ID : 12923846
انتشار۱۱کتاب اسنادومدارک برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد

عزاداری‌های محرم،پایه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد شود/یزد به قطب صنایع دستی کشور تبدیل می‌شود


معاون سازمان میراث فرهنگی در یزد:پویایی بافت تاریخی یزد برای ثبت جهانی افزایش یابد/کارشناس آثار باستانی موسسه کراتر فرانسه:عزاداری‌های محرم، پایه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد شود/مدیرکل میراث فرهنگی یزد:یزد به قطب صنایع دستی کشور تبدیل می‌شود/رئیس پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی استان یزد:۱۱ کتاب اسناد و مدارک برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد منتشر شد...

به گزارش یزد رسا، ظهر امروز دنشست کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد برگزار شد.

 

 

کارشناس آثار باستانی موسسه کراتر فرانسه:
عزاداری‌های محرم، پایه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد شود

 به گزارش تسنیم، تیری جفری ظهر امروز در نشست کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد اظهار داشت: ما چند روزی بیشتر نیست که در شهر یزد هستیم و چیزی که در ارتباط با این شهر بیان می‌کنیم برای این است که تنها یک باز کننده گفت‌و‌گو در ارتباط با این شهر باشیم.

 

وی گفت: برای اینکه یک شهری در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت شود، یک سری کارهایی را باید از قبل انجام دهیم.

 

کارشناس موسسه کراتر فرانسه افزود: باید نشان دهیم که یک ارزش جهانی بی‌نظیری در این شهر وجود دارد و این شهر علاوه بر اینکه از اصلات برخوردار است، یک شهر کامل و دست نخورده‌ای است.

جفری با بیان این مطلب که باید یک پرونده‌ای ارائه شود که توضیح دهد چطور شهر را اداره کرده و چه آینده‌ای برای شهر در نظر داریم، خاطرنشان کرد: در واقع شش عامل هست که از طریق یونسکو برای اینکه این شهر ارزش جهانی دارد ارائه می‌شود و در حال حاضر همه این شش ارزش ارائه شده اما باید ببینیم که کدام یک از این موارد بیشتر با شهر یزد هماهنگ است.

 

وی گفت: شاید بتوان گفت که شهر یزد یک شاهد موجودی از تغییر و تحول معماری نه تنها در حال حاضر بلکه در پهنه زمانی هزار ساله است.

 

کارشناس آثار تاریخی موسسه کراتر فرانسه خاطرنشان کرد: شاید وجود پارچه بافی‌ها، نساجی و فرش بافی، یک اثری از زمانی باشد که این شهر در مسیر راه ابریشم قرار داشته است.

 

وی که به عنوان مشاور کارگروه در این نشست حاضر شده بود، با اشاره به شاهکارهای معماری جهان، گفت: این واقعا استثنایی است که چنین آثار و ویژگی‌هایی در یزد وجود دارد.

 

وی افزود: امروز این مسئله‌ای که تمام دنیا به دنبال ساخت ساختمان‌هایی با مصرف انرژی صفر هستند را ما در ساختمان‌های قدیمی یزد شاهد هستیم و مشاهده می‌کنیم که در این خانه‌ها طراحی به نوعی صورت گرفته که کمترین مصرف آب در آن مد نظر است.

 

جفری ادامه داد: الان برای ساخت یک متر مربع بتن حداقل به دو متر مکعب آب نیاز داریم اما برای ساخت یک متر مکعب از این ساختما‌ن‌ها، کمترین میزان مصرف آب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

کارشناس آثار تاریخی موسسه کراتر فرانسه با اشاره به برنامه‌های مذهبی یزد، گفت: محرم بحث قوی در یزد است و می‌توانیم عاشورا و عزاداری‌های یزد را پایه‌ای برای برنامه‌ریزی مدیریت شهری و همچنین ثبت جهانی یزد قرار دهیم.

 

وی گفت: این شهر به صورت صد در صد حفظ نشده ولی با نظرسنجی که ما انجام دادیم، به نسبت سالم‌تر از سایر شهرها باقی مانده است و هنوز قنات‌ها، آثار، آب انبار‌ها را می‌توان دید و خیابان‌ها، خانه‌ها  و بخش‌ کوچکی از حصار دیوار قدیمی شهر و بازار آن هنوز آثار حیات را دارند.

