ID : 10071310
گفتگو/سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی یزد خبر داد

سرانه متراژ کتابخانه بالا وسرانه مطالعه یزدی ها پایین/ دو میلیون کتاب در کتابخانه های استان


سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان یزد در یک گفتگوی تفصیلی آخرین وضعیت کتابخانه ای عمومی، مشارکتی وخیّری استان و آمار کتب موجود و اعضای این کتابخانه ها و سرانه استان را در این زمینه تشریح کرد.

به گزارش یزد رسا، علی ملا عباسی در گفتگو با یزدبانو از وجود کتابخانه های عمومی در تمام شهرستان های استان یزد خبر داد و گفت : در شهر یزد نیز مناطقی همچون صفائیه، آزادشهر،  محدوده بلوار دهه فجر و بلوار مدرس، بلوار شهید نواب صفوی، مناطق حاشیه شهر یزد و شهرک‌های جدید و به خصوص در حوالی محدوده مسکن مهرهای استان وجود دارد که با توجه به فشردگی جمعیت ساکن، به فضای کتابخانه ای نیازمند است.

 

ملاعباسی، مشارکت مردمی در هر یک از مناطق ذکر شده را یکی از راهکارهای پیشنهادی عنوان کرد و افزود : دو کتابخانه خیّری در مرکز استان به همت خیّرین در حال ساخت است که یکی از آنها کتابخانه دکتر جوادی در شهرک گلستان صفائیه تا پایان سال به بهره برداری می رسد و دیگری در منطقه مریم‌آباد از سوی «آقای سلیمیان»در حال ساخت است که سال آینده قابل بهره‌برداری خواهد بود و کتابخانه دیگری نیز با مشارکت خیران در مهریز در حال سخت است که تا سال آینده به اتمام می رسد.

*وجود 29 کتابخانه خیّری در استان یزد
وی از وجود 29 کتابخانه عمومی تحت پوشش نهاد کتابخانه‌های عمومی، مشارکتی و خصوصی در استان که توسط خیّرین ساخته شده خبرداد و افزود: آمار دقیقی از کل کتابخانه‌های خیری استان در دست نیست و به دلیل اینکه برخی از کتابخانه‌ها توسط افراد خیّر ساخته شده اما در اختیار این نهاد قرار نگرفته است.


*فعالیت بیش از100 کتابخانه عمومی و مشارکتی
وی از فعالیت 96 باب کتابخانه عمومی نهادی و20 باب کتابخانه عمومی مشارکتی در استان یزد خبر داد و افزود : یک کتابخانه جدید نیز با نام ثامن الحجج در آذر ماه جاری در روستای دهشیر تفت افتتاح شد و این تعداد، شامل کتابخانه‌های تخصصی ادارات و سازمان‌های خصوصی و دانشگاهی نمی‌شود .


*حجم کتب موجود در کتابخانه های استان یزد
سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان یزد، حجم تعداد کتابهای موجود در این کتابخانه ها را یک میلیون و 340 هزار و 249 جلد کتاب در کتابخانه‌های تحت پوشش نهاد کتابخانه‌های عمومی و 544 هزار و 886 نسخه نیز در کتابخانه‌های مشارکتی استان اعلام کرد.

*آمار اعضای کتابخانه های استان
ملا عباسی افزود : بیش از 95 هزار نفر عضو در سطح استان یزد از این منابع در کتابخانه‌های عمومی (نهادی و مشارکتی) استفاده می‌کنند.

 

*سرانه مطالعه در استان یزد متوسط است
سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی یزد گفت : طبق آمارهای دو سال قبل که از سوی شورای فرهنگ عمومی کشوراعلام شد ، استان یزد به لحاظ سرانه مطالعه جزو استان‌های متوسط کشور است و هم‌ اکنون نیز به لحاظ اینکه پیمایش جدیدی صورت نگرفته، آمار دقیقی از سرانه مطالعه استان در دست نیست.

*سرانه متراژ کتابخانه در جایگاه اول
ملاعباسی گفت : استان یزد به لحاظ سرانه « متراژ کتابخانه بر اساس جمعیت » در جایگاه نخست کشور قرار دارد و از این لحاظ، به سرانه قابل توقع در افق چشم‌انداز 1404 نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز رسیده و حتی از آن میزان فراتر رفته است.
به گفته وی، به طور کلی خرید و توزیع کتاب در کتابخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به صورت متمرکز از تهران انجام می‌شود و استان دخل و تصرف چندانی در این زمینه ندارد.

