ID : 12160842
سفیر سابق ایران در پاکستان:

حمله زمینی عربستان به یمن خودکشی سیاسی است/جامعه پاکستان با توسعه روابط اسلام آباد و ریاض مخالف است


ماشاءالله شاکری گفت: عربستان اگر بخواهد حمله زمینی به یمن کند قطعا دست به خودکشی سریع زده و اگر هم بخواهد با نیروی هوایی به حملاتش ادامه دهد سرانجامی نخواهد داشت.

به گزارش یزد رسا، عربستان سعودی با حمله غیرقانونی خود در تاریخ 6 فروردین سالجاری مداخله نظامی خود را علیه مردم انقلابی یمن آغاز کرد تا بتواند منصور هادی که رئیس جمهور مستعفی بوده را بر مسند کار برگرداند.

 

تجاوزات ائتلاف علیه یمن به سرکردگی عربستان سعودی و بمباران زیرساخت‌ها و تاسیسات مهم یمن با هدف بازگرداندن قدرت به رئیس‌جمهور مستعفی این کشور برای هجدهمین روز متوالی در میان سکوت شورای امنیت سازمان ملل متحد ادامه دارد ضمن اینکه این تجاوز با موضعگیری منفی برخی کشورها که بعضا برخی از آنها همراه و هم راستا با ریاض مانند پاکستان بودند قرار گرفته است.

 

پس از رای منفی پارلمان پاکستان و عدم اجازه به دولت این کشور برای همراهی با عربستان سعودی در جنگ نیابتی با یمن و گسترده‌تر شدن بحران در منطقه غرب آسیا برای بررسی بیشتر این امر با ماشالله شاکری سفیر سابق ایران در اسلام‌آباد پرداخته‌ایم که این گفت‌وگو بدین شرح است:

*بعد از روی کار آمدن ملک سلمان، نواز شریف به دنبال گسترش روابط با ریاض برآمد

بعد از اینکه ملک‌ عبدالله درگذشت و ملک سلمان به قدرت رسید انتظاراتی از سوی دولت سعودی در قبال پاکستان شکل گرفت.

وی افزود: مناسبات خاص بین خاندان سعودی و نواز شریف که از گذشته وجود داشته با به قدرت رسیدن ملک سلمان و تحولات شکل‌ گرفته در منطقه وضعیت جدید در عربستان انتظاراتی را از دولت نواز شریف به وجود آورد.

 

شاکری اظهار داشت: در دهم اسفند سال گذشته بود که ملک سلمان دعوت‌نامه رسمی برای سفر نواز شریف به ریاض را ارائه کرد البته همزمان با این موضوع دعوت‌نامه‌های جداگانه‌ای نیز برای رئیس‌جمهور ترکیه و ژنرال سیسی در مصر ارسال شده بود و این سه کشور به فاصله یک روز از همدیگر از ریاض دیدن کردند.

 

*سفر روسای جمهور ترکیه و مصر و نخست وزیر پاکستان ظرف چند روز به ریاض آبستن حوادث بود

سفیر سابق ایران در پاکستان خاطرنشان کرد: کارشناسان بین‌المللی بلافاصله بعد از این دعوت‌نامه‌ها و بازدیدها تحلیل می‌کردند که ظاهرا قرار است که اتفاق خاصی در منطقه صورت گیرد.

 

وی گفت: 15 اسفند نواز شریف به عنوان نخست‌وزیر پاکستان از ریاض دیدن کرد که با استقبال بسیار شکوهمندی مواجه شد که این امر سابقه نداشته است.

شاکری افزود: بعد از بازگشت نواز شریف به پاکستان زمزمه‌هایی که باید روابط این کشور با عربستان محکم‌تر و گسترده‌تر شود شنیده می‌شد در حالیکه برخی منتقدین پاکستانی معتقد بودند روابط با سعودی‌ها منجر به فرقه‌گرایی و اختلافات قومی و گسترش مدرسه‌های دینی افراطی شده است که فارغ‌التحصیلان این مدارس جذب گروه‌های تروریستی شده‌اند و زیرساخت‌های انسانی و اقتصادی در پاکستان در معرض خطر واقع شده است.