 

جفری در ارتباط با ویژگی‌های یزد، گفت: خانه‌های بسیار زیبایی که به اصطلاح در مناطق فقیرنشین است اما الان هیچ شخص اعیانی نمی‌تواند چنین خانه‌ای بسازد و داشته باشد یکی از مهترین ویژگی‌های یزد به حساب می‌آید.

 

کارشناس آثار تاریخی موسسه کراتر فرانسه گفت: خوشبختانه مردم هنوز در این بافت زندگی می‌کنند، توریست هم هست و شاید در آینده به تعداد توریست‌های یزد اضافه شود.

 

وی با تاکید بر اینکه یک دانش سنتی وجود دارد که هنوز می‌توانند ساختمان‌ها را به روش سنتی و قدیمی بسازند و شاید اینها جزو آخرین‌ها باشند، خاطرنشان کرد: در بحث یک‌پارچه بودن و اصالت داشتن، چند مشکل وجود دارد که از جمله آن این است که بعضی از خانه‌ها در حال تخریب هستند.

 

وی افزود: از دیگر مشکلات می‌توان به مرمت‌های غیر اصولی اشاره کرد که سبب تخریب‌هایی در بخش ساختمان‌ها و آثار قدیمی شده است، کف‌سازی‌هایی هم که در این عرصه صورت گرفته اصولی نیست و سبب تخریب‌هایی در آینده می‌شوند که باید جلوی این تخریب‌ها گرفته شود.

 

جفری گفت: وقتی چشم را در این عرصه برمی‌گردانیم، می‌بینیم که یک طرف زیباست اما در طرف دیگر نازیبایی‌ها و زشتی‌هایی وجود دارد که چشم را اذیت می‌کند و دیدن چنین منظره‌ای جای تاسف دارد.

 

کارشناس آثار تاریخی موسسه کراتر فرانسه عنوان کرد: وقتی توریست و گردشگری چنین صحنه‌هایی را ببینند، می‌گویند که تبلیغ‌های انجام شده در ارتباط با این شهر واقعیت ندارند.

 

وی خاطرنشان کرد: با این حال وضعیت فاجعه‌بار نیست و می‌توان با یک سری تمهیداتی که اندیشیده می‌شود، جلوی این تغییرات حداکثری را گرفت و به یک تغییرات حداقلی بسنده کرد.

 

 

معاون سازمان میراث فرهنگی در یزد:
پویایی بافت تاریخی یزد برای ثبت جهانی افزایش یابد

 محمدحسن طالبیان ظهر امروز در نشست کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد، اظهار داشت: سعی کردیم در بحث طراحی یک مرکز محلی و ساماندهی که داریم به عنوان یک الگو انجام دهیم و یک نمونه از طراحی تا اجرا را با مشارکت مردم داشته باشیم تا نشان دهیم که می‌توان بدون پول اضافی یک مرکز محله را ساماندهی کرد.


وی با اشاره به اینکه تعداد دانش آموختگان معماری سنتی در حال افزایش است، گفت: این دانش آموختگان تجربیات استادکارهای قدیمی را ندارند و باید اقدامات لازم برای تبدیل دانش تجربیات استادکاران برای انتقال به نسل جدید را انجام دهیم.


معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: مهم این است که یک طرح ویژه‌ای برای مدیریت تاریخی این شهر داشته باشیم چرا که این کار خدمت به یزد، ایران و جهان است.


طالبیان گفت: برای این کار اعتبار خاصی گذاشته شده و دستگاه‌های دیگر هم در سطح ملی برای کمک به این طرح ترغیب شده‌اند.


وی با اشاره به اینکه باید جلوی تخریب جزئی و کلی این بافت گرفته شود، گفت: هرچه به سمت این برویم که ارزش‌ها و ویژگی‌های این بافت را بیشتر حفظ کنیم، زمینه ثبت جهانی آن فراهم می‌شود.


معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: در مرحله اولی که برای ثبت جهانی یزد انجام شد؛ که پلان مدیریت نداشت و اطلاعات موجود صرفا تاریخی و توصیفی بود که به صورت مناسب برای این طرح کافی نیست.


