عملکرد برتر ابرکوه در خاموشی چاه های کشاورزی سال گذشته
به گزارش یزد رسا به نقل از سرو ابرکوه، صبح امروز شورای حفاظت منابع آب شهرستان با حضور محمدرضا حکیمی مدیر حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان یزد و اعضای ستاد مذکور در فرمانداری برگزار شد.
دشت ابرکوه از دشتهای ممنوعه بحرانی استان محسوب میشود
محمدرضا حکیمی با بیان اینکه ابرکوه یکی از شهرستانهای برتر استان در بخش حفاظت منابع آب است اظهار کرد: بزرگترین مشکل کشور بهویژه استان یزد مسئله آب است که به دغدغه تمام مسئولین تبدیلشده است که رسیدگی به آن نیازمند همکاری تمامی ارگانها و دستگاههای اجرایی است.
حکیمی تصریح کرد: دشت ابرکوه یکی از دشتهای ممنوعه بحرانی استان محسوب میشود، که علاوه بر اُفت آب با پدیده نشست و تغییر کیفیت دشتها مواجه است. در همین راستا اقدام شورای حفاظت ابرکوه برای خاموشی یکماهه چاههای کشاورزی بسیار مؤثر بوده و باعث تغییر افکار عمومی کشاورزان جهت حفظ منابع آبی موجود، شده است.
وی افزود: ابرکوه بهعنوان یکی از دشتهای پایلوت معرفیشده است و باید با ایجاد تشکّلهای مختلف، مسائل حفاظتی را به کشاورزان بسپاریم و آنها را با این موضوع درگیر کنیم زیرا هرجایی که مردم خودشان وارد میدان شدهاند نتیجه بهتری داشته است.
مدیر حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان یزد از دستورالعمل جدید وزارت نیرو مبنی بر جبران خسارت به سفرههای آب زیرزمینی خبر داد و گفت: قوانین باید بهدرستی اجرا شود تا اثر بازدارندگی داشته باشد؛ در همین راستا هر یک از متخلفین بر اساس این دستورالعمل به پرداخت جریمه سنگینی محکوم میشوند.
فرو چاله زلزله خاموش است
در ادامه محمدحسین باقری رئیس اداره آب منطقهای ابرکوه مسئله آب را تهدیدی برای کشور عنوان کرد و گفت: دشت ابرکوه به دلیل وضعیت بحرانی ناشی از کاهش بارندگی، خشکسالی، ایجاد فرو چالهها و خشک شدن قناتها، یکی از دشتهای ممنوعه بحرانی کشور محسوب میشود.
باقری با اشاره به وقوع بیش از 35 فروچاله در سطح شهرستان ابرکوه تأکید کرد: فرو چاله زلزله خاموش است که اگر در سطح شهر و یا روستا ایجاد شود عواقب بسیار سنگین و جبرانناپذیری در پی خواهد داشت که تنها راه کنترل آن مدیریت برداشت آب از سفرههای آبِ زیرزمینی است.
وی خاطرنشان کرد: طرح احیا و تعادل بخشی سفرههای آب زیرزمینی پس از ابلاغ بهتمامی استانها، در ابرکوه به عنوان دشت پایلوت در حال اجرا می باشد که تشکیل و پیگیری شورای حفاظت منابع آب شهرستان با تعداد 117 مصوبه در طی 30 جلسه به از نتایج این طرح می باشد که از این حیث شهرستان ابرکوه در سطح استان وکشور در زمره شهرستان های موفق به شمار می آید.
باقری افزود: آثار مثبت اجرای مصوبات شورای حفاظت در سال 1395، افزایش 27 سانتیمتری سطح آب زیرزمینی در سال گذشته و بهبود کیفیت آب دشت چاهگیر به میزان حدود 2500 میکرومهوس بر سانتیمتر بوده است که بر همین اساس طرح مذکور به عنوان یکی از 4 طرح برتر منتخب کمیته ملی آبیاری و زهکشی کشور انتخاب شده است.
رئیس آب منطقهای ابرکوه، نصب 90 درصدی کنتورهای هوشمند، توقیف 53 مورد حفاریهای غیرمجاز، مسدود کردن چاههای غیرمجاز و تعیین تکلیف کلیه چاههای غیر مجاز تا انتهای سال 1395، خاموشی یکماهه چاههای کشاورزی را ازجمله اقدامات انجامشده در راستای حفاظت از منابع آب برشمرد.
وی از دومین مرحله خاموشی چاههای کشاورزی در ابرکوه خبر داد و اذعان کرد: خاموشی چاههای کشاورزی امسال به دو دوره 22 و 23 روزه جمعا به میزان 45 روز تقسیم میشود که دور اول از اواخر آذر آغاز شده و پس از یک وقفه 15 روزه، دور دوم از اول بهمن آغاز میشود. در همین راستا از مبلغین و روحانیون درخواست میشود تا در ایام محرم وضعیت بحرانی آب شهرستان و ضرورت خاموشی چاههای کشاورزی را برای مردم و بهویژه کشاورزان تشریح کنند. وی افزود امید است با استمرار خاموشی ها مقدمات اجرای طرح تحویل حجمی آب به کشاورزان مهیا و عملیاتی گردد.
بررسی وضعیت وحوش در مدت خاموشی چاههای کشاورزی، تعیین تکلیف وضعیت پساب و مشکلات کیفی واحدهای صنعتی و کشاورزی از دیگر موضوعاتی بود که طی این جلسه مطرح شد.
انتهای پیام/م.ف