ID : 7744619
جوابیه رئیس دامپزشکی اردکان نسبت به مرگ ومیر بزهای سانن؛

فاجعه بهداشتی در اردکان کذب است/ 11 بز تلف شده اند نه 150 بز! +تصاویر


رئیس اداره دامپزشکی اردکان در واکنش به انتشار خبری در یکی از سایت های استان یزد تحت عنوان «بزهای سانن در اردکان یکی یکی تلف می شوند /فاجعه بهداشتی در راه است» جوابیه ای را در اختیار یزد رسا قرار داد.

به گزارش یزد رسا، رئیس اداره دامپزشکی اردکان در واکنش به انتشار خبری به مورخ 24/05/93 در یکی از سایت های استان یزد تحت عنوان "بزهای سانن در اردکان یکی یکی تلف می شوند /فاجعه بهداشتی در راه است" جوابیه ای را در اختیار یزد رسا قرار داد، که متن این جوابیه بدین شرح است:
درخصوص تلف شدن 150راس بز سانن در شهرستان اردکان در اردیبهشت ماه سالجاری، موضوع کاملا" نادرست بوده و در ماه فوق الذکر در این شهرستان بیماری خاصی شایع نبوده و بیماری و تلفاتی به این اداره ویا بخش خصوصی گزارش نشده است.

درضمن تعداد بز سانن در این شهرستان درحدی نیست که با 150راس تلفات موضوع هیچگونه انعکاسی در سطح شهرستان نداشته باشد.
در مورد کانون بیماری که اخیرا" رخ داده است نیزماجرا از این قرار است که یکی از دامداران مجتمع دامداری اردکان در روز تعطیل متوجه علائم بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک(PPR) در یکی از بزغاله های سانن خود شده و جهت درمان و واکسیناسیون به یکی از کاردان های بازنشسته دامپزشکی که در حال حاضر به عنوان واکسیناتور مرکز مایه کوبی مشغول به فعالیت هستند مراجعه می نماید و آن فرد در همان روز اقدام به واکسیناسیون دام های او می نماید.

به گفته دامدار پس از واکسیناسیون چند راس دیگراز بزغاله های او نیز مبتلا شده و در مجموع 11 راس بزغاله 4تا 6 ماهه تلف می شوند.هر کس که کوچکترین اطلاعی از عملکرد واکسن ها در پیشگیری از بیماری دارد، می داند که هرنوع واکسنی جهت ایجاد پادتن محافظت کننده در بدن انسان یا دام احتیاج به زمان دارد که درمورد واکسن این بیماری این زمان حدود 7-8 روزمی باشد.

