حکایت مداحی که توسل به اباعبدالله(ع) درخشش او را در مسابقات جهانی قرآن رقم زد
به گزارش یزدرسا، یزد را بهواسطه قدمت، کثرت و ویژگی سبک خاص عزاداری حسینیه ایران نامیدهاند، یزدیها از هر فرصتی برای عرض ارادت به مولای خویش بهره میجویند. برپایی مجالس روضهخوانی در ایام مختلف یزد را به مجلس عزای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) تبدیل کرده است و نمیتوان شبی را در این دیار بدون برپایی مجلس امام حسین (ع) یافت.
با نزدیکشدن به ایام محرم شوری وصفناپذیر در شهر یزد برپا میشود و مردم بهویژه جوانان و نوجوانان با سیاهپوش کردن هر کوی و برزن، برافراشتن پرچمها و بیرق سیاه به یاد مظلومیت امام حسین (ع) و خاندانش در کوچهها و خیابان از روزهای قبل محرم به استقبال محرم میروند.
از ویژگیهای بارز عزاداران حسینی در یزد میداندار بودن جوانان در این مراسم چه در کسوت عزادار و چه در کسوت مداح است، حضور این قشر در زمره سینهزنان و عزاداران حسینی چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند.
محمدحسن حسنزاده از مداحان جوان یزدی با ۳۲ سال سن است و تقریباً ۷ سالی است که نوحهخوان هیئت رحمتآباد یزد است، یزدرسا به مناسبت ایام عزای حسینی گفتگویی را با این مداح خوشنام و حسینی ترتیب داده است.
*معرفی از خودتان داشته باشید، از چند سالگی مداحی رو شروع کردید و چطور شد که به مداحی روی آوردید؟
بنده توفیق دارم که هم قاری قرآن و هم مداح اهلبیت علیهمالسلام باشم، از طفولیت یعنی از همان سن پنج، ششسالگی بحث تلاوت قرآن و مداحی رو با تشویقهای فراوان پدر و مادر شروع کردم و در واقع پدرم اولین استادم بودند و از همان کودکی با من قرآن تمرین میکردند، نوحه رو آموزش میدادند و الحمدلله از این سن در این مسیر قرار گرفتم.
*از چه زمانی بهصورت جدی و حرفهای مداحی رو انجام میدهید؟
از کلاس اول راهنمایی بهصورت حرفهای در محضر جناب استاد حاج عباس داوودی از اساتید بسیار خوب متواضع و مخلص حضور پیدا کردم، در جلسات ایشان در شهر یزد حضور و از محضر ایشان بهرهمند شدم و مطالب بسیار زیادی رو یاد گرفتم، از تقریباً ۱۳ سالگی بهصورت حرفهای وارد کلاسهای آموزش مداحی ایشان شدم و با دستگاه موسیقی ایرانی آشنا شدم با اشعار مختلفی که آموزش میدادند، انس پیدا کردم و از آن زمان بهصورت حرفهای بحث مدیحهسرایی را آغاز کردم.
* مشخصه مهم یک مداح خوب را چه میدانید؟
دررابطهبا ویژگیها و مشخصههای مداح، اول اینکه مداح اهلبیت (ع) باید خودش الگویی برای جامعه باشد، کسی که در مدح اهلبیت (ع) میخواند باید از مرام، منش و رفتار اهلبیت الگو بگیرد و بهگونهای رفتار کند که الگوی دیگران هم باشد.
ما باید آموزههایی که در روایات، احادیث و آیات قرآن کریم آمده است را جامه عمل بپوشانیم، این از مشخصههای یک انسان مسلمان و مؤمن است، بهویژه کسی که در عرصه مداحی قدم برمیدارد باید این خصوصیت را داشته باشد.
جدا از این موارد باید در کارمان اخلاص داشته باشیم و از طرفی سواد و معلومات خود را بالا ببریم و اهل مطالعه و تحقیق باشد تا بتوانیم درستترین و موثقترین اشعار، روضهها، نوحهها و مرثیهها را بخوانیم، باید در زمینه خودسازی خود نیز کارکنیم تا خواندن و مدح ما در رثای اهلبیت (ع) علاوه بر تأثیر وجودی بر خودمان بر مخاطبین و دیگر عزاداران نیز تأثیرگذار باشد.
*در مداحی از شعر چه کسی استفاده میکنید؟ چگونه اشعارتان را انتخاب میکنید و ویژگی یک شعر خوب را چه میدانید؟
برای شعر نوحه، معمولاً از اشعار دوستانی استفاده میکنم که معتقد و اهل علم هستند و باتوجهبه احادیث و روایات دینی و اسلامی اشعار خود را میسرایند.
