ID : 25124425
گزارش تصويري/

بوکن هاي روستاي چاه متک قرباني ساخت و سازها


روستای چاه متک با قدمتی کهن، مردمی خونگرم و مهمان نواز، با بوکن های بزرگ و محدوده ي وسيع دامداری در فصل ییلاق و قشلاق مکانی نام اشنا در اردکان است.

به گزارش یزدرسا به نقل از اردکان گويا، روستای چاه متک با قدمتی کهن، مردمی خونگرم و مهمان نواز، با بوکن های بزرگ و محدوده وسيع  دامداری در فصل ییلاق و قشلاق، مکانی نام اشنا در اردکان است.
روستای چاه متک را به این علت به این نام مشهور است که ریشه های گسترده گیاه  " متک"  در دل چاههای حفرشده به وفور وجود داشته و هنوز اطراف کشتخوان ها پوششی از این گیاه  وجود دارد .این روستا به لحاظ مساحت وسيع مرتع داری در میان روستاهای اطراف از اهمیت و دامپروری شاخصی برخوردار است .
از عمده دامداران منطقه حاج عباس حسین پور , حسن احمدی زاده , مجید چاه متکی و حسین حسین پور هستند که در کنار پرورش دام، درتولید فراورده های گوشتی و لبنی محلی فعالیت داشته و اشتغال زایی جوانان و بانوان روستا را به همراه دارند .
از بنیان گذاران  بنای این روستا حاج حسن احمدی زاده و لطفعلی چاه متکی را میتوان نام برد.
در مورد رویه تحصيل در این روستا باید گفت؛ مدرسه روستا در سال 1341 تاسیس و آمار دانش آموزی 30 نفره تا 8 نفره را پذیرا بوده و تا سال 1380 همچنان دانش آموز پذیرفته و  تحصیل در این مدرسه ادامه داشته است.
حسینیه جان نثاران چاه متک در ماههای محرم پذیرای عموم شهروندانی است که باشکوه خاصی جهت برگزاری مراسم عزاداری حسینی گرد هم جمع می شوند،  پدر حسینیه، علی اکبرشهابی چهره نام آشنای عموم است .
چاه متک در زمان قدیم  بدلیل وجود منبع غنی هیزم، از منابع تامین سوخت به شهر نشینان  بوده است که روند پخش هیزم به این گونه بوده است که توسط ساربانان به شهیدیه ی مزرعه کلانتر فرستاده و در شهر اردکان   در باراندازهای میدان بازارنو و میدان چرخاب تخلیه و زمینه ساز اشتغال جوانان دیروز بوده، تا جایی که از روستاهای هامانه ، سنجد ، گزستان، مزرعه حاج حسن، مزرعه علی بیک و رنجقان جهت کسب در آمد به این روستا که از روستاهای عیان نشین بوده، مهاجرت کرده و در امور کشاورزی , دامداری, دوخت کفش مشغول می شدند.
اما حال، رونق کشاورزی بدلیل کاهش آب روستا رونق بخشی گذشته خود را ندارد، اما با وجود تمام کاستی ها فضای دلنشین و کشتزارهای مرغوبی در روستا پابرجاست. از جمله عمده ترین محصولات. این روستا می توان به گردو، انار،  بادام،  سنجد،  ارموت و گلابی  اشاره  کرد .
وضعیت آنتن دهی خطوط موبایل با نصب دکل مخابراتی رفع گردیده و بهسازی اطراف سرچشمه روستا به انجام رسیده است . بدلیل کاهش آب و بازدهی،  بیشتر قسمتی از جوی های روستا با جدول سیمانی پوشش داده شده که این اقدام توسط مسئولین زیربط نیمه تمام رها شده است . اینجا نیز مشکل اصلی روستا آب و لایروبی قنات است که توجه ویژه را می طلبد.
در روستا بوکن های متعددی وجود دارد.بوکن، به کانال هایی گفته می شود که در تپه های شنی حفر و ابتدا برای اسکان و سپس برای نگهداری احشام استفاده میشده است.یکی از بزر گترین بوکن های موجود ظرفیت نگهداری  450 راس دام را داراست‌ که متاسفانه با واگذرای زمین های اطراف و ساخت منازل مسکونی امکان نگهداری احشام در آن وجود ندارد. لازم به ذکر است تسطیح زمین های اطراف این آثار کهن جهت بناهای جدید ، زمینه تخریب و فرسایش زود هنگام شان را رقم زده است.
امید است که قبل از نابودی اقدامی موثر صورت پذیرد.

گزارش: حبیب اکبری






summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.