شایان ذکر اینکه دامدار فوق الذکر پس از حدود 10روز موضوع بیماری دام های خود را به این اداره گزارش می نماید که همان موقع کارشناس اداره به دامداری او مراجعه نموده و پس از تایید تشخیص و مشورت تلفنی با کارشناس اداره بررسی های اداره کل دامپزشکی یزد در خصوص واکسیناسیون مجدد و اقدامات درمانی و کمکی، دامدار را راهنمایی می نماید. پس از واکسیناسیون مجدد و انجام اقدامات درمانی توصیه شده تلفات قطع شده و مورد جدیدی از بیماری در این گله مشاهده نشده است.
لازم به ذکر است بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک، بیماری ویروسی گوسفند و بز بوده و خوشبختانه مشترک بین انسان و دام نمی باشد. این بیماری در 3-4 سال اخیر در کشور به دلیل ورود دام های قاچاق از غرب و شرق کشور شایع شده و حساسیت نژاد های بز سانن به این بیماری بیشتربوده و باعث تلفات در آن ها می شود. قبلا" واکسن بیماری از خارج ازکشور وارد می شد که خوشبختانه اخیرا" موسسه رازی موفق به تولید واکسن داخلی شده است ولی از آنجا که میزان تولید جوابگوی واکسیناسیون تمام جمعیت گوسفند وبز کشور نیست، طبق دستورالعمل سازمان دامپزشکی واکسیناسیون فقط در کانون های گزارش بیماری و دامداری های اطراف آن به شعاع مشخصی انجام می شود.
در مورد "تعلل کارمندان دامپزشکی در رساندن واکسن" لازم به توضیح است واکسنPPR در سردخانه اداره هر چند به مقدار ناچیزی موجود بوده است و پس از تایید گزارش بیماری  توسط کارشناس این شبکه واکسیناسیون مجدد انجام گرفته است.
در خصوص امور درمانی نیز لازم به توضیح است که چند سالی است بخش دارو و درمان دامپزشکی در کل کشور به بخش خصوصی واگذار شده است. متاسفانه  نه تنها در این شهرستان بلکه در چند شهرستان دیگر استان نیز به دلیل تعداد کم دام استقبال بخش خصوصی ازایجاد مراکز درمانی کم بوده و اشتغال به امور درمانی درآمد چندانی ندارد. در این شهرستان نیز در حال حاضر 3نفر دامپزشک که در ارگان ها و یا مراکز دیگری مشغول به کار هستند به صورت نیمه وقت در این زمینه فعالیت دارند.و مسئله درمان در ساعات غیر اداری عمدتا" به خاطر این موضوع می باشد نه دریافت دستمزد بیشتر!. لازم به ذکر است اداره دامپزشکی نیز در ساعات اداری و به خصوص در مورد روستاهای دور علی رغم کمبود شدید نیروی انسانی و خودرو، تا حد امکان پاسخگوی امور درمانی دامداران و روستاییان می باشد.
در مورد واکسیناسیون نیز قابل ذکر اینکه چند سالی است در راستای واگذاری امور به بخش خصوصی ، توزیع و واکسیناسیون واکسن های بهادار دامپزشکی (مثل آنتروتوکسمی ، آگالاکسی و.....)به بخش خصوصی و مراکز مایه کوبی واگذار شده است ودر ادارات واکسن های بهادار موجود نمی باشد. متاسفانه هنوز برخی دامداران توقع واکسیناسیون رایگان این نوع واکسن ها توسط بخش دولتی رادارند، که این امر با توجه به مشکلات موجود مثل وسعت زیاد شهرستان و پراکندگی دامداری ها، کمبود شدید نیروی انسانی و خودرو در بخش دولتی (که دلیل عمده آن خصوصی سازی و عدم جذب نیرودر سال های اخیر می باشد) امکان پذیر نمی باشد. 
کارشناس فرضی(کارشناس دام و طیور به نام علی دهستانی در شهرستان نداریم) اضافه کرده است" دامپزشکی سالانه تنها یکبار جهت واکسیناسیون برخی واکسن ها که به صورت ملی اجرا می شود به مراکز دامپروری مراجعه می نماید" قابل توجه کارشناس محترم اینکه همان واکسیناسیون ملی که فرموده اند طرح سراسری واکسیناسیون تب برفکی در جمعیت گاو وگوساله می باشد که در استان 3 نوبت در سال انجام می شود.
  عنوان شده است برخی دامداران دام های بیمار خود را به برخی قصابی ها می فروشند. به استحضار عموم می رساند قصابی های شهرستان تحت نظارت این شبکه بوده و بازدید های نوبتی در طول سال انجام می گیرد .در عین حال به شهروندان محترم توصیه می شود گوشت مورد نیاز خود را از قصابی و مراکز معتبر تهیه نموده و در هنگام خرید گوشت به مهر کشتارگاه که در محل بالای ران و سردست لاشه زده می شود توجه نمایند. در خصوص بیماری PPRنیز شایان ذکر است این بیماری مشترک نبوده و در دستورالعمل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور، درخصوص مبارزه با این بیماری توصیه به "درصورت امکان حذف دام های مبتلا با اعزام آن هابه نزدیکترین کشتارگاه با هماهنگی و همکاری داوطلبانه دامدار" شده است.
   درپایان از دامدارن محترم تقاضا می شود با اقداماتی نظیر گزارش سریع بیماری های واگیربه اداره دامپزشکی (متاسفانه برخی دامداران و به خصوص دلال ها بیماری دام های خود را به دلایلی مخفی می کنند)، همکاری با اکیپ های دامپزشکی در امر واکسیناسیون به خصوص تب برفکی، ساخت باکس (محل مخصوص مهار و مقید نمودن دام)در دامداری، دامپزشکی را یاری نمایند.

شهرام شاکر اردکانی
رئیس اداره دامپزشکی اردکان
 

 





summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.