معمولاً از اشعار خانم عالیه محرابی که اشعار بسیار خوب، اثرگذار و انقلابی با پیامهای عاشورایی دارند استفاده میشود، همچنین از اشعار آقای محمدحسین اقبالی که از حافظان کل قرآن، شاعران بسیار خوب و اهل مطالعه و اهل علم هستند هر سال بهره میبرم.
ما باید سوای اینکه در شعرها و مداحیهایمان شور حسینی داریم، شعور حسینی نیز داشته باشیم، یعنی علاوه بر اینکه برای مصیبتهای سیدالشهدا (ع) و خانواده ایشان اشک میریزیم و به سر و سینه میزنیم، باید رفتار، منش و سبک زندگی ایشان را نیز در زندگی و کار خود به کار ببندیم.
اشعاری که برای نوحهخوانی انتخاب میشوند باید پیام و درسهای عاشورا بتوانند انتقال دهند و بهوسیله آنها هدف از قیام امام حسین (ع) و عاشورا برای سینهزنها و عزاداران حسینی تبیین شود و عزاداران حسینی و دوستداران اهلبیت (ع) نیز وظیفه خود را در قبال مکتب حسینی بشناسند؛ بنابراین تلاش داریم اشعار، عبارات و کلماتی در مداحی کار برده شود که فرهنگ حسینی را در جامعه بیشازپیش ترویج دهد.
* عزاداری برای امام حسین باید به چه صورت باشد که دشمن سوءاستفاده نکند و شما سبکهای نوحه را چگونه انتخاب میکنید؟
متأسفانه، در قرن و دورهای زندگی میکنیم که دشمنان بهصورت ویژه اعتقادات و فرهنگ دینی اسلامی ما را نشانه رفتهاند و به شکلهای مختلف و روشهای گوناگون در صدد ضربهزدن به اعتقادات ما از جمله فرهنگ حسینی در بین مردم هستند.
دشمن دیگر مانند گذشته با توپ و تانک به مقابله با ما نمیپردازد؛ بلکه با جنگ نرم و فرهنگی وارد عرصه شده و با استفاده از بستر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به دنبال ایجاد شبهه و انحراف در مراسم و مجالس اهلبیت بهخصوص عزاداری ایام محرم است که این نفوذ و تلاش دشمن را میتوان در برخی شعرها، نوحهها و عزاداریهای برخی هیئتها مشاهده کرد.
برخی انحرافات و اقداماتی که در این زمینه به دلیل عدم رفع شبهه و بیپاسخ ماندن شبهات در بین جوانان هیئتی شکل میگیرد خوب و بد و صواب و ناصواب به هم آمیخته میشوند و ممکن است به عزاداریها، فرهنگی دینی و اسلامی و نظام اسلامی ما ضربه بزند و متأسفانه دشمنشاد بشویم.
بنابراین، بسیار اهمیت دارد سبکی که برای نوحهخوانی و عزاداری انتخاب میکنیم در شأن اهلبیت (ع) و سیدالشهدا (ع) باشد و سبکی زننده و در منافات با مکتب حسینی و یادآور سبک آن ور آبی نباشد، نوحهخوانی و مدیحهسرایی باید بهگونهای صورت گیرد که یادآور مصیبت کربلا، سختیهای وارد شده به اهلبیت امام حسین (ع) و قیام ایشان باشد و خدایی نکرده مفهوم و پیام عاشورا را بهگونهای نباید منتقل شود که مخاطب دچار شک و تردید در بحث دین اسلام و فرهنگ دینی ما شود.
*باتوجهبه فعالیت شما در دستگاه امام حسین، چه عنایات و برکاتی را از امام حسین (ع) تاکنون دیدهاید و چه عنایتی به شما داشتهاند؟
عنایت و لطف اباعبدالله (ع) از همان کودکی شامل حال بنده شده و با نظر ایشان در امور زندگی، کاری و درسی موفق بودهام.
نگاه خاص سیدالشهدا (ع) در زندگی من بوده و از آقا، لطف و مرحمت زیادی دیدیم و بزرگترین آن سال گذشته بود که در مسابقات جهانی قطر در رشته قرائت قرآن کریم بین هزار و ۲۷۰ نفر بنده به مرحله حضوری را پیدا کردم و علیرغم سطح بالایی که داشت و اکثر شرکتکنندهها از اهلتسنن بودند و گاهی ممکن است با بچه شیعهها زاویه داشتند با نگاه اباعبدالله و نظر لطف ایشان توانستم مقام اول رو کسب کنم.
