فعالیت 140 واحد تولید محصولات کنجدی در استان یزد/ارسال اولین محموله محصولات کنجدی استان یزد به روسیه
به گزارش یزدرسا به نقل از آوای اقتصاد، استان یزد در تولید بسیاری از کالاها گوی سبقت را از بسیاری از استان ها گرفته است. تولید محصولات کنجدی یکی از تولیدات خاص استان یزد است که مشابه کیفیت و طعم آن را نمیتوان در جایی دیگر یافت.
ارده، روغن ارده و روغن کنجد، حلوا ارده و انواع شیرینیهای کنجدی از جمله مشتقات با ارزش غذایی بالای دانههای گیاهی کنجد هستند که در یزد تولید میشوند و در این زمینه رتبه نخست کشور را دارد به طوری که روغن کنجد، حلوا ارده و ارده آن شهرت جهانی دارد.
فعالیت 140 واحد تولید محصولات کنجدی در استان یزد
رئیس گروه توسعه صنعتی و فناوری شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد در گفتگو با خبرنگار آوایاقتصاد با بیان این که نزدیک به 140 واحد تولیدی محصولات کنجدی در استان یزد فعال است گفت: 80 درصد از واحدهای تولیدکننده محصولات کنجدی استان را واحدهای کوچک با کمتر از 10 نفر کارکن تشکیل میدهد و 20 درصد آنها نیز کارگاهای متوسط هستند و تنها دو کارخانه بزرگ با بیش از 50 نفر کارکن در یزد و اردکان وجود دارد.
محمد دهقان اظهار داشت: اشتغال دائمی که در این صنعت وجود دارد 700 نفر است اما در نیمه دوم سال با توجه به افزایش تولید به تعداد کارگران در واحدهای تولیدی افزوده میشود. اشتغال غیرمستقیم این صنعت نیز قابل توجه است و افراد زیادی را در حوزههای مختلف فروش، بازاریابی، تهیه و تولید ظروف بستهبندی و ... را در برمیگردد.
وی در خصوص صادرات محصولات کنجدی نیز گفت: در چندسال اخیر تعدادی از تولیدکنندگان محصولاتشان را به کشور عراق صادر کردهاند اما صادرات پیشنیازهایی دارد که بویژه در حوزه صنایع غذایی از اهمیت بالاتری برخوردار است.
دهقان افزود: بستهبندی، برچسبها و لیبلها استانداردهایی دارد که باید حتما رعایت شود؛ همچنین محصولات باید دارای گواهینامههای استاندارد بینالمللی غذایی باشند که خود نیازمند این است که واحدها در این زمینهها هزینه کنند و استانداردهای کیفی خود را ارتقا داده و سعی کنند این گواهینامه ها را بدست آورند.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در خوشه محصولات کنجدی برای صادرات گفت: با اقدامات متعددی چون برگزاری دورههای آموزشی، انجام پروژههای مشاورهای به واحدهای تولیدی سعی شده واحدهای تولیدی استانداردها را ارتقا دهند. همچنین با تلاشهایی که صورت گرفته اکثر واحدهای تولیدی نشان و برند «حلال» و استاندارد « HACCP» را که از پیش فرضهای صادرات است را کسب کردهاند.
تشکیل کنسرسیوم صادراتی خوشه محصولات کنجدی
مسئول توسعه خوشههاي صنعتي استان با اشاره به تشکیل کنسرسیوم صادراتی خوشه محصولات کنجدی اظهار داشت: در این کنسرسیوم جمعی از تولیدکنندگانی که پتانسیل صادرات دارند به دور هم جمع شده تا تحت یک برند مشترک بتوانند به کشور روسیه که فعلا اولین کشور هدف است محصولاتشان را صادر کنند.
دهقان اظهار داشت: برای صادرات به روسیه به این کنسرسیوم کمک شد تا در نمایشگاه موادغذایی مسکو که در شهریور ماه امسال برگزار شد؛ شرکت کنند و خوشبختانه مشتریان متعددی درخواست خرید کردند و اکنون یکی از مشکلات عدم توانایی تامین حجم سفارش است چرا که واحدهای تولیدی بازار داخل را دارند و ظرفیت تولید آن ها کاملا تکمیل است.
وی با اشاره به مشکلات نقل و انتقالات پول در تجارت خارجی گفت: یکی دیگر از مشکلات صادرات بحث نقل و انتقال و جابه جایی پول است چرا که هنوز در این زمینه یکسری مشکلات وجود دارد.
