ID : 10111856
بررسی مشکلات پیش روی صنعت کشاورزی در خاتم؛

راه طولانی خاتم در رسیدن به كشاورزي پايدار


اگرچه شهرستان خاتم با وسعت 8200 كيلومتر مربع به عنوان مهمترین منطقه كشاورزي استان يزد مطرح مي باشد، اما هنوز برای تبدیل شدن به قطب کشاورزی صنعتی کشور راهی طولانی در پیش دارد.

به گزارش یزد رسا به نقل از طنین خاتم؛ شهرستان خاتم با وسعتي برابر با  8200 كيلومتر مربع به عنوان بزرگترين  قطب كشاورزي استان يزد مطرح مي باشد. در اين شهرستان به دليل داشتن اقليم هاي متفاوت تقريبا همه نوع محصول كشاورزي كشت مي شود. از جمله محصولات زراعی مهم و اساسي اين شهرستان مي توان به گندم ، جو، ذرت، لوبيا، نخود، كنجد و زيره اشاره نمود در زمينه محصولات باغي ميوه هاي همچون زرد الو، هلو ،شليل ، انگور ،انار، پسته، گردو و بادام اشاره كرد.

 

اما در دو دهه اخير  و به دليل خكشسالي هاي پیاپی و برداشت بي رويه از منابع آب زير زميني شاهد خشك شدن قنوات؛ چشمه ها و كاهش آب چاه هاي كشاورزي در اين شهرستان بوده ایم.

 

با اين وجود هنوز در شهرستان خاتم آبياري به صورت غرقابي و سنتي انجام مي شود واين در حالي است كه كشورهاي پيشرفته و ونيمه صنعتي به سوي استفاده از سيستم هاي نوين آبياري رفته اند. حتي در اين زمينه ر‍‍‍ژيم اشغالگر قدس با وجود اينكه در كرانه رود اردن از منابع عظیم آبي بهره مند است با صرفه جويي در مصرف آب و با استفاده از سيتم هاي نوين آبياري رفته رفته به بزرگترين صادر كننده سبزيجات و محصولات گلخانه اي به اروپا بدل  شده است. كه خود گوياي اهميت آب و استفاده از سيستم هاي نوين آبياري در كشاورزي است.

 

 

مشكل ديگري كه كشاورزي ايران و شهرستان خاتم با آن روبرو است و با گذشت 50 تا 60 سال هنوز در شوك صنعتي شدن جهان قرار دارد، استفاده بي رويه از سموم كشاورزي و آفت كش ها ست.

 

اين سموم علاوه بر اينكه حشرات مفيد و باكتري هاي مفيد را از بين مي برند بر روي اكوسيستم تاثير منفي گذاشته و همچنين سبب ايجاد جهش در گياهان و حشرات شده و حشرات در برابر اين سموم مقاوم مي شوند اين در حاليست كه اكثر كشورهاي دنيا حتي كشورهاي آفريقايي نيز استفاده از اين سموم را رها كرده و به سمت مبارزه بيولوژيكي و استفاده از حشرات مفيد براي مبارزه با آفت ها رفته اند.

 

نكته ديگر استفاده از كودهاي شيميايي است كه علاوه بر توليد گازهاي گلخانه اي بافت خاك را به دليل تركيب شدن با عناصر خاك كاملا تغيير داده و باعث قليايي و اسيدي شدن خاك مي شود. آسیب دیگر این كودها این است که در درازمدت بر روي گياهان اثر مي گذارند و در آينده نه چندان دور شاهد معضلي به نام سكته در گياهان و خصوصا در درختان پسته خواهيم بود. اين در حاليست كه حتي كشورهاي صنعتي كه خود توليد كننده اين كودها هستند ،استفاده از آن را متوقف كرده و به سوي استفاده ازكودهاي حيواني و كمپوست هاي گياهي و كودهاي ارگانيك پيش رفته اند. اما هنوز ايران و شهرستان خاتم با كشاورزي نوين وپايدار فاصله دارد و حرکت به سوي كشاورزي نوين و پايدار نياز به عزم جدي مسئولين شهرستان ومسئوليت پذیری كشاورزان را می طلبد.

انتهای پیام/ ع ب




summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 5.0 stars out of 5.