اگر مقاومت متوسلیان نبود، شاید خرمشهر تا ۲۰سال بعد آزاد نمیشد
به گزارش یزدرسا ، پس از پخش مستند آخرین روزهای زمستان (بررسی زندگی سردار شهید حسن باقری) از شبکه یک سیما، انتقادات فراوانی به نوع ارائه نقش سردار جاویدانالاثر حاج احمد متوسلیان در عملیات بیت المقدس صورت گرفت.
گفتوگوی پیش روی مطالبی است که دکتر محسن رضایی، فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس، پیرامون حاج احمد متوسلیان و نقش او در سالهای پیش از شروع جنگ تحمیلی و در مدت حضورش در جبهههای جنگ است.
محسن رضایی با اشاره به ویژگیهای این فرمانده دوران دفاع مقدس اظهار کرد: حاج احمد متوسلیان در مریوان زحمات بسیاری برای آرامش و امنیت کردستان کشیده بود و در نبردهای کامیاران و پاوه نیز نقش بسیار فراوان و پررنگی بر عهده داشت. از سوی دیگر، کمکی که احمد متوسلیان به شهید چمران در آزادسازی پاوه کرد، فوق العاده کار برجستهای بود، چراکه نیروهای پاسدار را که در آنجا در محاصره بودند، نجات داد.
پس از آن هم که جنگ عراق شروع شد و عراقیها به استانهای مرزی ایران حمله کردند، احمد متوسلیان در مریوان، یک گروه از نیروهای بسیار قوی از پاسداران تهران و مازندران را سامان داده و دفاع میکرد.
فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: وقتی بنده فرمانده سپاه شدم، حاج احمد را به جنوب برده و از او خواستم که تیپ محمد رسول الله (ص) را تشکیل دهد که خب حاج احمد هم با کمک آقای همت و شهبازی این تیپ را تشکیل داد و در عملیات فتحالمبین بسیار درخشش بالایی داشتند.
وی تصریح کرد: حاج احمد متوسلیان به واقع از فرماندهان شجاع بود، به گونهای که در برخی عملیاتها بنده سختترین بخش نبرد را به وی واگذار میکردم؛ در عملیات بیت المقدس وقتی طراحی و مانور عملیات را به پایان رساندیم، دریافتیم زمانی که به عراق حمله کنیم هرچه به خرمشهر نزدیک شویم، فشار عراقیها به ما بیشتر میشود و از طرفی نیروهایی از ما که نزدیک به خرمشهر هستند در معرض شدیدترین پاتکها قرار میگیرند.
رضایی ادامه داد: بنابراین به فکر افتادم تا کسی را انتخاب کنم که بیشترین مقاومت را از خود نشان دهد، چراکه آن نقطهای بسیار کلیدی بود و در صورت سقوط، تمام عملیات سقوط میکرد و خرمشهر شاید تا بیست سال بعد هم آزاد نمیشد.
فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: وقتی فرماندهان را از جلوی چشم خود گذراندم، نظرم به احمد متوسلیان جلب شد، چراکه انسانی بسیار شجاع و مقاوم بود؛ بدین معنا که در سختیها، تحمل و صبر بسیار بالایی داشت؛ بنابراین، بنده احمد را برگزیدم تا نیرویی که میخواهد به خرمشهر نزدیک شود و دشمن را در دروازههای خرمشهر از بین ببرد. حاج احمد باشد و خب بنده وی را انتخاب کردم و تیپ محمد رسول الله (ص) را به آقای حسن باقری (افشردی) دادم و حاج احمد در قرارگاه نصر قرار گرفت تا عملیات را انجام دهد.
وی تأکید کرد: البته در عملیات فتحالمبین هم احمد با حسن باقری کار میکرد، ولی در اینجا به طور ویژه مسئولیت دادیم تا عملیات دروازه خرمشهر را بر عهده گیرد، چراکه میدانستیم در روز عملیات سختترین پاتکها به همین منطقه انجام میشود و کسی غیر از احمد متوسلیان و تیپ محمد رسول الله (ص) نمیتواند از عهده این نبرد برآید.
وی در ادامه گفت: بنابراین بنده به آقای باقری تأکید کردم که احمد را مسئولیت دهد چرا که انسان شجاع و صبوری است. در روز عملیات هم دیدیم که همینطور شد و سختترین پاتکها به بخش احمد متوسلیان انجام میشد.
در سریال آخرین روزهای زمستان دیدیم کاملا فشاری که بر احمد آمده منعکس است، برخی شاید گمان کنند که احمد مقاومت لازم را نداشته، در حالی که اینگونه نبوده است. معمولا سه، چهار فرمانده در جنگ بودند که در بیان واقعیتها کوتاهی نمیکردند و بلافاصله به ردههای بالا منعکس کرده و پیروزیها و فشارها را به سرعت انعکاس میدادند. معمولاً، روحیه آنها این گونه بود که امکانات را به موقع برای دفاع گرفته و نیروهای لازم برای پیشروی را در اختیار میگرفتند و از انعکاس واقعیتها پرهیز نمیکردند.
وی تأکید کرد: بنابراین دیدیم که حاج احمد توانست با مقاومت در عملیات بیتالمقدس کل جبهه را به پیروزی برساند؛ خوب اگر این مقاومت در آن نقطه خرمشهر انجام نمیشد، شاید خرمشهر را از دست داده بودیم و حتی تا بیست سال بعد هم نمیتوانستیم آزاد کنیم.