 

*جامعه مدنی پاکستان با هیات حاکمه این کشور در گسترش روابط با سعودی‌ها همراهی نکرد

سفیر سابق ایران در اسلام‌آباد اظهار داشت: جامعه مدنی پاکستان نسبت به نظر دولت این کشور برای گسترش روابط با عربستان معترض بود و به همین دلیل افکار عمومی این کشور با توسعه روابط با عربستان با هیات حاکمه و دولت پاکستان همراهی نکردند.

 

وی خاطرنشان کرد: ارتش پاکستان در این دوره زمانی حالتی از سکوت، صبر و انتظار معناداری گرفته بود که البته نشان‌دهنده آن بود که ارتش نسبت به رفتارها و جهت‌گیری‌های سیاستمداران ملاحظات خاصی دارد و قرار نیست که همراهی کند.

 

شاکری تصریح کرد: ارتش پاکستان نهادی قدرتمند است که گاهی اوقات در پشت صحنه و گاهی اوقات در جلوی صحنه تعیین‌کننده سیاست‌های خارجی این کشور محسوب می‌شود.

 

*سعودی‌ها انتظار داشتند که پاکستان بلافاصله بعد از آغاز جنگ با ریاض همراهی کنند

وی خاطرنشان کرد: در دوره حیات 68 ساله و استقلال پاکستان بیش از 30 سال ارتش این کشور زمامدار امور بود و هیچ کس نمی‌تواند اراده ارتش را در تصمیم‌گیری‌های سیاسی نادیده بگیرد.

شاکری اظهار داشت: قشر تحصیل‌کرده و فرهیخته پاکستان در سال‌های اخیر نشان داده است که دنباله‌رو سیاستمداران خود نیستند به طوری که در روزهای اولیه جنگ یمن حضور نظامی در کنار عربستان را رد می‌کردند.

 

سفیر سابق ایران در اسلام‌آباد گفت: نواز شریف و حزب مسلم‌لیگ نواز صلاح را در آن دید برای اینکه خود را از هر تصمیم‌گیری مبرا بداند موضوع را به نشست مشترک مجلس شورا و سنای پاکستان احاله دهد که در مواقع ویژه این دو مجلس تصمیمات راهبردی را اتخاذ می‌کنند.

 

وی افزود: در حالی که حمله سعودی‌ها به یمن 6  فروردین سال جاری آغاز شده بود مجلس شورا و سنای پاکستان در تاریخ 17 فروردین بحث و مذاکرات را تا 21 فروردین ادامه داد این در حالی است که سعودی‌ها انتظار داشتند که حد فاصل آغاز جنگ تا تصمیم‌گیری مجلس پاکستان موضع‌گیری هم‌راستا و حمایتی از عربستان را اتخاذ کند.

 

*پارلمان پاکستان خواستار حل بحران یمن از طریف مذاکره شده بود

شاکری اظهار داشت: پارلمان پاکستان با مصوبه 12 ماده‌ای که در آن بی‌طرفی پاکستان در همراهی با عربستان در جنگ نیابتی علیه یمن را اعلام می‌کرد دولت پاکستان را موظف کرد از طریق سازمان‌های بین‌المللی، سازمان ملل متحد و سازمان کنفرانس اسلامی موضوع را از طریق مذاکره حل کند.

 

وی خاطرنشان کرد: نواز شریف قبل از نظر منفی مجلس پاکستان سفری به ترکیه داشت و محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان نیز در تاریخ 18 فروردین ماه سال جاری به اسلام‌آباد سفر کرد.

 

سفیر سابق ایران در پاکستان گفت: رفت و آمدهای دیپلماتیک تاثیر فراوانی را بر نظر و رای مجلس پاکستان داشته است ضمن اینکه رئیس پارلمان این کشور هم گفت‌وگوهای تلفنی را با شخصیت‌های منطقه‌ای از جمله مسئولان ایرانی گرفته است.

 

*پاکستان به دلیل روابطش با غرب به دنبال دلجویی از عدم همراهی در جنگ یمن است

وی تصریح کرد: پاکستان در یکی از برهه‌‌های حساس زمانی تصمیم بسیار مهمی را در عدم اجازه به دولت این کشور برای همراهی با عربستان در جنگ نیابتی و اعزام نیروی نظامی علیه یمن اتخاذ کرد.

