ID : 883369
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تفت:

روستای “توران پشت” منطقه ای دیدنی از مناطق اکوتوریسم یزد


مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تفت گفت: روستای توران پشت تفت از روستاهای تاریخی، دیدنی و از مناطق اکوتوریسم استان یزد است.

مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تفت در گفت‌وگو با خبرنگار یزد رسا از تفت گفت: روستای تایخی توران پشت در فاصله ۶۰ کیلومتری جنوب شرق شهرستان تفت در ادامه سلسله جبال شیرکوه واقع است. پشت روستا متصل به کوه و مقابل روستا باز و منتهی به دشت وسیع است. تاریخ، بنای این روستا را به توران دخت ساسانی نسبت داده است.

ولی غیاثی با بیان اینکه روستای توران پشت تفت از روستاهای تاریخی، دیدنی و از مناطق اکوتوریسم استان یزد محسوب می‌شود، ادامه داد: شیخ جنید، پیرمراد، بقعه سید گل سرخ، قدمگاه منسوب به علی ابن‌موسی‌الرضا‌(ع)، چهل دختران، بقایای آسیاب آبی و قلعه بزگ از جمله آثار و اماکن تاریخی این روستاست.

این مسوول، قبرستان چندهزار ساله با سنگ نوشته های قدیمی، چشمه آب گازدار، قلعه جن، محل سکونت میراب ۱۲۰ ساله و غارهای تاریخی را از دیگر آثار تاریخی این روستا بر شمرد.

وی اضافه کرد: با این وجود این روستا هنوز بر هیچ نقشه‌ای ترسیم نشده و مورد سوء استفاده و غارت دزدان و سارقان اشیای باستانی قرار گرفته است.

غیاثی از معروف‌ترین دژهای این دوره یزد می‌توان به توران پشت، اشکذر، بهاباد، انارک و اردان اشاره کرد و

ادامه داد: در عصر هخامنشیان و ساسانیان، برای جلوگیری از هجوم اقوام چادرنشین به یزد، ناگزیر اقدام به ساخت دژها، راهدارخانه‌ها و چاپارخانه‌های متعدد کردند که علاوه بر عملکرد نظامی و تجاری از آن‌ها به عنوان رباط و بارانداز کاروان ها نیز استفاده می‌شد.

قلعه توران پشت

وی گفت: قلعه توران پشت بر روی صفحه‌ای در دامنه کوه رو به سوی دشت با وسعت زیاد کفه طاقستان را تحت تسلط خود دارد و کیفیتی اساطیری را به ذهن متبادر می‌کند.

وی افزود: این ویژگی باعث شده که بتواند خطر هجوم غارتگران و متجاوزان را که بیشتر از سمت کفه و منطقه فارس، روستا را تهدید می‌کرده، خنثی کرده و بدین وسیله دوری فاصله از مرکز و شهرهای بزرگ را جبرن کند.

این مسوول با اشاره به اینکه این قلعه از نظر کاربرد سنگ در بنای آن منحصر به فرد است، اضافه کرد: در این قلعه تعداد زیادی حجره وجود دارد و هر خانواده روستا حجره‌ای در اختیار داشته‌اند و مواد غذایی مانند حبوبات، خشکبار، آرد و … را به گونه‌ای طبقه بندی شده، در محل های مخصوصی که به این منظور در حجره‌ها در نظر گرفته شده‌اند، انبار می‌کردند و از این رو یک قلعه حفاظتی – زیستی به شمار می‌آمده است.

وی ویژگی دیگر این قلعه را در سنگی قلعه که در اندازه تپه است، عنوان کرد و گفت: این در تا چندی پیش به زیبایی بر لولای یک تک سنگی خود می‌چرخید و باعث حفاظت قلعه از ورود بیگانگان می‌شد.

مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تفت تصریح کرد: متاسفانه این در زیبا و خاص که به جرات می‌توان ادعا کرد در نوع خود بی‌نظیر است، ذبه دلیل عدم شناخت و بی توجهی مسوولان و عدم حفاظت از آن شکسته شده است و این نه نخستین که چندین خسران از این دست است که به مردم این بوم وارد می‌شود، چنان که قبلا دو کتیبه سنگی را از گورستان تاریخی روستا ربوده بودند.

وی افزود: هرچند کتیبه‌های سنگی به همت مسوولان به این روستا بازگدانده شده است، ولی عدم حفاظت صحیح از گنجینه‌های با ارزش این سرزمین راه را برای وقایع مشابه باز می‌گذارد و این میسر نخواهد بود مگر با آگاهی بیشتر مردم که خود حافظ آنچه دارند باشند و توجه خاص مسوولان که در جهت مرمت و نگهداری این آثا ارزشمند گامی بر دارند.

مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تفت اظهار کرد: جمع جاذبه‌های طبیعی و تاریخی در این روستای زیبا آن را در شمار روستاهای خاص در آورده که سازمان میراث فرهنگی استان یزد خود نیز با اذعان به این امر، تورهای ویژه یک روزه ای جهت بازدید از این روستا در نظر گرفته است.

غیاثی خاطرنشان کرد: با توجه به این که هر روز شاهد تخریب بیشتر این آثار توسط عوامل طبیعی و غارتگران میراث فرهنگی هستیم، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای حفظ، مرمت، احیاء و پاسداری از این ارزش‌ها باید تلاش بسیاری انجام دهد.

شهرستان تفت شش روستای هدف گردشگری شامل اسلامیه، ده بالا، طزرجان، بنادکوک، توران پشت و چم و مبارکه دارد.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.