ID : 6895923
مهمترين آسيب اجتماعي دنياى معاصر؛

خطر مواد مخدر، کمتر از تروريسم و سلاح هاي شيميايی در جهان نيست


ميزان خطر و تهديد مواد موادمخدر براي زندگي انسان، کمتر از تروريسم و سلاح هاي شيميايي و ميکروبي در جهان نيست؛ بلکه در مواردي به عنوان يک تهديد برحال و فعال اما آرام و پنهان، حيات بشر را به نابودي کشانده است.

به گزارش یزد رسا به نقل از پايگاه خبري پليس، موادمخدر يکي از معضلات اصلى و جدي جامعه ي بشرى در جهان متمدن امروز است، که مي تواند از فردي به فرد ديگر و از نسلي به نسلي ديگر سرايت کند و ابعاد وسيع عوارض ناشي از مصرف آن، زندگي جسمي و رواني فرد و همچنين خانواده، فرهنگ، اقتصاد و اجتماع را به شدت متاثر و متضرر نمايد.


مواد مخدر، شامل همه ترکيبات و مشتقاتي است که کارکرد و فعاليت مغز را به صورت هيجان، افسردگي، رفتار نامناسب، عصبانيت يا اختلال درقضاوت و شعور تغيير مي دهد، که هم از حيث تعداد افراد معتاد و هم از حيث پيچيدگي و خلاصى از اعتياد، يکي از مهمترين آسيب هاي اجتماعي دنياى معاصر محسوب مي شود.


ميزان خطر و تهديد مواد موادمخدر براي زندگي انسان، کمتر از تروريسم و سلاح هاي شيميايي و ميکروبي در جهان نيست؛ بلکه در مواردي به عنوان يک تهديد برحال و فعال اما آرام و پنهان، حيات بشر را به نابودي کشانده و بيشتر از هرسلاح کشنده و غيرفعال، عمل مي کند و علاوه بر زيان هاى جسمى؛ آثار روحى و رواني خطرناکى هم دارد.


سه دهه جنگ و ناامني و نبود نظم و قانون در افغانستان؛ بستر مناسبي براي کشت و توليد و تجارت مواد مخدر، فراهم کرده و مبتني بر آن، بلاي خانمانسوز اعتياد به ترياک و مواد مخدر، در ميان مردم بطور روزافزون گسترش يافته و هم اکنون صدها هزار افغان اعم از زن و مرد بخصوص قشر جوان در سراسر مملکت، سرمايه هاي حيات و حرکتشان را در آتش اعتياد، خاکستر مي کنند و قدم به قدم، و نفس به نفس به مرگ و نابودي کشانده مي شوند.


اعتياد به مواد مخدر نه تنها افراد معتاد؛ بلکه هر فرد ازافراد جامعه را تهديد مي کند و هيچ فاصله و فرقي، بين فقير و غني و باسواد و بيسواد و مسئول و غيرمسوول، نمي گذارد و به هركس كه با آن در تماس باشد نيز آسيب مي‌رساند؛ و در نتيجه با افزايش غيرقابل کنترل افراد معتاد در اجتماع، خسارات و هزينه‌ هاي فردي، خانوادگي، شغلي، اجتماعي و اقتصادي که در ذيل به آن اشاره مي شود، بر جامعه تحميل ميگردد.

ضررهاي فردي

استفاده از موادمخدر در سطح فردي، علاوه براينکه از لحاظ اخلاقي و شخصيتي؛ عواطف و احساسات را كمتر نموده، غرور و غيرت شخص را نابود مي کند و هوش و حافظه و صفتهاى پسنديده انساني را از بين مي برد و سرانجام، افراد معتاد را با فلاکت و بدبختي در گوشه هاي انزوا به هلاکت مي رساند؛ از حيث جسمي نيز عضلات بدن را آسيب ميرساند؛ جگر را از کار مي اندازد؛ عفونت هاي خطرناکي همچون ايدز، هپاتيت، و کزاز را باعث مي شود؛ بيماري هاي دوامداري مانند نفس تنگي، برونشيت و سوء هاضمه را به وجود مي آورد؛ باعث اختلالات قلبي و عروقي شده و سکته هاي قلبي و مغزي را تشديد مي کند؛ موجب ناتواني جنسي گرديده و به عقيمي و نازايي مرد و زن منجر مي شود؛ جريان نرمال و عادي خواب را مختل مي کند و به رشته هاي اعصاب صدمه مي زند؛ با آسيب رساندن به مغز و تخريب حافظه، کند ذهني، بي عقلي، و سرگيجى و فراموشي را افزايش مي دهد؛ ميزان افسردگي را بالابرده و صدمات شديد و جبران ناپذير روحي و رواني را بر فرد تحميل مي کند.