البته شب سوم شعبان در کشور قطر نیز توسلی به آقا اباعبدالله (ع) داشتم و از ایشان درخواست کردم که لطف ایشان شامل حال من بشود که الحمدلله این اتفاق هم افتاد و امیدوارم باز هم مورد لطف و مرحمت قرآن، اهلبیت (ع) و خدای بزرگ قرار بگیرم.
* آفتهای امروز عزاداریها و هیئتهای عزاداری یزد را چه میبینید؟
در استان یزد چون دنبال نوآوری در نوحهها، شعر و سبک هستند آفتها و آسیبهایی دیده میشود و موجب شده از اصالت آن نوحهها و سبکهای قدیم نوحهخوانی کم شود و سبکهای جدیدی آمده که سبک و سیاق آهنگهای غربی و شکل و شمایل آنور آبی را دارد که البته بسیار کم در برخی هیئتها دیده میشود؛ لذا باید مراقب باشیم که سبک و سیاق نوحههای یزدی و آن اصالت گذشته حفظ شود.
از طرفی در زمینه شعر نیز برخی از هیئات شعرهایی استفاده میکنند که مناسب نیست و به نحوی دارای ایهام و دوپهلو است که فقط به یک سری از موضوعات خاص در آن پرداخته شده که به نظر بنده اشتباه هست و باید هدف اصلی امام حسین (ع) را در نوحهها و اشعار خود برای مردم بازگو کنیم و آنها را دچار شبهه و تردید نکنیم.
* شور حسینی را در یزد نسبت به قبل چگونه میبینید؟
الحمدلله شور حسینی در استان یزد هر سال بیشتر از سالهای قبل بوده و ادامه خواهد یافت و این هم از عظمت امام حسین (ع) است که هر سال عزاداران و علاقهمندان به ایشان بیشتر میشوند و انشاءالله ادامهدار خواهد بود و فقط باید مراقب باشیم که دشمنان در این زمینه رسوخ و نفوذ نکنند.
بسیاری از نوجوانان و جوانان ما بعضاً آگاهی و اطلاع کاملی دررابطهبا آقا امام حسین (ع)، خاندان عصمت و طهارت و قرآن ندارند و در فضای مجازی مطالبی را میبینند و میشنوند که از آنها تأثیر میپذیرند و شاید این موضوع آنها را از مجالس، هیئات و برنامههای عزاداری دور کند؛ بنابراین باید روشنگری کنیم، فرهنگ حسینی را ترویج دهیم و مخصوصاً نوجوانان، نونهالان و کودکان از همین سن تربیت کنیم تا در آینده نیروهای امامحسینی و قرآنی در جامعه باشند و این شور حسینی بیشازپیش گسترش یابد.
* توصیه شما به مداحان جوان چیست؟
کوچکتر از آن هستم که بخواهم توصیهای به مداحان سیدالشهدا (ع) داشته باشم بااینحال امیدوارم همیشه در پناه قرآن و اهلبیت (ع) باشیم و تا آخرین لحظه عمرمان برای امام حسین (ع) نفس بزنیم، حسینی زندگی کنیم حسینی بمیریم و حسینی محشور بشویم.
درخواستی که از مداحان و نوحهخوانان دارم این است که با بالابردن معلومات نسبت به مکتب امام حسین و اهلبیت (ع)، به افکار و اهدافی که دشمن دنبال میکند دامن نزنیم و مراقب باشیم تا فرهنگ حسینی و آیات، روایات و احادیث را بهخوبی و بهدرستی به مردم منتقل کنیم چرا که در این زمینه باتوجهبه تریبونی که در دست داریم مسئولیت بسیار بالایی داریم، باید از این طریق فرهنگ حسینی رو به همه عالم برسانیم هر چند که کار ما در برابر عظمت امام حسین (ع) ناچیز است؛ اما باید در حد بضاعت خود در این مسیر قدم برداریم.
انتهای پیام/ع
Related Assets:
- با تبیین فرهنگ عاشورایی؛ برابر سنگین ترین هجمه های دشمن، ایمن می شویم/بیکاری، جوانان را به شب نشینی های گناه آلود می کشاند
- اولین دوره آموزش تخصصی مداحی در یزد آغاز به کار کرد
- تقلید کورکورانه و استفاده از اشعار ضعیف از آفتهای مداحی امروز/ رمز پیروزی رزمندگان در دفاع مقدس تأسی به حضرت اباعبدالله الحسین (ع) بود
- عکس/ چطور بفهمیم آب از سرمان گذشته یا نه؟