ID : 6643571
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد:

محصولات کم آبخواه، سودآورتر از صنایع دیگر/استان یزد از استان های برتر در تولید محصولات دامی است


رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: با اشاره به مزایای کشت گلخانه ای و تولید محصولات کم آبخواه خارج از فصل و قیمت بالا گفت: علم روز دنیا به سمت کشت گلخانه ای رفته است و با حذف کود حیوانی و جایگزین کردن محلول در آب باعث حذف مشکلات بهداشتی گلخانه ها می شود .

به گزارش خبرنگار یزد رسا، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در جمع اصحاب رسانه استان یزد فرارسیدن هفته کشاورزی را تبریک گفت و اظهار داشت: از حدود 170 هزار هکتار اراضی کشاورزی قابل کشت استان، در حال حاضر129112 هکتار آن(75درصد) کشت می شود که حدود 83/. درصد اراضی کل کشور است.

مهندس سجادی پور افزود: از این میزان 39/4 درصد آن را اراضی زراعی، 59/7 درصد آن را اراضی باغی و کمتر از یک درصد  را گلخانه ها تشکیل می دهند و از نظر شیوه کشت تقریبا تمامی اراضی به صورت آبی کشت می شوند.

وی تصریح کرد:  در سال 1392 به میزان یک میلیون و 227 هزار و 778تن محصول از این اراضی برداشت شده است که بیش از 1/2 درصد تولید کشور است و بر اساس آخرین آمار تا پایان سال 1392 حدود 2/65 میلیون واحد دامی در استان موجود بوده است که نتیجه آن تولید حدود 344 هزار تن محصول است.

 

*22 درصد محصولات زراعی استان را کشت گلخانه ای تشکیل می دهد

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد اذعان کرد: حرکت استان یزد به سمت کشت گلخانه ای است زیرا میزان تولید تنها محصول خیارسبز گلخانه ای 348هزار تن با توجه به محدودیت های منابع آبی بوده است و علم روز دنیا به سمت کشت های گلخانه ای رفته است.

سجادی پور مزایای کشت گلخانه ای را تولید خارج از فصل، قیمت بالای محصول و تولید به ازای مصرف آب برشمرد و افزود: به طوری که از هر متر به میزان 12 کیلوگرم محصول برداشت می شود و در هر 100 متر کاهش می یابد و آب مصرفی نیز یک دهم کاهش دارد.

وی تأکید کرد: باید به سمت کشت گلخانه ای برویم و به عنوان یک اولویت به آن نگاه کنیم زیرا  از مجموع یک میلیون و 550 هزار تن محصول سال گذشته استان یزد قریب به 350 هزار تن آن گلخانه ای بوده است که 22 درصد از کل محصولات زراعی را تشکیل می دهد.

این مقام مسؤول از ایجاد روش های جدید در کشت گلخانه ای خبر داد و افزود: روش هیدرو کنیک از روش هایی است که کود حیوانی از گلخانه ها حذف می شود و دیگر مباحث بهداشتی گلخانه هایی را که در جوار منازل مسکونی قرار دارند نداریم زیرا از کودهای محلول در آب استفاده می شود .

 

*استان یزد در پرورش ماهی از استان های پیشگام است

سجادی پور در خصوص تولید ماهی در استان یزد گفت: در سال گذشته بسیج مهندسین با ایجاد استخرهای منابع آب کشاورزی را دو منظوره کرد و از 690 تن به 953 تن پرورش ماهی افزایش یافت به طوری که هم اکنون اجازه پرورش ماهی تیلاپیا به استان یزد داده شده است و این پروژه در مرکز تحقیقات بافق در حال انجام است و استان یزد را در پرورش ماهی از استان های پیشگام کشور قرار داده است.

وی تصریح کرد: علاوه بر تیلاپیا، ماهی خاویاری، کپورماهیان، ماهی سفید در آبهای شور بافق پرورش داده شده است

 

*میزان بارندگی یزد نرمال نیست/تولیدات کم آبخواه سودآورتر از صنایع دیگر استان

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: همه محدودیت های منابع آبی و خشکسالی های اخیر و 13 سال خشکسالی، تولیدات خوبی داشته ایم  و متوسط بارندگی استان 110 میلیمتر که 82 میلیمتر در دوسال اخیر رسیده است و میانگین مبنایی 82 میلیمتر است که ما تنها در سال قبل 106 میلیمتر داشته ایم ولی در بلند مدت میزان بارندگی یزد نرمال نیست.

سجادی پور افزود:  در طول 22 سال گذشته میزان بارندگی استان 27 میلیمتر کاهش یافته و ما دچار تغییر اقلیم شده ایم و با محدودیت منابع آبی به سمت شور شدن رفته ایم و 16 درصد منابع آبی ما کمتر از 2000 ( EC )دارد و در بعضی جاها ای سی بالا و یا بالای 4000 است که غیر قابل استفاده می شود.

