ID : 12036119
استقبال گردشگران از خانه نساجی سنتی یزد

تار و پود نساجی سنتی یزد نخ‎نما شد/از معضلات نساجی تا گذاشتن چوب لای چرخ صاحبان ایده و نوآوری


نساجی سنتی یزد به عنوان صنعتی دیرینه اما رو به افول، مهد شعربافی یا پارچه‎‎بافی است؛ به طوری که به دنبال نبود شهرک نساجی و تشکل صنفی در این رشته صنعتی، روز به روز ضعیف و ضعیف‌‌تر می‎‎شود.

به گزارش یزد رسا، نساجی سنتی یزد به عنوان صنعتی دیرینه اما رو به افول، مهد شعربافی یا پارچه‎‎بافی است؛ به طوری که به دنبال نبود شهرک نساجی و تشکل صنفی در این رشته صنعتی، روز به روز ضعیف و ضعیف‌‌تر می‎‎شود.

همشهری نوشت:این صنعت در استان یزد نزدیک به یک قرن قدمت دارد، به نحوی که این دیار روزگاری تامین‎‎کننده نیاز پارچه بسیاری از شهرهای کشور و حتی خارج از مرزهای ایران بوده است، اما امروزه شعربافان یزد حتی قادر به تامین نیازهای داخل استان نیز نیستند.
مسئولان بار‌‌ها و بار‌‌ها از وضعیت این بخش از صنعت نساجی استان ابراز نگرانی و عنوان کرده‎اند که 300‌خانوار به واسطه تولید پارچه در واحدهای کوچک در حال ورشکستگی‌ هستند.
البته هرچند که همه چیز به اتفاق بر ضرورت شکل‏گیری شهرک نساجی و احیای این هنر صنعت به جای صنایع آلاینده هوای شهر یزد تاکید می‌کند ولی شاهد اقدامات موثری در این رابطه نیستیم.


نبود فناوری روز؛ معضل هنرصنعت نساجی یزد
یک شهروند یزدی دراین باره معتقد است: در اختیار نداشتن فناوری روز، نبود حمایت‌های دولتی، تکراری بودن طرح‎‌‌ها و تدام طرح‎‎های سنتی از معضلات این بخش از صنعت نساجی استان است.
«سامان موسوی» می‌گوید: استان یزد در حوزه نساجی حرف‎های زیادی برای گفتن دارد، اما متاسفانه با جدی نگرفتن این ظرفیت‎‎ها، این صنعت در حال نابودی است.
وی با اشاره به اینکه استقبال از پارچه ترمه یزدی در کشور و حتی دنیا، نشان از علاقه به منسوجات یزد است، اضافه می‌کند: زمانی که این تقاضا در بازار وجود دارد، باید روی این ظرفیت‏‌‌ها بیشتر کار کرد و از آنها بهره‏‏برداری لازم را داشت. این شهروند با تاکید بر ضرورت ادغام سنت و مدرنیته در طرح و بافت منسوجات یزد، به کارگیری نیروهای جوان و تحصیلکرده در واحدهای نساجی استان را برای تحول در این بخش، ضروری می‎‎داند.


نبود شهرک نساجی
 مانع مدیریت و ارتقای تولیدات

یکی دیگر از شهروندان یزد با اشاره به اینکه هنوز هم برخی شهروندان یزد در خانه به صورت سنتی به کار شعربافی اشتغال دارند، تمرکز تولیدکنندگان منسوجات یزد در یک نقطه مانند شهرک نساجی در مدیریت تولید و ارتقای کیفیت تولید موثر می‌داند. «امین میرسلیمی» می‌افزاید: زمانی که به جایگاه هنر شعربافان توجه شود، قطعا گام موثری در ارتقای کیفیت منسوجات نیز برداشته می‌شود چرا که هنرمندان نیازمند حمایت و توجه مسئولان هستند، اما متاسفانه این روز‌‌ها از این توجه خبری نیست. وی ادامه می‌دهد: هنر نساجی یزد در دنیا حرف‏‏های زیادی برای گفتن دارد ولی به روز نبودن تکنولوژی بافت و طرح های قدیمی، این هنر را از پیشرفت باز داشته است.
وی با تاکید بر اینکه دانش فنی شعربافان یزد باید به روز رسانی شود، تمرکز و حمایت از هنرمندان این هنر صنعت را برای فراهم کردن شرایط صادرات منسوجات سنتی یزد بسیار کارآمد می‎‎خواند.
به گفته وی، واردات پارچه‎‎های خارجی، انگیزه واحدهای نساجی استان را کم کرده است، علاوه‌بر این نیز به روز نبودن فناوری به کار گرفته شده در واحد‌های تولیدی در رکود این صنعت بسیار مؤثر بوده است و از این رو به ‌نظر می‌رسد دولت باید با اختصاص تسهیلات کم بهره از این رکود جلوگیری کند.
این شهروند می‌گوید: دولت می‌تواند با جلوگیری از ورود کالاهای قاچاق و در نظر گرفتن معافیت‏‏های مالیاتی برای فعالان این بخش، به واحد‌های تولیدی نساجی سنتی کمک کند و آنها را سر پا نگه دارد.


