ID : 11544907
گزارش/تخریب باغ برای خانه سازی وضعف قوانین برخوردباتخریب کنندگان؛

تخریب باغ‌های شاهدیه سرعت گرفت/باغ شهر شاهدیه؛ نیازمند حفاظت


باغ‌های شهر شاهدیه بسیار منحصر‌به‌فرد و زیباست به طوری که شاهکار باغداران این شهر برای رساندن آب به زمین‌ها، شرایط را برای زنده نگهداشتن باغ‌ها فراهم کرده است اما شهرنشینان امروزی به جان باغ‌ها افتاده اند و تیشه بر ریشه آنها می‌زنند.

به گزارش یزد رسا، باغ‌های شهر شاهدیه بسیار منحصر‌به‌فرد و زیباست به طوری که شاهکار باغداران این شهر برای رساندن آب به زمین‌ها، شرایط را برای زنده نگهداشتن باغ‌ها فراهم کرده است اما شهرنشینان امروزی به جان باغ‌ها افتاده اند و تیشه بر ریشه آنها می‌زنند.

همشهری نوشت:این شهر دارای 4‌محله به نام‌های «ابرندآباد»، «گردفرامرز» یا در اصطلاح عامیانه «کفله مرز»، «نصرت آباد» و «مهدیه» است که بیشترین باغ‌های این شهر در محله «ابرآباد» به عنوان بافت قدیمی‌و اصلی شهر شاهدیه قرار دارد.

 


حفاظت از باغ‌ها برای مقابله با آلودگی صنایع
یکی از ساکنان شهرک ابوالفضل(ع) شهر شاهدیه می‌گوید: باغ‌های شهر شاهدیه، اکسیژن مورد‌نیاز برای کاهش آلودگی صنایع این شهر را تامین می‌کنند.

«محمدابراهیم اخوان» اضافه می‌کند: کشاورزان و باغداران قدیمی‌شاهدیه برای انتقال آب قنات‌ها به باغ‌ها و حفاظت از آنها، در دل بیابان میل (چاه‌هایی برای دسترسی به مسیر قنات) زده و با اتصال آنها به یکدیگر، مسیر قنات را به سمت شهر شاهدیه برقرار کردند.
 


ایجاد باغ‌ها، در ارتفاع پایین‌تر از سطح زمین
وی ادامه می‌دهد: باغداران با انتقال آب قنات‌ها به شاهدیه متوجه شدند که سطح آب قنات‌ها از سطح باغ‌ها پایین‌تر است و به این ترتیب آبرسانی به باغ‌ها مشکل است، از این رو سطح باغ‌ها را حدود 5‌تا‌6‌متر پایین‌تر از سطح زمین، پایین آوردند.

وی این اقدام را مایه حفاظت بهتر از باغ‌ها در برابر حوادث از جمله طوفان و بادهای شدید می‌داند و می‌گوید: به این ترتیب باغ‌های شهر شاهدیه بسیار زیبا و منحصر به فرد ایجاد و حفظ شدند.

«ابوالقاسم میرجلیلی» از اهالی این شهر کوچک نیز می‌گوید: صاحبان هر 4 باغ قدیمی‌‌شاهدیه برای آبیاری، با یکدیگر همکاری می‌کردند و به  صورت مشترک باغ‌ها را خاکبرداری کرده و خاک آن را در وسط 4 باغ جمع آوری می‌کردند که یک تل بزرگ از خاک ایجاد می‌شد.
 

هزینه‌های باغداری، گران است
وی ادامه می‌دهد: این روزها با کم شدن آب قنات‌ها و خشکسالی‌های پیاپی هزینه‌های باغداری بسیار افزایش یافته است و بسیاری از باغداران نگهداری و حفاظت از باغ‌ها را مقرون به صرفه نمی‌دانند.

این شهروند شاهدیه می‌گوید: اغلب اهالی قدیمی‌‌و زحمتکش شاهدیه نیز از دنیا رفته‌اند و فرزندان آنها نیز شغل پدری را ادامه نداده‌اند و این در حالی است که خاک شاهدیه برای کشاورزان بسیار مرغوب است.
 
 

شاهدیه؛ مهد کاشت میوه و صیفی‌
«سیدحسن حسینی» از دیگر شهروندان این شهر با اشاره به اینکه شهر شاهدیه زمانی مهد کاشت محصولات جالیزی از جمله هندوانه و خربزه بوده است، می‌گوید: باغ‌های این شهر نیز عمدتا باغ‌های میوه از جمله انار، آلو، زردآلو، شفتالو و غیره بوده است.

