، مورد توجه خاص قرار می گیرد.


صنایع دانش بنیان صنایعی است که در آن ها سطح بالایی از سرمایه گذاری به ابداع و نوآوری اختصاص می یابد و فن آوری های کسب شده با شدت بالایی مصرف می شوند و نیروی کار از تحصیلات عالی برخوردار است.


رابطه درهم تنیده اقتصاد مقاومتی، با اقتصاد مبتنی بر علم و دانش از طریق شرکت های دانش بنیان استحکام خواهد یافت. این شرکت ها هم در تحقق اقتصاد دانش بنیان و هم در مدل اقتصاد مقاومتی کارا نقش و کاربرد دارند.


حمایت از شرکت های دانش بنیان هم در تحقق اقتصاد دانش بنیان و هم در مدل اقتصاد مقاومتی کارا،  نقش و کاربرد داشته و موجب تحول در عرصه علم و دانش ، کشف یافته ها و نتایج جدید اقتصادی خواهد شد.

 

نقش شرکت هاى دانش‌‌بنیان در اقتصاد مقاومتی از دیدگاه امام خامنه ای


در اینجا به مواردی از بیانات امام خامنه ای در خصوص اقتصاد مقاومتی می پردازیم؛


یک مسئله‌‌ى دیگر در سرفصل اقتصاد مقاومتى، اقتصاد دانش‌‌بنیان است. این بخش شرکت هاى دانش‌‌بنیان و فعالیتهاى اقتصادى دانش‌‌بنیان خیلى جاده‌‌ى باز و امیدبخشى است. ما استعدادهاى برجسته‌‌اى داریم که می توانند در این مورد کمک کنند.


ما باید هر کدام نقش خودمان را بشناسیم و آن را ایفاء کنیم. یکى از بخشهاى ما، اقتصاد است و خاصیت اقتصاد در یک چنین شرائطى، اقتصاد مقاومتى است؛ یعنى اقتصادى که همراه با مقاومت در مقابل کارشکنى و خباثت دشمن باشد ؛. به نظر من یکى از بخشهاى مهمى که میتواند این اقتصاد مقاومتى را پایدار کند، همین کار شماست؛ همین شرکتهاى دانش‌‌‌بنیان است؛ این یکى از بهترین مظاهر و یکى از مؤثرترین مؤلفه‌‌‌هاى اقتصاد مقاومتى است؛ این را باید دنبال کرد.


اگر شرکت های دانش بنیان جدی گرفته شوند و از توسعه ی کمی و کیفی آن ها حمایت شود، به واسطه ی ثروت آفرینی از طریق علم، اقتصاد کشور به شکوفایی حقیقی خواهد رسید. البته برای تحقق این اهداف موانع و ضعف هایی وجود دارد از جمله اینکه می باید تحولات علوم و دانش علاوه بر پیکره ی اقتصادی در همه ی عرصه ی های جامعه اعمال شود و در داخل مسائل و پدیده های اقتصادی نیز تا حد امکان روند و ارتباط رویدادها و جریان های اقتصادی را علمی کرد.


به هر حال به دلیل رشد روز افزون محصولات دانش بنیان و سهم اندک کشورمان در این تولیدات، ارزش افزوده بالای این محصولات، وجود ظرفیت های لازم برای تحقق این مهم در داخل کشور، زیر ساخت های مناسب در کشورو...


روز به روز جای خالی این نوع از اقتصاد، که می تواند اتکای ما را به در آمدهای نفتی قطع کند در فضای اقتصادی کشور احساس می شود.
 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.