زیر ساخت رشتههای پهلوانی استان سرآمد کشور است/ضرب و زنگِ 200 مرشد در استان یزد
به گزارش یزد رسا، ورزش زورخانهای یا ورزش باستانی نام مجموعهای از حرکات ورزشی با اسباب وآداب و رسوم مربوط به آن است که در محدوده تاریخی و فرهنگی ایران از گذشتههای دور رواج داشته است.
این ورزش نام دیگر آیین پهلوانی و از ورزشهای سنتی و بنام ایرانیان است که در ۲۶ آبان ۱۳۸۹ در فهرست میراث معنوی یونسکو از سوی ایران به ثبت رسید.
یزد؛ پیشرو در ورزشهای پهلوانی
رئیس هیأت پهلوانی و زورخانهای استان با بیان اینکه استان مقام اول را از نظر زیر ساخت رشتههای پهلوانی و زورخانهای دارد، اظهار کرد: تیمهای ورزشی استان در این رشته، در تمام ردههای سنی از خردسال تا بزرگسال مقام اول تا سوم کشور را کسب کردهاند.
«محمدحسین ارزانش» ادامه داد: در رتبهبندی فدراسیون ورزشهای پهلوانی و زورخانهای در سال 93 در تمام زمینهها، یزد بعد از استان اصفهان با 2 امتیاز اختلاف، مقام دوم کشور را از آن خود کرد.
وی با بیان اینکه در این رشته در استان 4هزار ورزشکار سازماندهی و رتبهبندی شده فعالیت میکنند، افزود: از این تعداد حدود 74 مربی درجه یک، دو و سه در استان، 2 داور بین المللی و درحدود 200 مرشد رتبهبندی شدهاند و به فعالیت میپردازند.
ارزانش یزد را اولین استانی دانست که توانسته استفاده از «لنگ» را در زورخانه منسوخ کند و با جمع آوری تمام شمایل منسوب به ائمه و ابزار آلات صوفیگری از تمام زورخانهها، یزد را به عنوان استانِ الگوی این ورزش برای تمام کشور معرفی کند.
همت مردم در رشد و شکوفایی زورخانهها
رئیس هیأت پهلوانی و زورخانهای استان در خصوص تلاشهای هیأت پهلوانی و زورخانهای یزد برای ارتقای وضعیت ورزش زورخانهای یزد گفت: با توسعه یافتن شهر، کم کم زورخانهها رو به تعطیلی گذاشت تا حدی که در سال 87 آمار زورخانههای استان به 20 زورخانه رسید و در جدول ردهبندی فدراسیون کشور یزد در رتبه 34 جدول قرار گرفت.
ارزانش در مصاحبه با همشهری تصریح کرد: در سال 86 در پی سفر مقام معظم رهبری به استان، برای احیای زورخانههای یزد اعتبار درخواست شد و با شرط اینکه 20 زورخانه به زورخانههای یزد اضافه شود، مبلغ 2میلیارد و 600 میلیون ریال به این بخش اختصاص یافت.
وی افزود: برهمین اساس توانستیم بعضی از حمامها و آبانبارهای قدیمی را تغییرکاربری داده و به زورخانه تبدیل کنیم؛ بنابراین تعداد زورخانههای فعال استان تا کنون به 74 زورخانه رسیده است.
این مسئول با ذکر این مطلب که امروزه بیشتر بخشهای استان دارای زورخانه است، ابراز کرد: خوشبختانه یک نهضت ساخت «زورخانه» در استان به راه افتاده است و در حال حاضر به کمک مردم و خیرین و با اهدای وسایل و امکانات ورزشی به ارزش 100 میلیون ریال از این اماکن حمایت میشود.
وی با بیان اینکه حضور خانمها و آقایان در زورخانهها برای تماشای این ورزش، آزاد است، افزود: در حال حاضر 6 آکادمی آموزشی رشتههای پهلوانی و زورخانهای در استان دایر است و 2 مدرسه نیز به صورت پایلوت برای آموزش این ورزش اختصاص یافته است.