تلفیق هنر نقالی با ورزش زورخانهای و موسیقی سنتی برای اولین بار در یزد
به گزارش یزدرسا، «سید محمد مهدی مدرسی سریزدی» با اشاره به اهمیت شاهنامهخوانی در جهت حفاظت از این میراث غنی ادبیاتی، اظهار کرد: شاهنامه از ابعاد مختلفی برای ایرانیان به صورت ویژهای ارزشمند است چرا که هویت ملی ایرانیان به عنوان بزرگترین ارزش در این اثر با زنده ماندن زبان فارسی حفظ شده است.
وی افزود: فردوسی این شاعر پارسیزبان با نوشتن شاهنامه علاوه بر بازآفرینی هویت ملی، حکمت و سخنان پندآموزی که تا قبل از آن ایرانیان ناگزیر به حفظ و به خاطر سپردن آنها بودند، گردآوری و به رشته تحریر در آورد.
مدرسی سریزدی با اشاره به این که انجمن شاهنامهخوانی یزد از سال 94 به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: البته این انجمن به صورت غیررسمی از 10 سال قبل هم فعالیتهایی جدی در اداره فرهنگ و ارشاد استان داشت.
به گفته وی، خوشبختانه از دیرباز یزدیها بسیار در موضوع ادبیات فعال بودهاند به طوری که در حوزه شاهنامهخوانی همیشه شاهد حضور تعداد زیادی از جوانان و اساتید بودهایم.
وی با بیان این که یزدیها احترام و اعتقاد خاصی برای ادبیات به ویژه شاهنامه قائل هستند، گفت: هر هفته بیش از 200 نفر در انجمن شاهنامهخوانی یزد که روزهای یکشنبه از ساعت 18 تا 20 در محل دانشگاه علمی کاربردی فرهنگی و هنر واقع در ابتدای بلوار امیرکبیر روبروی بلوار فردوسی برگزار میشود، حضور مییابند که این استقبال خوب یزدیها از شاهنامه قابل ستایش است.
وی به ارزیابی بسیار خوب اساتید شاهنامهخوانی دیگر استانها از برنامههای انجمن یزد، گفت: بسیاری از مهیمانان معتقد هستند که هیچ انجمنی مانند انجمن یزد دارای برنامههای کمی و کیفی مناسب نیست.
بنیانگذار انجمن شاهنامهخوانی یزد در مصاحبه با ایسنا وجه تمایز شاهنامه با دیگر سرودههای شاعران کشورمان را آرامشی خواند که پس خواندن یا استماع اشعار شاهنامه به افراد دست میدهد و همین ویژگی را علت سوق یافتن افراد به سمت آن دانست.
وی در مورد هنر کهن نقالی و پردهخوانی و ارتباط آن با شاهنامهخوانی، اظهار کرد: هنر ملی و کهن پردهخوانی در گذشته بیشتر در قهوهخانهها، میادین شهرها و روستاها اجرا میشد و معمولاً نیز فرد اقدام به بازخوانی داستانهای شاهنامه که روی پردههایی نقاشی شده بود میکرد ولی با روی کار آمدن تکنولوژی تلویزیون به تدریج کمرنگ و کمرنگتر شد.
وی ادامه داد: هنر نقالی نیز به گونهای بود که فردی داستانهای شاهنامه را با حرکاتی مانند پانتومیم برای مردم به نمایش میگذاشت که این هنر نیز تحت تاثیر پیشرفت تکنولوژی رنگ باخته است.
رییس انجمن شاهنامه یزد یکی از اقدامات انجمن شاهنامهخوانی یزد برای احیا و تقویت هنرهای پردهخوانی و نقالی را تلفیق این هنرها با ورزشهای زورخانهای و ادوات موسیقی سنتی ذکر کرد و گفت: از این طریق سعی کردهایم تا روحیه پهلوانی و ارزشهای آن را در معرض دید عموم قرار دهیم و تاکنون نیز بسیار مورد استقبال مردم و گردشگران قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر «فاطمه زارع» تنها پردهخوان و «شیرین اسماعیلی» نیز تنها نقال یزدی هستند که در صددیم با حمایت از آنها و پرورش دیگر دانشآموزان در این رشتهها، حفظ و احیای آنها را در اولویت قرار دهیم.
این مسئول نیز با اشاره به مراسم نکوداشت حکیم بزرگ ایران زمین «فردوسی طوسی» که با حضور بیش از 700 یزدی و غیریزدی در سالن هلال احمر یزد برگزار شد، عنوان کرد: تاریخ کهن سرشار از جانفشانیها، کوششها و پایمردی ایرانیان در مقابل هجوم بیگانگان در این مراسم یادآوری شد و سهم ایرانیان در توسعه دانش، فرهنگ، فلسفه، ارزشها و حماسه، محورهای اصلی این برنامه را تشکیل داد.
مدرسی سریزدی با اشاره به حضور «فریدون جنیدی» شاهنامهپژوه مطرح کشوری در این مراسم، افزود: شاهنامهخوانی، نقالی و پردهخوانی، اجرای موسیقی سنتی و سخنرانی «مجید جوادیانزاده» مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و «محسن حرازیزاده» مدیر کل جمعیت هلال احمر استان از برنامههای اجرا شده در این مراسم بود.
Related Assets:
-
برگزاری اردوی شهرک سینمایی توسط کانون تخصصی اردوها
-
پرده خوانی؛ هنر رو به زوال/ 40 سال روایت عشق اهل بیت (ع)
-
پرده خوانی مهدوی؛جایگزین تئاترهای خیابانی نامناسب در جشن های نیمه شعبان
-
"نقل زنان سنگی" برای حضور در جشنواره استانی تئاتر آماده می شود
-
آخرین بازمانده پرده خوانی کشور، آخرین پرده زندگی خود را نقل کرد