 

*تشریح وضعیت ساختمان های کتابخانه های یزد
این مسؤول با بیان این مطلب که اکثر ساختمان‌های کتابخانه‌های استان قدیمی است و یا کاربری کتابخانه‌ای ندارد افزود :  می‌توان گفت اکثر کتابخانه‌های استان به مرمت، نوسازی و بهینه‌سازی فضا نیاز دارند.
ملاعباسی، در ادامه افزود :  در سال‌های اخیر چند باب کتابخانه جدید الاحداث نیز به سرانه کتابخانه استان افزوده شده و به روند نوسازی این بافت کمک کرده است.
وی گفت: در اواخر سال 1391 جلسه هیأت امنای انجمن خیرین کتابخانه‌ساز استان به ریاست مهندس فلاح‌زاده استاندار سابق یزد تشکیل شد که یکی از خروجی‌های آن، انتخاب اعضای هیأت مدیره انجمن از میان جمعی از افراد باسابقه و توانمند در زمینه فعالیت‌های خیری بود که حاصل تشکیل این هیأت مدیره قوی، برگزاری جلسات مستمر با خیران و ترغیب این عزیزان به امر کتابخانه‌سازی بوده است.
سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان یزد در ادامه افزود: ماحصل این ارتباطات، اعلام آمادگی پنج نفرازخیران استان برای احداث کتابخانه در سطح شهر یزد است که ان شاءالله با تأمین زمین مناسب،عملیات ساخت این کتابخانه‌ها آغاز می‌شود.
ملاعباسی، از کتابخانه عمومی وزیری یزد وابسته به آستان قدس رضوی یاد کرد وافزود: درحال حاضر این تنها کتابخانه‌ای است که به طور مطلوب و استاندارد از نسخ خطی در استان نگهداری می‌کند و البته بخشی هم در یکی از کتابخانه‌های نهادی شهرستان اردکان، به نگهداری آثار خطی و چاپ سنگی می‌پردازد.
وی افزود : باتوجه به اینکه بیشتر کتابخانه‌های استان ساختمان مناسب ندارند و اغلب فضاها نیز اساساً برای کتابخانه طراحی نشده‌ و کاربری دیگری داشته‌ و بعدها به کتابخانه‌های عمومی واگذار شده‌اند افزود: البته کتابخانه‌ها به لحاظ تجهیزات کتابخانه‌ای، فناوری اطلاعات و منابع مکتوب در وضعیت مطلوبی به سرمی‌برند.
ملاعباسی، تغییر نگرش سنتی به کتابخانه و توجه به کتابخانه را به عنوان یک مرکزمهم اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی دانست و گفت: یکی از اقداماتی که می‌تواند به افزایش میل و رغبت به کتابخوانی کمک کند شاداب‌سازی کتابخانه‌هاست که سبب نشاط بیشتر اعضا و مخاطبان برای ارتباط با کتابخانه می‌شود.
وی ادامه داد: بیشتر افراد، کتابخانه‌ها را قرائت‌خانه تصورمی‌کنند و از کارکرد علم‌آموزی وآگاهی بخشی آن غافل هستند که این نگرش باید به طورجدی در آموزش و پرورش ما اصلاح شود.
سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی یزد، از باسازی کتابخانه شرف الدین علی خبرداد و افزود: با توجه به کمبود بودجه، امکان تعمیر و بازسازی این کتابخانه در یکی دو سال اخیر فراهم نشد، ولی با پیگیری اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان یزد این کتابخانه از اوایل شهریورماه سال جاری به منظور تعمیرات اساسی و افزایش فضای مخزن و سالن‌های مطالعه تعطیل شده وعملیات بهسازی ساختمان کتابخانه در حال انجام و امیدواریم تعمیرات کتابخانه شرف‌الدین علی تا دهه فجرامسال پایان یابد.


*عدم فعالیت کتابخانه سیار
ملاعباسی افزود :  درحال حاضرهیچ کتابخانه سیاری دراستان فعال نیست ولی درآینده‌ای نزدیک نخستین کتابخانه سیاراستان در روستاهای بخش مرکزی شهرستان یزد شروع به فعالیت خواهند کرد.

 

 

جدول توزیع کتابخانه‌ها در شهرستان‌های استان (به تفکیک نهادی و مشارکتی)

 

شهرستان

نهادی

مشارکتی

ابرکوه

7 باب

-----

اردکان

11 باب

1 باب

اشکذر

6 باب

1باب

بافق

4باب

-----

بهاباد

4باب

-----

تفت

8باب

-----

خاتم

8باب

-----

مهریز

11باب

1 باب

میبد

9باب

5باب

یزد

28باب

12باب

 

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.