دهقان با بیان این ک حمل و نقل تا روسیه گران قیمت است افزود: با توجه به نوع محصول که موادغذایی است باید دقت لازم در جابهجایی صورت گیرد تا محصول به صور کاملا بهداشتی و سالم ارسال شود که در این زمینه نیز مشکلات خاص خود وجود دارد.
وی اعلام کرد: با وجود همه مشکلات و سختیهایی که در این زمینه وجود دارد اما در آیندهای نزدیک اولین محموله محصولات کنجدی استان یزد با یک برند مشترک به روسیه ارسال خواهد شد. البته این یک پروژه ادامه دار است و طبق برنامه حجم صادرات و هم تعداد کشورهای مقصد افزایش خواهد یافت.
حجم سرمایه در گردش بالای صنعت محصولات کنجدی
رئیس گروه توسعه صنعتی و فناوری شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد نیاز به سرمایه در گردش بالا را یکی از ویژگیهای این صنعت دانست و افزود: یک کارگاه کوچکی را در نظر بگیرید که در روز دو تن کنجد مصرف میکند و متوسط هرکیلو کنجد 5 هزار و 500 تومان باشد از این رو به سرمایه در گردش بالایی در یک ماه نیاز دارد و معمولا طبق عرف صنعت بین دو تا سه ماه طول میکشد تا پول کالای فروش رفته به تولیدکننده برگردد.
دهقان اظهار داشت: با توجه به این ویژگی و شرایط بازار، تولیدکننده باید توان مالی بالایی داشته باشد که سه ماه پول و سرمایهاش در بازار باشد؛ به عبارتی باید بنیه مالی قوی داشته باشد. البته سیستم بانکی نیز در چند سال اخیر با توجه به مذاکرات جمعی که در خوشه محصولات کنجدی انجام شده همکاری خوبی با واحدهای تولید داشته و به تامین سرمایه در گردش واحدها و سایر نیازهای مالی آنها کمک کرده است.
90 درصد کنجد مورد نیاز از طریق واردات تامین میشود
وی با بیان این که اصلیترین ماده اولیه این صنعت دانه کنجد است افزود: بیش از 90 درصد کنجد مورد نیاز کشور وارداتی است و در خوشبینانهترین حالت کنجد کشت داخل کمتر از 10 درصد مصرف داخل است. عمده محل تامین کنجد نیز کشورهای افغانستان، پاکستان و هند است و جدیداً کنجد از چند کشور آفریقایی نیز وارد میشود.
دهقان با اشاره به مشکلات تامین کنجد در سالهای گذشته گفت:با حضور و مشارکت 60 تولیدکننده محصولات کنجدی یک شرکت جهت تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدها تاسیس شده به این صورت که پول و سرمایههای خرد واحدهای کوچک که برای تامین مواداولیه خود داشتهاند را از طریق سرمایهگذاری و خرید سهام در این شرکت تجمیع شد تا این شرکت قدرت خرید و قدرت چانهزنی بیشتر داشته باشد.
وی اظهار داشت: این شرکت در دو سال گذشته عملکرد بسیار خوبی داشته و تقریبا به منبع اصلی تامین کنجد، حداقل در شهرستان اردکان که مرکزیت خوشه است تبدیل شده است. یکی از نقشهایی که این شرکت به خوبی ایفا کرد متعادل کردن قیمت کنجد بود.
کوتاه کردن دست دلالان از بازار کنجد
دهقان با اشاره به نقش دلالان در بازار کنجد گفت: قبل از تشکیل این شرکت قیمت کنجد توسط دلالان به صورت غیرواقعی افزایش یافته بود. دلالان با سوء استفاده از تغییرات قیمت ارز بازار آشفتهای را شکل داده بودند به طوری که حدود سه سال قبل کنجد تا 9 هزار تومان به فروش میرسید اما اکنون قیمت کنجد بین 5500 الی 6000 تومان است.
وی افزود: تاسیس این شرکت با کوتاه کردن دست دلالان از بازار، قیمتهای واقعی از طریق شرکت به سایر تولیدکنندگان نیز اطلاع رسانی میشود. در این شرکت سعی میشود با کمترین سود و واقعیترین قیمت کنجد به واحدهای تولید عرضه شود.
انتهای پیام/ق