ضررهاي خانوادگي

ازآنجا که افراد معتاد در استفاده از مواد مخدر و نئشه کردن خود، همواره به تنهايي و پنهانکاري نياز دارند؛ رفته رفته به گوشه گيري و انزوا از جامعه و خانواده عادت مي نمايند و با احساس بي تفاوتي و نفرت از خانواده، رفتار و کردار ناسالم و نامناسب اختيار مي کنند؛ فرد معتاد با اين برداشت که خانواده نسبت به او، ديد منفي دارد؛ عکس العمل هاي منفي از خود نشان مي دهد و اعمال و رفتاري همچون خشونت در خانواده شامل كودك ‌آزاري و همسر آزاري؛ غفلت از تعليم و تربيت فرزندان؛ ترک تحصيل و مخالفت با تحصيل اولاد و اعضاي خانواده؛‌ تهديد و بدرفتاري و در مواردي حتي خودكشي فرزندان، از خود نشان مي دهد.

به همين ترتيب، عوارض و مسايلي همچون نابساماني و آشفتگي خانواده؛ محدوديت در روابط سالم خارج از خانواده؛ پائين آمدن سطح اقتصادي و اجتماعي خانواده؛ بي كفايتي در سرپرستي خانواده؛ و بالاخره طلاق و از هم پاشيدن کانون گرم خانواده نيز از پيامدهاي ناگواري است که گريبانگير افراد معتاد به مواد مخدر مي شود و اساس زندگيشان را متلاشي مي سازد.

ضررهاي شغلي


استفاده از مواد مخدر، اعتبار فردي شخص معتاد را در جامعه به شدت خدشه دار مي کند و فرصت و موقعيت شغلي وي را از بين مي برد؛ ازآنجا که شخص معتاد، در صورت نرسيدن مواد مورد ضرورت، دچار بحران روحي و جسمي شديد و غيرقابل تحمل مي شود؛ خواسته يا ناخواسته در حين کار، مي تواند سانحه و حادثه بيافريند و براي تهيه و تزريق مواد و نئشه کردن با آن، ناچاراست از کار کنار برود و از وظيفه نيز غيرحاضر شود؛ همچنين دراثر ابتلا به اعتياد و استفاده مواد مخدر، توان کاري و تحرک فيزيکي خودرا از دست داده، در نهايت از وظيفه اخراج شود و بيکار و بي روزگار، باردوش خانه و جامعه گردد.

عوارض اقتصادي


يکي از پيامدهاي ديگر استفاده از مواد مخدر در جامعه؛ عوارض اقتصادي است که از ناحي? افراد معتاد تحميل مي شود و بخشي از هزينه ها و سرمايه هاي ملي و اجتماعي را هدر مي دهد؛ بدين معنا که يک شخص معتاد به مواد مخدر، وقتي از صف کار و نيروي توليدکننده خارج مي شود؛ هم يک بازوي درآمد و فعاليت جامعه تعطيل مي گردد، و هم يک نيروي مصرف کننده در اجتماع افزوده مي شود و خرج و مصرف اقتصادي آن، تاوان دوش ديگر اعضاي خانواده و جامعه مي گردد.

از سوي ديگر، استعمال مواد مخدر توسط افراد در جامعه؛ هزينه هاي گراني را بر پليس در راستاي مبارزه با جرايمي که بي واسطه يا باواسطه از مواد مخدر ناشي مي شود، تحميل مي کند و فرصت زماني محاکم و نيروهاى قضايي کشور را نيز به خود مصروف و معطوف مي دارد.

به همين ترتيب، هزينه هاي زياد ديگري را هم در قسمت نگهداري مجرمين موادمخدر و معتادان در زندانها و هم در مراکز تربيت و تداوي ترک اعتياد به خود اختصاص مي دهد و نيز خسارات ناشي از مراقبت هاي صحي در شفاخانه ها و کلينيک هارا بر نهادهاي ذيربط در جامعه تحميل مي کند.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.