وی درختان توت باغ‌های این شهر را نیز شاخص می‌داند و می‌گوید: متاسفانه با خشکسالی‌های پیاپی، آب مورد نیاز آبیاری کشاورزان کم و در نتیجه گران شده است و همه کشاورزان قادر به خرید آب برای ادامه باغداری نیستند.
 


ایجاد شبکه معابر و تخریب باغ‌ها
یکی دیگر از شهروندان شاهدیه هم با اشاره به اینکه شهرداری با خیابان‌کشی و ارائه خدمات شهری، فرصت خانه‌سازی در باغ‌ها و تخریب آنها را فراهم کرده است، از شهرداری می‌خواهد به صورت جدی جلوی تخریب باغ‌ها را بگیرد.

«رضا میرجلیلی» می‌افزاید: متاسفانه با ارائه خدمات به بافت قدیمی‌شهر در مجاورت باغ‌ها، بسیاری از مالکان با سودجویی، برای خشک کردن باغ‌ها وارد عمل شده‌اند و یا به صورت غیرمجاز داخل باغ‌ها ساخت و ساز کرده‌اند.
 


لزوم مشارکت دستگاه‌ها برای حفاظت از باغ‌ها
شهردار شاهدیه در این باره می‌گوید: حفاظت از باغ‌ها باید به یک مطالبه اجتماعی تبدیل شود.

«محمدجواد ابوالحسینی» سرعت تخریب باغ‌های شاهدیه را سریع می‌خواند و می‌افزاید: 700 هکتار باغ در این شهر وجود دارد که در معرض تخریب است و دستگاه‌های متولی باید به کمک شهرداری جلوی این تخریب را بگیرند.
 


تخریب باغ برای خانه سازی
وی عمده علت تخریب باغ‌های شاهدیه را ساخت‌و‌ساز واحدهای مسکونی عنوان و بیان می‌کند: شهرداری مجبور به ارائه خدمات به کلیه نقاط شهر است از این رو نسبت به اجرای شبکه معابر و مشارکت برای اجرای تاسیسات شهری در مناطق باغی شاهدیه اقدام کرده است. این مسئول اقدامات شهرداری را بر اساس طرح تفصیلی شهر اعلام می‌کند و ادامه می‌دهد: برای اتصال مناطق مختلف مسکونی، چاره‌ای جز اجرای شبکه معابر و خدمات‌رسانی در بخش باغ‌های شهر نداشتیم.
 


ضعف قوانین برخورد با تخریب کنندگان باغ‌ها
شهردار شاهدیه به ضعف قوانین برای برخورد با تخریب باغ‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: نهایت برخورد شهرداری، اخطاردادن و جمع آوری وسایل تخریب است از این رو متخلفان شبانه نسبت به تخریب باغ‌ها اقدام می‌کنند.
 
وی با بیان اینکه شهرداری برای ورود به فضای باغ‌ها که فضایی خصوصی تلقی می‌شود، نیاز به مجوز مراجع قانونی دارد، می‌افزاید: این شرایط و ضوابط قانونی، برخورد را زمان‌بر و تخریب را سرعت می‌بخشد.
 

تخریب باغ‌های منطقه «واکف»
ابوالحسینی می‌افزاید: یکی از مناطق شهر که باغ‌های آن به سرعت در حال تخریب است، منطقه «واکف» است. این مسئول ادامه می‌دهد: باغ‌های این منطقه خیلی قدیمی‌نیستند و حدود 40 سال قدمت دارند اما باغ‌های سرسبز و زیبایی هستند که ارزش نگهداری را دارند.

به گفته شهردار شاهدیه، تمایل مردم این منطقه به حفاظت از باغ‌ها رفته رفته کمتر می‌شود و این امر باعث شده است که در کنار سرسبزی، این باغ‌ها برده(میوه) نداشته باشند و کم کم سرسبزی آنها نیز از بین خواهد رفت.


باغ شهر شاهدیه؛ نیازمند حفاظت
شهر شاهدیه یکی از باغ شهرهای استان است که نحوه تشکیل باغ‌های آن بی‌نظیر بوده است، به طوری که باغ‌ها در عمق 5 تا 6 متری زمین قرار گرفته است. محصولات جالیزی و انواع میوه‌های سردرختی در باغ‌های این شهر تولید می‌شده اما با خشکسالی‌ها، آب کشاورزان کم و گران شده است و باغداری در این شهر دیگر مقرون به صرفه نیست.
 
عمده دلیل تخریب باغ‌ها، ساختن خانه‌های مسکونی است و قوانین نیز برای برخورد با این روند تخریب، ضعف دارد و با هدف اصلی که جلوگیری از تخریب باغ‌هاست، در تضاد است.



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.