ID : 17540697

روستاي تاريخي و گردشگري «آريز» بافق+تصاویر


منطقه آریز با تصویب شورایعالی محیط زیست از سال 1378 به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد و در حال حاضر با همین عنوان تحت کنترل و مدیریت محیط زیست استان قرار دارد.

به گزارش یزدرسا به نقل از بافق خبر؛منطقه آریز با تصویب شورایعالی محیط زیست از سال 1378 به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد و در حال حاضر با همین عنوان تحت کنترل و مدیریت محیط زیست استان قرار دارد. نام منطقه از نام محلی ارتفاعات مهم منطقه گرفته شده است. کوه آریز با ارتفاعی بالغ بر 2200 متر در بخش شمالی منطقه قرار  دارد.

 موقعیت جغرافیایی

منطقه شکار ممنوع آریز با مساحت 131340 هکتار در شمال شهر بافق و همچنین شمال منطقه حفاظت شده کوه بافق و جنوب پناهگاه حیات وحش دره انجیر اردکان قرار دارد. این منطقه در حدفاصل 13 15 55  تا 43  43  55  طول شرقی و 12  11 32  تا 55  43 31 عرض شمالی واقع شده است.

عمده ترین مسیرهای دسترسی به این منطقه، جاده فرعی است که با گذشتن از سنگ آهن مرکزی بافق به سمت چادرملو امتداد می یابد در ضمن جاده اصلی یزد – بافق و نیز خط آهن بافق – مشهد از مجاورت مرز منطقه عبور می نماید .

ویژگیهای محیطی -زیستی

این منطقه به دلیل مجاورت با کویر مرکزی از زمستانهای سرد و کم باران و تابستانهای گرم برخوردار است. دما و بارندگی متوسط سالیانه 19 درجه سانتی گراد و 62 میلی متر است.

 قسمت اعظم منطقه را زیستگاههای دشتی و تپه ماهوری و مابقی را ارتفاعات و بیرون زدگیهای سنگی تشکیل داده است. دامنه تغییرات ارتفاعی منطقه 950 تا 2280 متر از سطح دریا می باشد.

مهم ترین منابع تامین آب وحوش در منطقه چشمه های تقریبا" دائمی است که اغلب آنها دارای آب شیرین هستند. منطقه فاقد رودخانه دائمی و فصلی قابل توجه است. از منابع آبی مهم منطقه چشمه های سنجد، آریز، کلوچ ماری، ریزاب توت، کلوچ  ناخدا، ریزاب انار، حسن بیگی و ... را می توان برشمرد.

پوشش گیاهی منطقه عمدتا" بوته ای و گاه درختچه ای است. درمنه، گون، چوبک، تاغ، اشنان، قیچ، اسکنبیل، خارشتر، کلاه میرحسن، بادام کوهی ، انجیر کوهی و .... از مهم ترین گونه های گیاهی منطقه می باشند.

هرچند سیمای طبیعی منطقه حاکی از شرایط سخت طبیعی و اقلیمی است اما زیستگاه پستانداران و پرندگان با ارزشی چون یوزپلنگ آسیایی، پلنگ، کاراکال، روباه معمولی، شغال، گرگ، قوچ و میش، جبیر، کل و بز، هوبره, زاغ بور، باقرقره شکم سیاه، چکاوک کاکلی، چکچک بیابانی و انواع مختلفی از پرندگان شکاری مهاجر نظیر عقاب طلایی، سارگپه، دلیجه و ... می باشد. از گونه های خزندگان منطقه نیز می توان به لاک پشت، بزمجه بیابانی، شترمار، تیرمار بیابانی و... اشاره نمود.

     در داخل منطقه هیچ روستای دارای سکنه دائمی وجود ندارد و فقط چند روستای متروکه است که مهم ترین آنها آریز و زریگان می باشد که در حال حاضر به شکل یک مزرعه کوچک دارای مالکینی می باشد. علی ایحال عمده ترین تعارضات منطقه، دام و معدن است. مهم ترین معادن شامل چاه گز و نیز فعالیتهای سازمان انرژی اتمی در زمینه اکتشاف اورانیوم است. به لحاظ وجود پروانه های چرای دام در منطقه 5-4 پروانه چرا وجود دارد و حدود 1000 شتر نیز در مراتع کویری منطقه چرا میکنند .

        یکپارچگی با منطقه حفاظت شده کوه بافق و پناهگاه حیات وحش دره انجیر به عنوان یکی از مهمترین زیستگاههای یکپارچه یوزپلنگ آسیایی و کریدور گدار حیات وحش بین این دو منطقه، عدم حضور گسترده و موثر انسان در منطقه، بکر و دور از دسترس بودن به دلیل بعدمسافت و سختی شرایط آب و هوایی، وجود منابع آبی مناسب با آب شیرین و دائمی، زیستگاههای فصلی هوبره و زیستگاه دائمی زاغ بور از ویژگیهای ارزشمند منطقه و از عوامل موثر در ارتقاء سطح حفاظتی منطقه به شمار می آید که متاسفانه علیرغم پی گیریهای متعدد اداره کل حفاظت محیط زیست استان، موضوع ارتقاء سطح منطقه تاکنون به نتیجه ای نرسیده است.

تصاویر:روابط عمومی فرمانداری بافق                     

                               






summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.