ID : 35506721
/الگوی ایرانی-اسلامی؛ جنبه ایجابی شعار «نه شرقی و نه غربی»؛

مدلی نو از حیات منطبق با ارزش‌های توحیدی را با الگوی ایرانی-اسلامی می‌توان عرضه کرد


تحلیلگر سیاسی گفت: تدوین الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت یک موضوع بسیار حیاتی است که بعد جهانی دارد و نقطه عطفی در تاریخ 1400 ساله جهان اسلام است.

غلامحسین دشتی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا،‌ در رابطه به فراخون رهبر انقلاب برای تکمیل الگوی پیشرفت ایران در ۵۰ سال آینده گفت: الگوی اسلامی-ایرانی که در واقع بیان‌کننده چارچوبی از سبک زندگی در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است، از مبرم‌ترین نیازهای امروز انقلاب اسلامی است.

وی افزود: دلیلش هم این است که در مجموعه نظام‌های سیاسی-فرهنگی که در دنیا وجود دارد مانند نظام لیبرال دموکراسی که در غرب امروز حاکم است و قبل از آن نظام مارکسیستی که در شرق و شوروی سابق حاکم بود، پدیده انقلاب اسلامی با این سئوال مهم و اساسی روبرو بود که شما چه نوع الگو و نظامی را می‌خواهید برای زندگی مردم خودتان و جهان بشری ارائه بدهید؟

این تحلیلگر سیاسی اضافه کرد: آیا انقلاب اسلامی صرفا یک شورش و قیامی علیه یک نظام سیاسی است یا اینکه در بطن خودش صاحب یک الگو و یک زندگی نوینی است. اگر انقلاب اسلامی الگوهای غربی را در حوزه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نپذیرفته و همچنین الگوی شرقی که کمونیستی سابق بود را نپذیرفته، بایستی که یک الگوی جامعی که هیچ‌کدام از الگوهای غیراسلامی در آن نیست را ارائه بدهد.

دشتی تأکید کرد: اهمیت ارائه این الگو این است که تمام ابعاد زندگی در حوزه مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دفاعی که مورد نیاز جامعه است ذیل این الگو و در چارچوب و مولفه‌های آن بایستی شکل بگیرد. لذا الگوی ایرانی-اسلامی در واقع جنبه ایجابی شعار سلبی «نه شرقی و نه غربی» است.

وی عنوان کرد: اگر غرب و لیبرال دموکراسی دچار بحران‌های اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاسی و نظامی است و جهان را در ورطه‌ی ناامنی قرار داده و نظام شرقی کمونیستی امروز به ظاهر فروپاشیده و خبری از آن نیست؛ بعد از این دو جهانی که انقلاب اسلامی آن را نقد کرد و شایسته یک انسان موحد ندانست، کدام الگو را پیشنهاد می‌کند.

این کارشناس سیاسی ادامه داد: این پرسشی اساسی است که هر نظام اجتماعی بایستی برای خودش ارائه بدهد و در واقع مرزبندی‌های خودش را با دیگر فرهنگ‌ها و تمدن‌ها در عین تعاملی که با یکدیگر دارند، نشان بدهد و این لازمه ارائه چنین طرحی است.

دشتی خاطرنشان کرد: بنابراین جایگاه ارائه الگوی اسلامی-ایرانی آن هم بعد از قریب 7 سال تلاش گسترده دانشگاه و حوزه و اندیشمندان، این است که یک مدل جدیدی از حیات منطبق با ارزش‌های توحیدی و فکری را می‌خواهد عرضه کند و الگوها و مؤلفه‌هایی که لازمه زندگی در ذیل این است را با ارائه چنین الگویی ترسیم کند.

وی اظهار داشت: بنابراین این مسئله، یک موضوع بسیار حیاتی است که بعد جهانی دارد و نگاه جامع منطبق با اصول و مبانی دینی به زندگی است و یک نقطه عطفی در تاریخ 1400 ساله جهان اسلام است.