وی اضافه کرد: آب استحصالی استان 1253 میلیون متر مکعب است که از 388 دهنه چشمه، 2705 رشته قنات، 3675حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و یک نهر دائمی برداشت می شود که بالغ بر 85 درصد آن در بخش کشاورزی به مصرف می رسد و منابع آب استان علاوه بر معضل کمی از لحاظ کیفی نیز از وضعیت مناسبی برخوردار نیست.

چنانچه هدایت الکتریکی (EC) نزدیک به 84 درصد از آب مصرفی کشاورزی بیش از دو هزار میکروموس است و حدود 40 درصد آن زیر چهار هزار میکروموس است که حتی قابل استفاده برای سایر بخش های اقتصادی نیز می باشد.

 

*استان یزد از استان های برتر در تولید محصولات دامی است

این مقام عالی در جهاد کشاورزی استان در بخش دیگر سخنانش اظهار کرد: محصولات زراعی سال 92 استان یزد619 هزار و222تن است که نسبت به سال 91 به میزان 16 درصد رشد نشان می دهد و محصولات باغی سال 92 هم 260 هزار و560 تن بود که تسبت به سال قبل14/2 درصد افزایش داشته است و کل این میزان باغی و زراعی 879هزار و 782 تن بوده است که در مجموه 15/5 درصد رشد داشته ایم.

مهندس سجادی پور افزود: محصولات دام و طیور شامل: گوشت قرمز، مرغ، شیر، تخم مرغ، عسل، ماهی و سایر ماکیان در مجموع در سال 92 شامل 344هزارو148 تن بوده است که نسبت به سال 91 در مجموع 27/1درصد رشد نشان می دهد.

وی تصریح کرد: استان یزد در بخش دام و دامپروری از رشد و پیشرفت قابل توجهی برخوردار شده است و چنانچه علاوه بر کسب رتبه های اول در تولید گوشت بلدرچین، کبک، تولید سرانه گوشت مرغ و ایجاد مجتمع های دامداری، یکی از استانهای صادر کننده این محصولات از جمله گوشت بلدرچین، سایر ماکیان، گوشت مرغ و شیر شناخته می شود.

وی افزود: استان یزد دارای مقام اول در تولید محصولات گلخانه ای خیارسبز، مقام اول تولید گوشت بلدرچین و کبک، مقام اول در تولید روناس، مقام اول در تولید سرانه گوشت مرغ و مقام اول در تعداد مجتمع های دامداری به شمار می رود.

وی گفت: استان یزد مقام سوم در تولید پسته، مقام سوم در تولید زعفران، مقام چهارم در تولید انار و مقام پنجم در تولید زردالو و قیسی و مقام پنجم در تولید بادام است.

*بسیاری از محصولات کشاورزی استان صادر می شود

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در بخش دیگری از سخنانش در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب که بسیاری از تولیدات بخش کشاورزی استان مازاد بر مصرف بوده و به سایر استانها و حتی به کشورهای دیگر صادر می شود اظهار داشت: محصولاتی از قبیل روناس(70درصد)، بذر یونجه(80درصد)، انواع گل(بیش از 60درصد)، پسته(63درصد)، انار(37درصد)، محصولت گلخانه ای (60درصد)، زعفران(23درصد)، گوشت مرغ(55درصد)، شیر(50درصد)، گوشت بلدرچین و سایر ماکیان (50درصد) و تخم مرغ(40درصد) که دلالت بر روحیه سختکوشی و نشان از توانایی بالای مردمان و کارگزاران این خطه دارد.

مهندس سجادی پور افزود: از میزان شیر تولیدی استان 50درصد آن مازاد است و 50 درصد مرغ تولیدی نیز مازاد نیاز مردم استان است و از لحاظ شیر و گوشت مرغ معادل جمعیت استان تولید می کنیم و با تولید 18 هزار تن تخم مرغ در سال گذشته 40 درصد آن مازاد نیاز استان بوده است.

* آبیاری سطوح زیر کشت استان به آبیاری تحت فشار تغییر می کند

وی بحران آب در استان یزد را یادآور شد و گفت: ما در استان یزد طرحی را تهیه کرده ایم که  50 هزار سطح زیر کشت به آبیاری تحت فشار قرار گیرد و 3600 کانال حفر شده و 3000باب استخر ایجاد شده است و امیدواریم بتوانیم راندمان آبیاری  از 42 درصد به 58 درصد افزایش دهیم.

***

بر اساس آخرین آمار، جمعیت استان یزد1004770نفر است که بیش از 84 درصد آن شهرنشین و کمتر از 16 درصد در نقاط روستایی ساکنند.

این استان هم اکنون دارای 10 شهرستان، 21شهر، 19بخش، 43دهستان و 2945آبادی(963آبادی دارای سکنه) است و بخش کشاورزی استان با 97000بهره بردار و اشتغالی معادل 47000نفر،12/3درصد از سهم بخش اشتغال استان را به خود اختصاص داده است.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.