طالبیان عنوان کرد: این کار نیاز به یک کار تحلیلی، میدانی دارد که ببینیم از اصالت‌های یزد چه چیزهایی باقی مانده و الان در بطن جامعه وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: مسلم این است که مهمترین موضوع مدیریت و حفاظت در این راستا است چرا که اگر بهترین پرونده را هم بنویسیم و حفاظت از آثار صورت نگرفته باشد، هیج ارزشی وجود ندارد.


معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان این مطلب که پویایی و دینامیکی بودن شهر از مهمترین مواردی است که مد نظر یونسکو قرار دارد، گفت: در شهرهای تاریخی ما وقتی می‌خواهند خدمات زیربنایی تعریف کنند، برای مثال شهرداری آنچه که حق این عرصه است را پرداخت نمی‌کند و طبیعی است که وقتی نتوانیم به این عرصه بپردازیم و خدمات ارائه کنیم، کم‌کم این بافت از بین می‌رود.

 

 

 مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد:

یزد به قطب صنایع دستی کشور تبدیل می‌شود
 محمدمهدی شرافت ظهر امروز در نشست کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد که با حضور معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور برگزار شد، اظهار داشت: هیچ کسی منکر مشکلات بافت تاریخی یزد نیست.


وی با اشاره به اینکه تمام تلاش و توان برای رفع این مشکلات به کار بسته شده، گفت: ما به این مشکلات آگاه هستیم ولی نمی‌توان تمام این مشکلات را برطرف کرد.


مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد خاطرنشان کرد: یک سری اشتباهاتی هم در ارتباط با این بافت انجام شده که سعی می‌کنیم دیگر چنین اشکلاتی و اشتباهاتی انجام نشود.


شرافت تصریح کرد: یزد به عنوان قطب صنایع دستی کشور معرفی می‌شود و هنرهای متعددی در این راستا احیا می‌شوند که از جمله این هنرها می‌توان به کاری بافی اشاره کرد.


وی تاکید کرد: علاوه بر کارایی بافی، می‌توان به احیای هنرهایی از جمله ترمه و گلیم اشاره کرد، به دنبال احیای دیگر صنایع دستی در استان یزد هم هستیم.


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد خاطرنشان کرد: در راستای توجه به صنایع دستی یزد، نخستین نمایشگاه منسوجات و هشتمین نمایشگاه صنایع دستی کشور در استان یزد در حال برگزاری است.


طالبیان ادامه داد: طرح حمایت از بافت‌های تاریخی و توانمندسازی ساکنان این بافت‌ها در حال تصویب مجلس شورای اسلامی است که اگر این قوانین درست شود، رونق این عرصه بهتر از بخش‌های دیگر می‌شود.

 

رئیس پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی استان یزد:

۱۱ کتاب اسناد و مدارک برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد منتشر شد
وحید خادمی‌زاده ظهر امروز در نشست کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد اظهار داشت: اگر قرار است سازمان مدیریتی برای شهر تصویب شود، باید با حضور و اظهار نظر نمایندگان ادارات و سازمان‌ها صورت گیرد.


وی ادامه داد: حدود 12 سال پیش که پایگاه میراث فرهنگی یزد شکل گرفته بود، مبنای کار بر ثبت جهانی یزد بود و بعد از دو سه سال، برای آماده‌سازی مدارک، ثبت ملی این شهر انجام شد.


رئیس پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی استان یزد عنوان کرد: مرحله بعدی آماده‌سازی مدارک برای ثبت جهانی بود که در حدود 11 کتاب در این زمینه آماده و چاپ شد، همچنین مدارک دیگر شناسایی و مستندسازی و مستندنگاری شد.


خادمی‌زاده گفت: خوشبختانه در همان موقع، شورای شهر، نماینده مجلس و استاندار وقت صورت جلسه‌ای امضا و با محدوده ثبت موافقت کردند که الان هم مبنای کار تقریبا همان است.


وی ادامه داد: آماده‌سازی پلان مدیریت و تدوین برنامه راه‌بردی از جمله مشکلات و موانعی بود که باید مد نظر قرار می‌گرفت تا بتوان ثبت جهانی انجام داد.


رئیس پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی استان یزد عنوان کرد: باید به صورتی فعالیت کرد که شهر با توسعه همراه شود نه اینکه فضای شهری را بسته و فریز کنیم تا بتوانیم بافت تاریخی را به ثبت جهانی برسانیم.

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.