ID : 16085732
شاعر پیشکسوت یزدی:

شعر عاشورایی باید پیام عاشورا را به مردم منتقل کند/مداحان به هر قیمتی مردم را نگریانند


شاعر پیشکسوت اهل بیت در خصوص ویژگی های شعر خوب گفت: شعر خوب علاوه بر قواعد فنی، باید دارای پیام و مفهوم باشد فلذا اشعار عاشورا باید پیام عاشورا را به مردم منتقل کند اما متاسفانه امروزه بعضاً شاهد اشعاری بدون پیام هستیم.

یزد رسا؛ ماه محرم ماه یادآوری رشادت ها و از جان گذشتگی های حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و اصحاب باوفای ایشان است .به راستی اگر فداکاری این بزرگواران نبود امروز شاهد برافراشته شدن تفکر دینی و به ویژه نفکر شیعی در بین شیعیان جهان و علی الخصوص در ایران اسلامی بودیم ؟

چه زیبا پبرامت حضرت روح الله فرمود : محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است .

برهیچ کس پوشیده نیست که تاثیری گذاری جامعه مداحان و شاعران وستایشگران اهل بیت (ع) در جامعه بسیار بالا بوده و چه بسا جمع کثیری از جوانان همواره این قشر از افراد جامعه را به عنوان ره روان خاندان عصمت و طهارت برای خود الگو قرار داده و از آنان تیعیت می کنند.

 به مناسبت این ماه عزیز و بنا بر رسالت عاشورایی رسانه؛ در گسترش فرهنگ عاشورایی به سراغ یکی از شاعران آئینی استان رفته و دقابقی را پای صحبت های این ستایشگر اهل بیت نشسته ایم.

اینک این گفتگوی یزدامــــــــروز با استاد حسین نجاریان را بخوانید؛

لطفاً خودتان را معرفی بفرمائید

بنده حسین نجاریان، متولد سال 1333 هستم. مرحوم پدرم از مداحان اهل بیت(ع)بوده و در خانواده ای بزرگ شده ام که همیشه رنگ و بوی امام حسینی داشته است.

اصالتاً اهل روستای هنزا هستم اما در محله کسنویه یزد دوران کودکی تا جوانی را سپری کرده ام ودرسال 1359 نیز ازدواج کرده که حاصل آن 3فرزندپسر و 2 فرزند دختر است و در حال حاضر در دوران بازنشستگی به سر می برم.

اولین شعرتان را در چند سالگی سرودید؟

جرقه شعرگویی من از زمانی شروع شد که 13 ساله بودم واولین نوحه خودم را برای هیئت چهار منار یزد سرودم که این امر بسیار مورد استقبال مردم واقع شد.

بعد از مدتی بنده به تهران مهاجرت کرده و از شاعره مشهور و بسیار خوب آن زمان خانم پروانه ملک زاده کسب فیض کردم و در تهران نیز قطعه ای سرودم که مورد قبول و چاپ واقع شد. که یک بیت از آن این بود:

فلک ای کاش هرگز روز تاسوعا نمی شد شب         اگر می شد پی آن شب سحر دیگر نمی آمد

ازمحضر کدام اساتید بهره بردید؟

استاد پروانه ملک زاده و عبدالله الفت که بسیار برای بنده زحمت کشیدند.

لذت بخش ترین شعری را که درطی این سال ها سروده اید نام ببرید؟

اصولا اکثر شعرا معتقدند که زمانی که آثار گوناگونی از آنها خلق می شود،هرکدام زیبایی و رنگ خاص خودش را داراست و شعر های بنده نیز از این قاعده مستثنی نیست و گفتنی است تمام شعرها و آثار من،مانند فرزندانم برایم عزیز و دوست داشتنی هستند.

شاعراهل بیت بودن چه حسی دارد؟

به غیر از سرودن شعر در مدح اهل بیت،در زمینه آزاد هم سروده هایی دارم اما شعر برای اهل بیت چیز دیگری است و خلصه در اشعار ائمه اطهار حال انسان را بسیار خوب می کند.

ویژگی های یک شعر خوب چیست؟

شعر خوب علاوه بر قواعد فنی، باید دارای پیام و مفهوم باشد فلذا اشعار عاشورا باید پیام عاشورا را به مردم منتقل کند اما متاسفانه امروزه  بعضاً شاهد اشعاری بدون پیام هستیم.

یک شاعر برای این که به یک شاعرتمام عیار تبدیل شود به چه چیزی نیاز دارد؟

برای بهره بردن از یک خروجی خوب،نیاز به ورودی های مطلوب است و همین امر موجب می شود تا شاعرانی که با مطالعه بیشتری به این کار می پردازند، به نتایج قابل قبول تری  دست پیدا می کنند.

به عنوان یک شاعر پیکشسوت و باتجربه بفرمایید امروزه با توجه به تهاجمات فرهنگی علیه ملت ایران،نقش شعرا رابرای خنثی کردن این تهاجمات چگونه ارزیابی می کنید؟

دشمن هنگامی که به این باور رسید که با جنگ و تهاجم نظامی نمی تواند در برابر مردم ایران بایستد دست به تهاجم فرهنگی و جنگ نرم زد  که برای جلوگیری از این هدف شوم دشمن، شعرا باید در زمینه  سرودن اشعار با مضامین فرهنگی و حماسی فعال باشند.

توصیه شما برای عملکرد بهتر شاعران جوان در زمینه سرودن شعر چیست؟

بستر سازی برای سرودن شعر پس از عشق و علاقه به این رشته از نکات مهم در این زمینه است که جوانان باید با مطالعه فراوان در این زمینه ، سطح دانش خود را ارتقا بخشند تا بتوانند،حرفی برای گفتن داشته باشند.

از نکات عجیب و قابل تامل،بحث تعیین نرخ شعردرمدح ائمه،توسط برخی از شعراست،نظر شما در این زمینه چیست؟

شاعر برای رسیدن به یک شعر ایده آل،باید از نظر فکری دارای مشغله زیادی نباشد و یکی از دغدغه های مهم انسان موضوعات مادی است که اگر برای شاعران این موضوع حل شود،نتیجه و کارآیی بهتری از شاعر رویت می شود زیرا سرایندگی نیز یک شغل به حساب می آید ونباید از دید منفی به این قضایا نگاه کرد و البته شعرا و مداحان هم نباید زیاده خواهی را در برنامه خود قرار دهند.

آفت های مداحی از نظر جنابعالی  چیست؟

عده ای به علت آشنا نبودن با اهداف مداحی،دچار مشکل می شوند و فکر آنها بر این باورشکل می گیرد که  زمانی که اشک  مردم را درآورد ،به موفقیت در مداحی دست یافتند کمااینکه بجز گریه انداختن مردم اهداف دیگری هم نظیر آشنایی مردم با سیرت اهل بیت و توجه آنان به فرایض دینی وجود دارد و باید توجه کرد که به هر قیمتی نباید مردم را گریاند و در روضه خوانی به گونه ای عمل شود که خدای نکرده ذلت اهل بیت تصویر شود.

سخن آخر؛

تنها جمله ای که به ذهنم به عنوان حسن ختام این گفتگو می رسد این است که «در خانه اگر کس است یک حرف بس است » در دلی که  عشق به حسن وجود داشته باشد هیچ چیز دیگری قرار نخواهد گرفت.

 


 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.