نبود اتحادیه؛ مهم‌ترین معضل نساجی سنتی
مدیر خانه نساجی سنتی یزد در این باره می‌گوید: نبود اتحادیه مشخص برای انسجام‎بخشی و مدیریت واحدهای نساجی استان، مهم‌ترین معضل این صنعت به شمار می‌رود.
«مهدی زحمتکش» اظهار می‌کند: متاسفانه فعالان حوزه نساجی به هر دلیل تاکنون نتوانسته‏‏اند که دور هم جمع شوند و هر کدام ساز خودشان را می‌زنند، به همین دلیل نیز فعالیت‎‎های این صنعت همواره به عقب رانده شده است. این کارشناس ارشد طراحی پارچه و لباس استان، طرح‎های سنتی و تکراری و نبود طرح و ایده‎های جدید در طراحی منسوجات را از نقایص صنعت نساجی استان یزد می‌داند.


چوب لای چرخ صاحبان ایده و نوآوری
زحمتکش می‌گوید: متاسفانه نه تنها حمایتی از صاحبان ایده و نوآوری در این صنعت صورت نمی‎‎گیرد، بلکه گاه نیز چوب لای چرخ آنها ‌گذاشته می‏‏شود و به همین دلایل این صنعت در استان در حال نابودی است.
وی نبود تفکر در تولید منسوجات و کپی‏‏برداری از طرح‎‎های جدید و نو را از معضلات صنعت نساجی استان بر می‎شمارد و می‌گوید: فارغ التحصیلان رشته نساجی می‎‎توانند نقش موثری در احیای این صنعت داشته باشند و صنعت نساجی را متحول کنند. به گفته زحمتکش، دانش‏‏آموختگان نساجی به حمایت‎های دولتی و دریافت بسته‎‎های حمایتی از سوی دولت نیازمند هستند و فقط معرفی آنها برای دریافت تسهیلات به بانک‏ها، دردی را دوا نمی‎کند.


موفقیت ایده تولید مصنوعات از منسوجات
مدیر خانه نساجی سنتی یزد با اشاره به علاقه کشور به عرضه منسوجات یزد به سراسر دنیا به ویژه در حوزه وزارت امور خارجه برای اهدای منسوجات یزد به عنوان هدایا به سفیران کشورهای همسایه، می‌گوید: متاسفانه حمایت‎های لازم برای این اقدام صورت نمی‎گیرد.
وی یکسان بودن طرح و نحوه تولید منسوجات مطرح استان از جمله ترمه را هم از معضلات این صنعت در استان عنوان و اضافه می‎‎کند: البته خانه نساجی برای تنوع بخشیدن در این عرصه، به تغییر نوع نخ، طرح و رنگ منسوجات پرداخته است.
زحمتکش می‌گوید: تولید مصنوعات از منسوجات سنتی از جمله تولید کیف و کفش از پارچه‏‏ های ترمه و دارایی این روز‌‌ها بازار مناسبی در کشور پیدا کرده است و این ایده می‌تواند در رونق صنعت نساجی استان موثر باشد.
وی با گلایه از اینکه صنعت نساجی چندان مورد توجه مسئولان نیست، اظهار می‌‏‏کند: البته خوشبختانه مدیریت جدید اداره کل میراث فرهنگی استان به این هنر صنعت، نگاه مطلوبی دارد و امیدواریم که در اثر تحول دیدگاه، شاهد رونق این هنر صنعت در استان باشیم.
وی با تاکید بر اینکه صنعت نساجی از پردرآمدترین صنایع کشور است، بر جایگاه این هنر صنعت در رابطه با  اشتغالزایی و درآمدزایی تاکید می‌کند.
 

استقبال گردشگران از خانه نساجی سنتی یزد
مدیر خانه نساجی سنتی یزد می‌گوید: این خانه با هدف احیای منسوجات یزد و نوآوری در تولید و تنوع محصولات، در محور گردشگری بافت تاریخی یزد ایجاد شده است. «مهدی زحمتکش» ادامه می‎‎دهد: خانه نساجی سنتی یزد در کنار عرضه منسوجات، در رابطه با تولید زنده منسوجات نیز فعال شده است و همزمان بازدیدکنندگان را با مراحل بافت منسوجات یزدی آشنا می‌کند. به گفته وی، در این خانه انواع منسوجات یزد اعم از ترمه، دارایی، زیلو، فرش و گلیم و... عرضه می‏‏شود و مورد استقبال مناسب گردشگران است.
انتهای پیام/ع



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.