معاون سابق سیاسی-امنیتی استاندار یزد افزود: بعد از چارچوب‌هایی که اهل بیت علیهم‌السلام برای یک زندگی توحیدی و اسلامی ترسیم کردند، امروز جهان در اوج پیشرفت‌های مادی و فناوری و در اوج نقصان ارائه یک الگوی جامع برای زندگی، می‌خواهد الگوی منبطق بر مبانی وحیانی و سنت و سیره اهل بیت علیهم‌السلام را مشاهده کند.

دشتی اضافه کرد: این در حالی است که ما از یک‌ طرف شاهد فروپاشی الگوی مارکسیستی شرقی هستیم و از سوی دیگر، پایان تاریخی که فوکویاما نوشت مبنی بر این که الگوی جامع زندگی الگوی غربی است، اما اخیرا هم مدل آن را که جامعه آمریکایی است پس گرفت و هم با توجه به آنچه که امروز در جهان دارد می‌گذرد تردیدهایی در اینکه آیا اصلا غرب می‌تواند الگو باشد، مطرح کرد.

وی ادامه داد: با توجه به رفتارهایی که رئیس‌جمهور آمریکا از خودش نشان می‌‌دهد و ظلمی و ستمی که امروز ناشی از رفتارهای یک جانبه‌گرایی آمریکا در جهان در حوزه اقتصاد، سیاست و مسائل امنیت جهانی است و اینکه آمریکایی‌ها خودشان را در تقابل با پیمان‌های جهانی می‌بینند و حتی با اروپا و با کشورهای بزرگ شرقی خودشان را در حال چالش می‌بینند و خود را یگانه‌ی عالم و جهان معرفی می‌کنند و این رویه امروز حتی در مجامع بین‌المللی هم مورد نقد و تمسخر واقع می‌شود؛ در چنین شرایطی آیا یک الگوی دیگری برای زندگی بشر مطرح است که بتواند مناسبات بین‌المللی را بر پایه عدالت و ارزش‌های واقعی انسان قرار بدهد و نهادهای موجود جهان را از سیطره یک قدرت و منافع یک کشور نجات بدهد؟

این تحلیلگر سیاسی افزود: از سوی دیگر، آیا بستر مناسبی در حال محیا شدن است برای آن اندیشه انتظاری که ما به عنوان مسلمان معتقدیم پایان تاریخ به عدالت و ارزش‌های انسانی و به صلح و روابط انسانی ختم خواهد شد و آیا نوید چنین جامعه ایده‌آلی را می‌شود امروز نمادهایی از آن را ارائه داد؟

دشتی یادآور شد: نکته دیگر این است که ما در این الگو هم از تمام ظرفیت‌های تاریخی ایران داریم استفاده می‌کنیم، -تاریخ کهنی که زیبایی‌های فراوانی در عرصه‌های علمی، هنری، ادبی و تمدنی در آن وجود دارد- و هم تلفیق آن با مبانی و معارف اسلامی و همچنین تمدن اسلامی را شاهد هستیم که این موضوع بسیار حائز اهمیت است.

وی تصریح کرد: ظرفیت‌های فکری و هوش و استعداد ایرانی و آنچه که در تاریخ از این ظرفیت‌های فکری وجود دارد به عنوان تمدن ایرانی در تلفیق با تمدن اسلامی که انقلاب اسلامی در واقع برآمده از این تاریخ پرافتخار است؛ از این جهت این الگو هم جنبه ایرانی‌ و ظرفیت‌های تاریخی ایرانی‌اش مدنظر است و هم ظرفیت‌های تاریخی و تمدنی اسلامی آن مورد توجه است که می‌شود از مجموع این‌ها این نتیجه را گرفت که یک نقطه عطفی در چهلمین سال انقلاب اسلامی در حال وقوع است.

دشتی گفت: لذا تلاش مجامع علمی و فرهنگی در کشور اعم از حوزه و دانشگاه و دیگر صاحبان اندیشه و تجربه را می‌طلبد که هم برای ملت بزرگ ایران که شایسته داشتن یک زندگی مناسب و افق‌های بلند است و هم برای مردم جهان که دارند به فطرت‌های الهی و انسانی خودشان بیشتر توجه می‌کنند و گمشده خود را در معنویت دینی دارند پیدا می‌کنند نویدبخش باشد و بتوانیم با ارائه چنین الگویی این فضا را در گفتمان جهانی ایجاد کنیم.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.