 

شاکری درباره احتمال تنبیه اسلام‌آباد از سوی ریاض و واشنگتن برای عدم همراهی با این کشور علیه صنعا گفت: به دلیل نوع مناسباتی که بین پاکستان و غرب وجود دارد می‌توان احتمال تنبیه اسلام‌آباد را داد ولی اینکه وضعیت سیاسی بین دو یا چند کشور با پاکستان به سمت حالت ایستا سوق پیدا کند قطعا رخ نخواهد داد ولی ممکن است تحولات و تحرکات دیگری رخ دهد که پاکستان مجبور به دلجویی از ریاض یا واشنگتن شود.

وی با بیان اینکه هیچ شکی وجود ندارد که دوستان عرب پاکستان از رای منفی پارلمان این کشور برای همراهی با ریاض علیه صنعا ناراحت هستند افزود: وزیر مشاور در امور خارجی امارات اظهارات تند و شدیدی را علیه اسلام‌آباد مطرح کرد و گفته است که پاکستان هزینه عدم همراهی در جنگ علیه یمن را خواهد پرداخت.

 

*مجلس پاکستان تصمیمات مستقلی می‌گیرد

سفیر سابق ایران در اسلام‌آباد اظهار داشت: دولت نواز شریف تمایلاتی را به سمت عربستان سعودی دارد و دلیل این امر هم وامداری به ریاض است ضمن اینکه تردیدی وجود ندارد که ارتش پاکستان هم از سوی آمریکایی‌ها و غرب تجهیز و مواضع آنها تعیین می‌شود اما احزاب و افکار عمومی و مجموعه مجلس شورا و سنا نشان دادند که تصمیم‌گیرندگانی مستقل هستند.

 

وی خاطرنشان کرد: همان مقدار که پاکستان به کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس نیاز دارد آنها هم به اسلام‌آباد نیاز مبرم دارند و روابط دو جانبه‌ای بین آنها وجود دارد ولی این را هم بدانیم که به دلیل مشی و رفتار پاکستانی‌ها آنها به سرعت به سمت دلجویی از دوستان عرب خود خواهند رفت.

 

شاکری به قطع‌نامه 12 ماده ای پارلمان پاکستان در عدم همراهی دولت در جنگ یمن اشاره کرد و افزود: نمایندگان پاکستان در بخش اول این بخشنامه به جانبداری پاکستان از عربستان در صورت حمله به حرمین شریفین به صراحت اشاره کرده‌اند که تقدس حرمین شریفین از جانشان نیز مهم‌تر و بالاتر و عزیزتر است و اگر زمانی تمامیت ارضی عربستان به خطر بیفتد اسلام‌آباد خود را ملزم می‌داند که به این  عرصه ورود پیدا کند.

 

*تمامیت ارضی عربستان به خطر نیفتاده که به یمن حمله کرده است

سفیر سابق ایران در پاکستان تاکید کرد: هیچ گاه تمامیت ارضی عربستان سعودی به خطر نیفتاده است ولی این کشور به یمن حمله نظامی غیرقانونی کرده است.

 

وی درباره وضعیت فعلی یمن و عدم همراهی برخلاف انتظار برخی کشورها مانند پاکستان و ترکیه با عربستان اظهار داشت: عربستان با حمله نظامی نامشروع خود به یمن وارد گردابی شده که بیرون آمدن از آن بسیار دشوار است و همگان معتقدند که ریاض باید سریعا از مداخله نظامی و مواضع منفی دست بردارد و به گفت‌وگوی یمنی- یمنی تن دهد که عدم همراهی اسلام‌آباد و آنکارا نیز نشان‌دهنده غیرمنطقی بودن این جنگ بود که دست رد بر سینه عربستان زدند.

 

*حمله زمینی عربستان به یمن خودکشی سیاسی است

شاکری خاطرنشان کرد: عربستان اگر بخواهد حمله زمینی به یمن کند قطعا دست به خودکشی سریع زده و اگر هم بخواهد با نیروی  هوایی به حملاتش ادامه دهد سرانجامی نخواهد داشت.

منبع:فارس

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.